Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slezsko a Morava: Královský výlet na Jízdu králů

Petr Slováček
Diskuze (4)
Představíte si při slově Morava víno z Podyjí či ostravské doly? To nejlepší z obou najdete uprostřed na Zlínsku, kde tradice stále žijí.

Mohli bychom navštívit Olomouc, Ostravu nebo Opavu. Jenže na jednodenní výlet by toho bylo moc. Sami jsme proto ochutnali to nejlepší z Moravy, a přitom hned v jejím středu – mezi Zlínem, Valašskými Klobouky a Uherským Hradištěm. Z Prahy je to sem sice 300 kilometrů, ale díky dálnici jste na místě bezpečně za tři hodiny cesty. V oblasti Valašska a Slovácka jako byste byli v jiném světě, místní folklor a udržování tradic cítíte na každém kroku.

Zlín

Naše putování startujeme ve Zlíně. Skoro všude narážíme na nějaký odkaz Tomáše Bati. Skoro povinná je proto vyhlídka na jeho slavnou „jedenadvacítku“ alias mrakodrap architekta Karfíka z let 1936 až 1938. Ve své době šlo o druhou nejvyšší budovu Evropy. Známá je Baťova mobilní

kancelář ve výtahu. Najdete ji na třídě Tomáš Bati. Odsud směřujeme na východ do čtvrti baťovských domků. Červené cihlové budovy nelze přehlédnout, ačkoliv si je současníci upravili podle moderních standardů. Mimochodem Zlín je i městem cestovatelů Hanzelky a Zikmunda.

svetmotoru svetmotoru

Vizovice

Po silnici číslo 49 vyrážíme do Vizovic, proslavených slivovičkou. Cestou míjíme odbočku na Slušovice, jejichž jméno znal před rokem 1989 díky

nebývale úspěšnému agrokombinátu expandujícímu i za hranice východního bloku každý - vzpomenete si na počítač TNS alias „Ten Náš Systém“? Ve Vizovicích kousek za značkou obce sledujeme ceduli k palírně a obchodu s tekutými dobrotami. Letos se prý obzvlášť povedla pálenka z jahod, a tak neodoláme a za 179 korun hned láhev kupujeme.

svetmotoru svetmotoru

Luhačovice

Z Vizovic se vracíme asi dva kilometry zpátky, kde odbočujeme doleva na silnici 492. Průjezd lesem po klikatých silničkách nás překvapuje, ale za volantem mondea si je užíváme. Okolo vodní nádrže přijíždíme do lázeňských Luhačovic. Jak jsme předpokládali, autem se na kolonádu nesmí, dál už bychom museli pěšky. Stojí to ale za vystoupení, protože můžete obhlédnout architekturu Dušana Jurkoviče. V lázních se léčí poruchy trávicího, dýchacího i pohybového aparátu. My si odsud odvážíme oplatky jako sladkou vzpomínku.

svetmotoru svetmotoru

Buchlovice

Hlavně motorkáři jsou oblíbené serpentiny v buchlovických kopcích, však také hned narážíme na pomníček. Státní zámek Buchlovice si proto necháváme na jindy a jedeme okusit, proč jsou místní silničky tak vyhlášené. Na zatáčkovité trati s kvalitním asfaltem dáváme jízdním labužníkům za pravdu a pauzu si dopřejeme na kopci u motorestu Samota, kde je uprostřed přírody vybudován park oddechu. Dřevěná lávka nad silnicí navíc nabízí nádherný rozhled. A dětské hřiště je tak krásné, že bychom tady jako pětiletí předvedli tanec svatého Víta, aby nám tu rodiče aspoň na půlhodinku zastavili.

svetmotoru svetmotoru

Vlčnov

Po silnici 492 pokračujeme dál na Uherský Brod. Protože nám vyhládlo, stavujeme se cestou na třídě 1. května v motorestu Štěpán, kde si dáváme

za sympatických 92 korun polévku, vepřový guláš a nealko pivo. Cestou nás zdrží semafory před opravovanou křižovatkou ve městě, ale to už se napojujeme na silnici E50, která vede dál na přechod Starý Hrozenkov a slovenský Trenčín. Po pár kilometrech odbočujeme doleva na Vlčnov, kde sledujeme cedule na „búdy“. Letošní Jízdu králů jsme poslední květnový víkend prošvihli, ale kvůli silnému geniu loci se tady uprostřed přírody a s vinařskými sklepy za zády vyplatí aspoň pár minut posedět. Vede odsud i pěkná stezka na rozhlednu.

Kroměříž

Víte, čemu se říká Hanácké Atény? A které město v roce 1997 získalo titul Nejkrásnější v České republice? Kroměříž je zapsána na listinu světového kulturního dědictví Unesco. Natáčel se tady oscarový Amadeus, pohádka Peklo s princeznou nebo několik scén Četnických humoresek.

svetmotoru svetmotoru

Praděd

Pokud si libujete v kombinaci automobilové a pěší turistiky, zkuste výlet na Praděd. Není tady tak narváno jako na Sněžce a výstup do výšky 1491 metrů není natolik náročný. Za prohlídku stojí chata Ovčárna. Na snímku v popředí můžete vidět i Petrovy kameny, třetí nejvyšší vrchol Hrubého Jeseníku.

svetmotoru svetmotoru

Ostrava

Kvůli návštěvě Stodolní ulice už bychom příště noc v Ostravě netrávili. Zato prohlídka hornického skanzenu nás opravdu bavila. Hlavně pak jadrný výklad někdejšího horníka. Vřele doporučujeme. Otevřeno mají od úterý do neděle a rodinné vstupné stojí 220 Kč. Cestu si udělejte i k vysokým pecím železáren ve Vítkovicích.

svetmotoru svetmotoru

Tip pro veteránisty

Na třídě Tomáše Bati ve Zlíně najdete autosalon Mercedes-Benz, v jehož podkroví se skrývá „utajené“ muzeum. Skupinám je přístupné po domluvě a ukrývá desítky automobilových i motocyklových pokladů. Za zmínku stojí mnoho, nás zaujal třeba motocykl BMW od hradní stráže, který hrál ve filmu Dívka na koštěti.

svetmotoru svetmotoru

Petr Slováček
Diskuze (4)
Avatar - autista
8. 7. 2013 21:05
Re: Tatra muzeum v Kopřivnici ...
dodržujte prosím itinerář. Jinak nechápu, proč jste jeli jak jste jeli.
Avatar - autista
8. 7. 2013 21:04
Itinerář
Pánové, když už píšete článek hodný Hanzelky a Zikmunda
Avatar - marek.g
8. 7. 2013 09:16
Re: Tatra muzeum v Kopřivnici ...
přesně tak. Kde jinde by to měli zmínit než zde na Auto.cz... a nic :no:
8. 7. 2013 07:20
Tatra muzeum v Kopřivnici ...
;-)