Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetý Seat Leon II. generace (1P): Nic netrvá věčně

František Pisarovič
Diskuze (5)

Seat Leon nabízí opravdu dynamické jízdní vlastnosti a potentní, leč choulostivější benzinové jednotky. Kdysi vyhlášeným dieselům bychom se ale dnes už raději vyhnuli.

Seat Leon druhé generace s označením 1P uzřel světlo světa v roce 2005 a ještě téhož roku vstoupil i na náš trh. Podobně jako v případě soudobé generace Volkswagenu Golf nebo Škody Octavia také leon přinesl do kompetitivního segmentu dávku moderní technologie zavěšené na rozšířené koncernové platformě PQ35 neboli A5.

To znamenalo hned několik věcí. Jednou z nejpodstatnějších byla přítomnost víceprvkového zavěšení zadní nápravy, které nahradilo dosavadní jednoduchou, vlečenou. Dalším specifikem bylo použití elektromechanického posilovače řízení, jenž vystřídal tradiční hydraulický princip.

Inovovaná platforma a koncern Volkswagen v nejlepší vitalitě také znamenaly větší designérskou svobodu pro stylisty značky. Ty vedl Walter de Silva a tvář modelu adaptovala výraz známý z dříve představeného MPV Altea. Celek můžeme označit za zdařilý, jelikož i po letech vypadá hodnotně.

Leon však z pohledu nabízených karosářských variant v druhé generaci na sourozence ztrácel. Byla tu octavia s karoserií typu liftback, kombi a později také v roli terénního scoutu, golf dostal po letech svou tradiční jettu zpátky, a v roce 2007 mu přibylo dokonce i kombi. Leon mezitím přišel o toledo, jelikož se z něj stala varianta modelu Altea se stupňovitou zádí. Mylnost tohoto konceptu později dokázala mizerná prodejní čísla a směšně nízké ceny ojetých kusů, toledo třetí generace v tichosti skončilo s modernizací leonu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

František Pisarovič
Diskuze (5)

Doporučujeme

28. 1. 2024 14:36
Re: Re: Leon druhé generace...
Hele chápu, já nakonec taky ne, ale ta krátká byla fajn :yes:
Avatar - wakantanka
28. 1. 2024 13:13
Re: Re: Leon druhé generace...
Vidíš, a ja bol na skúšobnej jazde s Alteou XL a aj napriek dobrej ponuke na to auto som ho nevzal. Vadili mi dve veci v kontexte ceny. 1. príliš tvrdé nastavenie podvozku, ktoré proste k rodinnému povozu nesedelo a 2. interiér, ktorý som proste nedal. Nie som olizovač plastov, ale ten bakelit bol no go.
28. 1. 2024 12:46
Re: Leon druhé generace...
Hele s Leonem a Toledem bych asi souhlasil. Pokud dále myslíš Alteu, tak nesouhlasím,. měl jsem jí kdysi (v roce 2006) 3 měsíce než mi dorazila OII a bylo to dost povedené malé MPV a tehdy jsem měl jen 2 děti a žilo se nám s ní velmi dobře. Červená 1,9TDI FR na 17" kolech se slušnou výbavou :yes:
Avatar - 3_diamanty
27. 1. 2024 14:52
Re: Leon druhé generace...
To boli tie seatacke casy seatu ked este chcel by takou tou spanielskou alfou tak povolali k nemu cisto nahodou aj byvaleho dizajnera alfy... akurat ze z leona spravil pojazdne megavajce

Uz tretia generacia sa vratila k hranam a urobili dobre... no a sucasna stvrta uz len brusi diamant... odkedy seat uz netuzi byt alfou tak mu to aj zacalo slapat
26. 1. 2024 18:20
Leon druhé generace...
...byl bohužel mimořádně nešťastné auto, stejně jako odvozená Ateca a Toledo s doslova obludným zadkem. Prapodivný jitrnicový designový styl těchto Seatů z pera W. de Silvy se opravdu nepovedl a neméně nehezkou tato auta měla i přístrojovou desku a výplně dveří. A úplně ujetý byl koncept stíračů, v klidové poloze "zaparkovaných" pod olištovanými předními sloupky. :-O Taky okénka v zadních sloupcích z průhledného plastu, náchylného na poškrábání byl úlet. Naštěstí se Seat z neúspěchu této generace důkladně poučil a následující třetí generace Leonu je naopak krásná a mimořádně povedená! :-) :yes: