Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SEAT Toledo: Bratr Rapidu podrobně

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Sérii nových oficiálních fotografií Toleda doplňuje automobilka SEAT i novými oficiálními informacemi.

Oficiální výstavní premiéra nového SEATu Toledo se odehraje na letošním podzimním autosalonu v Paříži. Na stejném místě se veřejnost bude moci poprvé seznámit i se Škodou Rapid.

SEAT očekává, že se mu s touto novinkou podaří navázat na úspěchy prvních dvou generací Toleda, jichž vyrobil více než 860.000 kusů. K prodejnímu úspěchu modelů, jehož výroba bude probíhat v Mladé Boleslavi má pomoci elegantní design ve spojení s praktickými vlastnostmi a nízkými provozními náklady.

Atraktivní i praktický

Nové Toledo je s délkou 4,48 metru o čtyři centimetry delší než předchůdce z roku 2004. Na rozdíl od sedanu Toledo II, který měl konvenční stupňovitou záď, je nejnovější verze této modelové řady vybavena výklopným zadním víkem pro přístup do zavazadlového prostoru. Rozvor náprav dlouhý 2.602 milimetrů (o 80 milimetrů delší než u Toleda II) má být zárukou dostatku prostoru pro nohy cestujících na předních i zadních sedadlech.

Škoda Rapid: První test na světě!

Vzhled sériového automobilu se oproti konceptu představenému letos v Ženevě nijak výrazně nezměnil. Design nového Toleda je konzistentním vývojem nového stylu značky SEAT představeného na studiích IBE, IBX a IBL.

Již při pohledu na koncept představený na ženevském autosalonu bylo patrné, že sériová verze se bude lišit jen v maličkostech. Poupravená je maska chladiče, kola jsou menší, lehce pozměněn byl i zadní nárazník.

Uvnitř pak jsou použity jiné materiály a odlišná barevná kombinace. Ve výsledku tak kabina působí konzervativnějším dojmem.

Čtyři motory

Při uvedení na trh bude SEAT Toledo k dispozici s jedním z trojice zážehových motorů, které bude doplňovat jeden turbodiesel. Nabídku benzinových motorů zahajuje atmosférický třívalec 1,2 HTP s výkonem 55 kW (75 k). Následuje přeplňovaný čtyřválec 1,2 TSI ve verzích s 63 kW (85 k), a 77 kW (105 k) a vrcholné 1,4 TSI s výkonem 90 kW (122 k).

V kombinaci s nejvýkonnějšími zážehovými variantami bude nabízena sedmistupňová dvouspojková převodovka DSG.

Vznětový motor bude zatím pouze jeden – 1,6 TDI se 77 kW (105 kW). Ten má v provedení Ecomotive disponovat nejlepší hodnotou emisí CO2 ve své třídě: 104 g/km. Nabídku vznětových motorizací pro Toledo hodlá SEAT rozšířit v roce 2013 o 1,6 TDI s výkonem 66 kW (90 k).

Bezpečnost i komfort

Sériová bezpečnostní výbava pro všechny verze nového SEATu Toledo zahrnuje čelní airbagy pro řidiče a spolujezdce, boční airbagy pro cestující na předních sedadlech a hlavové/hrudníkové airbagy.

Základní model bude vybaven centrálním zamykáním, dělenými sklopnými opěradly zadních sedadel a elektrickým ovládáním oken předních dveří.

Verze Reference a Style nabídnou ještě více komfortních a designových prvků výbavy, mezi které patří elektrické ovládání zpětných zrcátek, rádio s CD přehrávačem, klimatizace, palubní počítač, elektrické stahovaní zadních oken, 16palcová hliníková kola, mlhovky s funkcí přisvěcování do zatáček nebo kožený věnec multifunkčního volantu a hlavici řadicí páky ze stejného materiálu.

Na trh ještě letos

Nové Toledo bude uvedeno na trh v polovině listopadu 2012 nejprve ve Španělsku a Portugalsku, a během roku 2013 i v ostatních částech Evropy. Kromě Španělska budou klíčovými trhy pro Toledo Německo, Mexiko a Turecko. V České republice se první vozy objeví v listopadu letošního roku.

Škoda Rapid a nový tvarový směr české značky: Klidná evoluce

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Avatar - Aladeen
27. 6. 2012 07:39
Re: Na moje gusto
bieda je slabé slovo , tie motory sú na smiech >:D Nemať v ponuke aspoň jeden silnejší agregát bez turba je fakt ubohosť , takto sa im zníži počet potencionálnych zákazníkov
Avatar - 3_diamanty
26. 6. 2012 13:08
Re: Na moje gusto
presne tak, toledo je krajsie ako rapid ale motory tie su v oboch pripadoch biiiiida ;-\
26. 6. 2012 12:42
Re: Na moje gusto
A co by si si predstavoval v tejto kategorii, ved je to predlzeny a znizeny Roomster
Avatar - Well-being
26. 6. 2012 11:44
Na moje gusto
šmrncovnější než bratr Rapid. Ovšem ty motory, bída v obou případech, snad ta nafta ...
26. 6. 2012 11:18
HTP Evolution
Tak motor 1.2 HTP se dočkal své třetí vývojové verze. Moje zkušenost s EVO I je zatím pozitivní, není tady insider, který by znal nějaké technické podrobnosti k další vývojové verzi?