Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Škoda Octavia RS 230: Jízdní dojmy ze Slovakiaringu (+video)

Ondřej Chamilla
Diskuze (113)
Může být sériová Škodovka vhodným okruhovým náčiním? To jsme se rozhodli zjistit na okruhu Slovakiaring, kde byla představena vůbec nejostřejší a nejrychlejší Octavia, model RS 230.

Pravděpodobně první sériová Škodovka se samosvorným diferenciálem, první Octavia, kterou v rozletu brzdí elektronický omezovač rychlosti, vůz, který se šéfem vývoje motorů a podvozků Martinem Hrdličkou za volantem údajně dokáže obkroužit Severní smyčku Nürburgringu v čase 8:22, tím je nový nejostřejší model v nabídce, Octavia RS 230.

Jak jsme si řekli již ve včerejším článku, automobil vychází z běžné Octavie RS a liší se několika prvky, přičemž nejvýraznější je právě elektrohydraulický samosvorný diferenciál s vektorováním točivého momentu VAQ. Okolo této věcičky mezi předními koly (blíže pravé straně, nalevo je převodovka) se točí vše podstatné, údajně jen ona samotná dokázala snížit čas na Nürburgringu o 12 sekund. Tento diferenciál již známe z Volkswagenu Golfu GTI Performance či Seatu Leon Cupra a jeho specialitou je, že teoreticky dokáže poslat až 100% výkonu na vnější kolo v zatáčce, čímž se omezí nedotáčivost, zvýší rychlost v oblouku a celkově se stane jízda jistější.

Právě to jsme si měli vyzkoušet na krásném a poměrně náročném okruhu Slovakiaring, který se nachází zhruba 35 km od slovenského hlavního města Bratislavy. Nejdříve nás čekalo krátké školení, kde jsme se kupříkladu dozvěděli, že výfuk byl opravdu mechanicky přepracován, což šlo následně i slyšet, byť zůstala možnost zvuk přibarvit uměle v rámci nastavení vozu.

Nakonec nám bylo sděleno i stoprocentní rozpoznávací znamení modelu RS 230, a to černé „V“ ve znaku „vRS“. Celkově je automobil zajímavý zejména v červené barvě, ke které černé doplňky vyloženě ladí. Devatenáctipalcová kola nám svým designem připomínají disky Alfy Romeo, celý vůz pak působí i po několika letech na trhu stále dobrým dojmem.

V interiéru najdete kožená sedadla, která se nám zdála být o kousek lepší než ta v běžném RS, jinak se nic nezměnilo – stále se dá snadno najít správná pozice za volantem, což je třeba právě na okruhu velmi důležité. Líbila se nám možnost mít černou stropnici, v základu je světlá, což ve sportovnějším voze nevypadá moc pěkně.

Video se připravuje ...

Konečně vyrážíme na trať, a to ve voze RS 230 Combi s manuálním řazením. Již na prvních metrech je jasné, že Škoda se ani u svého nejostřejšího modelu nechtěla vzdát každodenní použitelnosti a uživatelské přívětivosti – vše funguje sice zlehka, ale uspokojivě přesně, ať už jde o chod řadicí páky, spojky či řízení. Nečekejte tedy žádný závodní vůz maskovaný za rodinné kombi, tohle je parťák na každý den, který ale umí po rozvezení dětí do školy předvést něco navíc.

Hned na první dojem je rovněž jasná ještě jedna věc – sakra, tahle věc vážně jede! Zrychlení není tak výbušné jako u Leonu Cupra, kde na dvojku v přímce klidně rozhrabete kola, ale motor 2.0 TSI je opět naladěn tak dobře, že dokáže poskytovat silný zátah v širokém spektru. Není zde žádná špička výkonu, kde by motor ze sebe vydal to nejlepší, ale jednotku můžete točit až do omezovače a pořád bude mít co říci, zejména do nějakých 6500 ot./min. vážně stále letí.

Agregát se příjemně hbitě vytáčí, má rychlé reakce, malou prodlevu turbodmychadla, při práci s pedály vás poslouchá na slovo a spektrum použitelných otáček je velmi široké. I z nízkých otáček se motor pěkně sbírá a celkově působí velmi silným dojmem. Při ostřejší jízdě na okruhu jen s lehkým vydechnutím na cílové rovince byla spotřeba 27 litrů na sto kilometrů, pokud znáte prostředí okruhů, tak mi možná dáte za pravdu, že je to akceptovatelná hodnota.

Nejvíce nás však zajímalo, jak si Octavia poradí s poměrně vysokým tempem, delší zátěží a hlavně jak moc pomůže samosvor v zatáčkách. Poměrně technický Slovakiaring vyžadoval velké soustředění na správnou stopu, zejména když jsem tam byl vůbec poprvé, i tak jsme však jeli poměrně ostře a brzdy neprojevily ani náznak vadnutí, což je skvělé.

Osobně jsem pak čekal, že diferenciál VAQ bude nastaven možná trochu ostřeji, nedá se mu však upřít velmi pozitivní vliv na chování vozu. V nájezdu do zatáček je Octavia příjemně přesná, byť nejde o ultimativní „hothatch“, v oblouku pak řidič cítí funkci diferenciálu, zejména když u apexu začne přidávat, a vůz nezačne ujíždět předkem pryč jako běžná Octavia, ale i přes kvičící pneumatiky stále drží zvolenou stopu. Na výjezdu pak rovněž nemusí zasahovat systém XDS+ a přibrzďovat kola, protože samosvorný diferenciál se postará o velmi dobrou trakci.

Celkově vzato dokáže RS 230 zajímavě spojovat dva světy, jedná se zároveň o praktické, chytře navržené auto, ale když chcete, umí být na okruhu přesná, velmi rychlá a do značné míry zábavná. Je to samozřejmě o kompromisech, tohle není ultimativní okruhové náčiní jako třeba Renault Mégane Trophy R, ale na poměry takto praktických aut zvládá Octavia opravdu mnohé.

V oblouku je navíc auto velmi stabilní, nečekejte žádnou náhlou nedotáčivost ani přetáčivost, vůz se vždy pohybuje přesně kolem hrany a překročí ji jen v omezené míře. Můžete si užít mírně přetáčivé nájezdy, když chcete, auto se však hned rychle srovná do správné stopy, aby nabídlo co nejrychlejší průjezd zatáčkou.

Včera jsme vám dali možnost se zeptat na to, co vás u tohoto vozu zajímá, je tedy čas na některé z otázek i odpovědět. Těžko říci, zda je Octavia RS 230 rychlejší než silnější Superb 2.0 TSI s 280 koni, podle nás v rychlostech od 50 do 150 km/h možná i ano, jinde se nám zdál být rychlejší Superb. Automatická převodovka DSG je pak u tohoto vozu totožná, jako u běžného RS, díky novému výfuku ale každé přeřazení doprovází velmi hlasité a efektní odfrknutí. Stejné je i nastavení ESP.

Video se připravuje ...

Jak již v rozhovoru řekl Martin Hrdlička, u Octavie RS 230 se rozhodně v brzké době počítá s adaptivními tlumiči DCC, které již známe ze Superbu. Na vůz by pak neměl být problém obout i menší než devatenáctipalcové ráfky.

Často se rovněž ptáte, zda bychom volili raději Octavii RS 230 nebo Seat Leon Cupra. Na to se však těžko odpovídá, zejména když jsme neměli možnost jezdit s Octavií na běžné silnici, takže nevíme, jak je na tom podvozek s komfortem, jak zvládá devatenáctipalcová kola a jak vůz působí na klikaté okresce. To zjistíme až později.

Celkově jsme trochu čekali, že Octavia RS 230 bude taková, jaká je – to však není špatně. Jedná se stále o vůz naladěný spíše na každodenní použití, pokud se však někdy objevíte na okruhovém dni, můžete si být jisti, že s tímto vozem tam nebudete omylem, a to zejména díky skvělému motoru a novým schopnostem v zatáčkách, které zajistil samosvorný diferenciál. Vůz má rovněž příjemně nasupený zvuk a působí velmi rychle. Pro konečný verdikt se však potřebujeme svézt ještě na běžných silnicích, v každodenním provozu. To bude pro tuto Škodovku neméně náročná zkouška.

Škoda Octavia RS vs. Škoda Octavia RS 230
Model Octavia RS Octavia RS 230
Motor 2.0 TSI 2.0 TSI
Parametry motoru [kW/N.m] 162/350 169/350
Max. rychlost [km/h] 248 250
Zrychlení 0-100 km/h [s] 6,8 6,7
Komb. spotřeba [l/100 km] 6,2 6,2
Diferenciál Otevřený s XDS+ Samosvorný VAQ s XDS+
Rozměr kol 17 až 18 palců 19 palců
Hmotnost [kg] 1420 1445
Objem nádrže [l] 50 50
Cena [Kč] 651.900 726.900
Ondřej Chamilla
Diskuze (113)
5. 9. 2015 13:31
Re: Octavia RS vs. Leon Cupra
zaujimave ako vsetci diskuteri vzdy maju dokonaly prehlad o financnej situacii protistrany :-) a ta dedukcia, bravo >:D
4. 9. 2015 15:59
Re: off topic: Skoda "X4"
jojo, chystaj comfort line prislusenstvi: chlupatou deku na suchac, kterej se nalepi na dverni vyplne... to hned zvedne vnimanou kvalitu vyplni o 100% a v aute navic nebude v mrazu zima ihned po vypnuti topeni...
vzhledem ke tride vozu a delce chlupu vsak nepujde o levnou vec...
Avatar - AUDIRS6
4. 9. 2015 15:26
Re: off topic: Skoda "X4"
Mna len odrovnala ta kvalita. Teda neviem, kto moze povazovat materialy na pristrojovke a hlavne na vyplnach dveri sucasnej O III a Sup III povazovat za "class leading" kvalitu >:D Alebo sa tam chysta taka brutalna zmena ? :-O
Avatar - Covenant
4. 9. 2015 12:53
Re: Strop
A proč by to nezachránil....podívej se na nového Superba, kde to funguje...záleží jak to ve škodovce naladí.

Sám mám DCC taky na 235/35R19 a je to ok i s Michelin super sport, které mají pevnější bočnice.
4. 9. 2015 12:49
Re: off topic: Skoda "X4"
Za mě
class leading space = vozím více vzduchu...
value = šetřili jsme kde jsme mohli
quality = no záruku to ještě přežije, ale pak se nedoplatíš (to bohužel dnes platí pro všechna nová auta, ne jen koncernová, v ceně do 2 000 000 Kč)