Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéf Nissanu: Evropský trh bude stagnovat tři až čtyři roky

David Bureš
Diskuze (1)
Šéf japonského automobilky a francouzského Renaultu neočekává, že by se situace na starém kontinentu nějak výrazně zlepšila.

Automobilky Renault a Nissan se v Evropě připravovaly na nejhorší, když zdejší prodeje nových aut klesaly spolu s poklesem některých evropských ekonomik. Uvedl to generální ředitel obou firem Carlos Ghosn na setkání v New Yorku.

Podle Ghosna se unie států používající euro nerozpadne, podle jeho názoru bude euro zachováno, protože Evropané nakonec najdou způsob, jak Evropu udržet pohromadě. Pokud se některé země rozhodnou euro opustit, bude dle Ghosna jejich odchod z eurozóny pouze dočasný.

Šéf Renaultu a Nissanu však neočekává, že by evropské prodeje aut v blízké době vzrostly. „Nemám absolutně žádné pochyby o tom, že další tři, čtyři roky bude Evropa v nejlepším případě stagnovat. Připravujeme se na těžké časy," uvedl Ghosn.

Evropští zákazníci se dle šéfa Nissanu a Renaultu v současnosti vzdávají velkých nákupů, jako je například nákup automobilu. Firmy musí být dostatečně silné, aby překonaly tři nebo čtyři těžké roky a předčily tak soupeře, řekl Ghosn.

Nejoptimističtějším odhadem je dle ředitele francouzské a japonské automobilky mírný nárůst evropských prodejů do jednoho procenta. Nissan a Renault jsou však připraveny i na horší scénáře. Špatná situace je nyní na francouzském trhu, kde prodeje aut v období duben-květen meziročně klesly o 17 %.

Na domácím trhu se pak Nissan potýká se silným jenem, který ztěžuje zisk firmy. „Upřímně řečeno, síla jenu je neuvěřitelná," prohlašuje Ghosn. Pokud společnosti investují jinde než v Japonsku, přesouvají jinam i pracovní pozice.

Nissan nicméně zůstává japonskou značkou a neplánuje odchod ze země. Automobilka se však ujišťuje, aby úrovní jenu tolik netrpěla. Povinností Ghosna je dle jeho vlastních slov postarání se o to, aby se Nissan bez úhony přenesl přes turbulence a byl tak ochráněn. Zároveň se ale nesmí zapomínat na to, že Nissan je japonskou firmou.

Renault a Nissan v současnosti nepracují na tom, že by se sloučily. Podle Ghosna k fúzi nedojde ani poté, co odejde do důchodu. „Pokud se něco stane, bude to ve velmi, velmi vzdáleném horizontu, i když šance jsou velice, velice malé,“ řekl šéf obou automobilek.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Pekelná Micinka
14. 6. 2012 12:30
KiaOT
[odkaz]