Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat Leon X-Perience: Španělský scout

Ondřej Chamilla
Diskuze (32)

Právě dnes španělská automobilka představila další verzi modelu Leon. Vychází z kombi ST a jedná se o zvýšenou, drsněji vypadající variaci s pohonem všech kol a čtveřicí motorů.

Výraznější plastový bodykit a světlá výška větší o 15 mm, to jsou základní poznávací znaky nového Seatu Leon X-Perience. Vůz vyráběný v továrně v Martorellu má nový přední a zadní nárazník a změnil se rovněž design sedmnácti či osmnáctipalcových litých kol.

Uvnitř je největší změnou čalounění z hnědé alcantary s kontrastním oranžovým prošíváním, jinak je interiér vozu v podstatě totožný s ostatními Leony. Samozřejmě nechybí speciální znáčky označující ne zcela běžný model a také zavazadlový prostor o objemu 587 až 1470 litrů. Čekejte také bohatou výbavu včetně adaptivních tlumičů či mnoha bezpečnostních prvků.

Automobil, který bude přímým konkurentem již představené Octavie Scout, má pod povrchem tradiční koncernovou techniku. Pohon všech kol zajišťuje systém haldex páté generace se dvěma elektronickými uzávěry diferenciálů a stabilizací nastavenou speciálně na jízdu mimo silnice. Motory se pak ve voze nacházejí hned čtyři, jeden benzinový v podobě osmnáctistovky TSI s výkonem 132 kW a tři naftové. Nejslabší je šestnáctistovka TDI s 81 KW a 250 N.m točivého momentu, nejsilnější motorizací pak je dvoulitr se 135 KW a 380 N.m. Prostředním agregátem se stane známý dvoulitr s výkonem 110 kW. Všechny motory spolupracují buďto se šestistupňovou manuální převodovkou nebo s automatem DSG.

Seat Leon X-Perience se naživo lidem poprvé ukáže na Pařížském autosalonu, jež proběhne v září. My se těšíme, jaký svede cenový i jízdní boj s českou Octavií Scout. U českých prodejců bude automobil ještě letos na podzim.

Ondřej Chamilla
Diskuze (32)
25. 6. 2014 08:42
Cena bude nejdůležitější...
...proto bych s celkovým hodnocením počkal až na ní. Pokud to cenově na CZ trhu "nezvládnou", tak půjde jen o hezký kousek do virtuální "vitrínky" sběratelů zajímavých aut. Hezký je (i když se mi zdá, že s tou výškou to na promo fotkách přehnali), ale cena je pro české zákazníky priorita, a to si myslím že i pro ty, kteří třičtvrtě míče za auto klidně dají. Otázkou ovšem také je, jestli si zákazníci, kteří se pohybují v této cenové hladině, vůbec na značku SEAT vzpomenou a to zas bude muset zmáknout místní importér a jejich markeťák:)
Avatar - dolfi
24. 6. 2014 19:10
Kolik budou asi za těch pár plastů navíc chtít?
Jako obvykle, jako by byly pozlacené? ;-\
Avatar - twistedTSD
23. 6. 2014 21:23
Za mě tedy nic extra
...alespoň z fotek...K Leonu se mi "off road" verze prostě nehodí. Ale možná to bude v reálu lepší.
Avatar - rohYpnol
23. 6. 2014 21:15
Bič na Octavii Scout
Tohle si zaslouží opravdu excelentní trojitou poklonu s třemi vruty zakončenou ohňostrojem.

Kombinace 81 kW s haldexem :yes:
Výplně dveří čalouněné alcantarou :yes:
Design, který postrádá kýčovitost nové Octavie Scout :yes:
Jednoznačně čistší a mnohem propracovanější linie (např. se obejde bez malého bočního okénka v zadních dveřích, nárazníky bez kýčovitých atrap zbytečných prolisů a cetek...) :yes:
Full-LED jako bonus :yes:

No a minimálně u nás celkem pravděpodobně i příznivější cena než Octavia Scout. Mírné rozčarování z podoby nové Octavie Scout vzalo za své. Proč řešit Octavii Scout, když tu máme bezchybný Leon X-Perience?

Seat, smekám :yes: :yes: :yes:
Avatar - Ozzman
23. 6. 2014 19:47
Re: Svetla vyska
Který jižany myslíš?:) Doma ve Španělsku auta tohohle typu ( kombi, SUV) tolik vidět nejsou (ostaně jsem tam neviděl snad žádný ST a jen jednoho Leona téhle generace), tam frčej hatchbacky, Golf, Megane, A3, Focus a podobně :-)