Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki hledá partnera pro chystaný kompaktní crossover

David Bureš
Diskuze (15)
Podobu nového modelu Suzuki naznačuje v Paříži koncept S-Cross.

Suzuki je otevřeno partnerstvím, které se týkají chystaného kompaktního crossoveru, vycházejícího ze studie S-Cross. Automobil se má v Evropě začít prodávat na konci příštího roku.

Vůz má zůstat ryzím Suzuki a nabízet nízkou cenu či sportovní vzhled. Dále se má chlubit nízkými emisemi oxidu uhličitého a vysokou praktičností.

„Myslíme si, že můžeme nabídnout hezký emocionální produkt za nízkou cenu – to je pro nás pěkné místečko,“ řekl serveru Automotive News Europe Dale Wyatt, šéf britských prodejů a marketingu značky.

S-Cross bude k dispozici s pohonem dvou a čtyř kol. Pod kapotou se má objevit i vznětová šestnáctistovka z dílny Fiatu.

Vůz byl navržen v Evropě, 80 % vyrobených exemplářů se má prodat právě na starém kontinentu. O výrobu auta se postará maďarská továrna Suzuki v Ostřihomi. Zde se v současnosti mimo jiné vyrábí crossover Suzuki SX4 a jeho bratr Fiat Sedici.

Díky S-Crossu chce Suzuki zvýšit své evropské prodeje a překonat v blízké budoucnosti hranici 300.000 prodaných aut ročně. Tolik vozů japonská automobilka na starém kontinentu prodávala před finanční krizí. Loni se na evropských trzích prodalo 234.000 Suzuki.

Přestože se o S-Crossu často hovoří jako o nástupci SX4, není jasné, zda tento model skutečně nahradí. S-Cross je s délkou 4.310 milimetrů a rozvorem 2.600 mm výrazně delší než SX4, které je dlouhé 4.150 mm.

Samo Suzuki tvrdí, že o budoucnosti SX4 zatím nerozhodlo. Automobil je na trhu od roku 2006. Fiat už crossover se základy od Suzuki nechystá, Sedici totiž bude nahrazeno vozem, který se bude vyrábět v Itálii a bude sdílet techniku s chystaným malým Jeepem, přezdívaným B-SUV.

David Bureš
Diskuze (15)
3. 10. 2012 13:29
Re: Snad si SUzuki uvědomí, že zahodit úspěšnou koncepci SX4
Řekl bych, že relativní úspěch SX4 spočívá hlavně v její ceně, tedy v poměru užitných vlastností k ceně. Když pominu vozy, jako je Panda a pod, tak SX4 nabízí zřejmě nejlevnější čtyřkolku na našem trhu vůbec. Pod pojmem úspěšná koncepce si však představuji prodejní úspěšnost - a tady nelze souhlasit, jelikož prodej i přes výrazně nejnižší cenu na trhu není nijak ohromující, není ani průměrný.
A mluvit o "uspěšné koncepci SX4" u modelu, který za tolik let téměř beze změn dokáže nabízet stále jednu jedinou variantu motoru, to je také dost přitažené za vlasy.
Spolupráce s Italy nic moc zajímavého prostě nepřinesla. Italská výroba v Maďarsku způsobila z počátku jen citelné zhoršení kvality výroby oproti původní japonské výrobě. Jenom pomalu a obtížně tak Suzuki sbírala zpět pošramocenou pověst dříve kvalitního a bezporuchového auta.
Dnes už tu výrobu snad vyladili i v tom Maďarsku, ale za jak dlouho - maďaři jsou maďaři a japonské výrobě věřím mnohem víc. Třeba C4 Aircross se také vyrábí v Japonsku, tak věřím, že se tak snadno nerozsype, jako běžná C4-ka. Bohužel je dost drahý a ten zadek se inspiroval někde u korejců. Počkám rok na Suzuku a jsem zvědav na motory i cenu. Osobně si myslím, že pokud ještě u Suzuki ani neví s kým půjdou do spolupráce, tak rok 2013 je utopií a zbožným přáním.
3. 10. 2012 13:05
Re: a hledat bude dlouho
Nepsal jsem, že vypadá špatně, ale za roky beze změn je už dost okoukaný. S-Cross rozhodně dovede oslovit nové zákazníky, jelikož vypadá moderně a pěkně. Linie jsou přitom vyvážené, žádné extravagance a přehršel nesourodých lomů. Asijské pomačkané bachratiny se mi také nelíbí. Tohle je hezký vyvážený koncept. Pokud ho technologové nemrší, bude to hezké auto. Když ho srovnám třeba s Mokkou, tak tohle vypadá určitě lépe. Hlavně, že už tam nejsou ty příšerný A sloupky přes které není vidět do křižovatek a chodce u přechodu. Tenhle problém žádný FL prostě nevyřeší. Změna masky chladiče nové auto neudělá. Zásadní problém je však v té motorizaci. Velmi přeji Suzuce aby získala vhodného partnera z řad výrobců kvalitních motorů. Měli by oslovit motoráře, jelikož s tím ostatním Suzuka problém nemá. Hodil by se třeba 1,6 HDI, co ma C4 nebo nějaké TSI od VW.
3. 10. 2012 09:50
Tak to vypadá, že že to náhrada za SX4 NEBUDE:
[odkaz]

:yes:
3. 10. 2012 07:26
Re: a hledat bude dlouho
s bodom 1. nesuhlasim, to auto vyzera stale (aj po x rokoch dobre) a starne vyrazne pomalsie ako niektore dizajnove kreatury ;-) . Stacilo by drobne osviezenie, mensi fl a mozu sucasnu generaciu vyrabat popri nastupcovi
Avatar - Dinar
3. 10. 2012 07:01
Re: Snad si SUzuki uvědomí, že zahodit úspěšnou koncepci SX4
Málokdy se tu dá dočíst na podobné téma něco, co má hlavu a patu. :yes: ;-)