Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nástupce Škody Rapid je za dveřmi. Na špionážních snímcích připomíná kombík!

David Bureš
Design nového škodováckého kompaktu naznačí v Paříži koncept Vision RS. Krátce na to má debutovat i sériová verze.

Škoda se už pomalu chystá na mezigenerační výměnu svého kompaktního modelu Rapid. Nástupce čeká výrazná proměna, vedle techniky v útrobách se změní i jméno a nabídka karosářských verzí. Zůstane jen pětidveřová varianta, jejíž prototyp byl nedávno zachycen během testování.

Zachycený prototyp zůstává ukryt pod vrstvou kamufláže, i přes ní je však znatelná silueta novinky. Ta nahradí dnešní Rapid Spaceback, liftback skončí bez přímé náhrady. Pětidveřový vůz přitom vsadí na prakticky řešenou záď, která bude mít blízko kombíkům. Ostatně není divu, nástupce Rapidu má zároveň nepřímo nahradit Fabii Combi, s níž se v následující generaci již nepočítá.

Naopak detaily karoserie zůstávají ukryté pod maskováním. Víme už ale, že nová škodovka využije trojúhelníkové hlavní světlomety a výrazně tvarovanou masku chladiče. Zadní sklo bude protaženo podobně jako u dnešního Rapidu Spaceback ke koncovým světlům, která však už nebudou tvořit písmeno C, dnes tak charakteristický znak Škodovek. Záď podle všeho ozdobí výrazný nápis Škoda.

Interiér nástupce Rapidu špionážní snímky neprozrazují. Novinka ale naváže na dnešní trendy a využije řešení se samostatně stojícím displejem multimediálního systému. Více naznačí koncept Vision RS, který bude světu odhalen na říjnovém autosalonu v Paříži jako ochutnávka před příchodem sériového auta.

Základem bude platforma MQB ve verzi A0, kterou koncern dosud využíval pro svá malá auta. V tomto případě ale bude tato varianta poprvé užita pro kompaktní model. V praxi to má znamenat lehčí konstrukci než dosud a hlavně větší vnitřní prostor než u předchůdce.

Co se týče motorů, nabídka bude stát hlavně na benzinovém tříválci 1.0 TSI, dorazit by měl ale i čtyřválec 1.5 TSI a zřejmě také nějaký turbodiesel. Pravděpodobný je též příchod verze na CNG.

Nová generace kompaktní Škodovky bude znamenat i nové jméno. Označení Rapid se prý tolik neujalo, a tak výrobce hledá jiné řešení. Dlouho se spekulovalo o přejmenování na Spaceback (po vzoru dosavadní karosářské verze Rapidu), tato možnost ale padla, stejně jako užití jmen Felicia nebo Favorit. Nejčastěji se tak dnes spekuluje o oživení jména Popular, o kterém se prý uvnitř automobilky skutečně intenzivně diskutuje. Více se patrně dozvíme ještě před koncem roku, očekává se, že nástupce Rapidu se světu představí ještě letos. Sériová výroba má odstartovat na počátku roku 2019.

David Bureš