Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki S-Cross: Nástupce SX4 nabírá obrysy

Diskuze (7)
Koncept S-Cross ukáže Suzuki na autosalonu v Paříži. Má naznačit další směr vývoje japonských crossoverů.

S modelem SX4 automobilka Suzuki konečně našla recept, jak se výrazněji prosadit na evropských trzích. To ale bylo před šesti lety a i když se SX4 stále daří (např. u nás je vůbec nejprodávanějším japonským autem), blíží se vhodný čas pro uvedení nástupce.

Na pařížském autosalonu se proto na přelomu září a října předvede koncept S-Cross. Jak velí japonská tradice, automobilka zveřejnila jen skicu a pár základních informací. Díky tomu se můžeme dočíst, že design konceptu má znázorňovat „emoce x kvalitu x aerodynamiku“, dokonce chybí i zmínka o návaznost na model SX4. Další podrobnosti chce Suzuki zveřejnit až na autosalonu.

Ve skutečnosti toho ale víme k chystanému konceptu víc. Oficiální charakteristika „koncept crossoveru segmetu C“ naznačuje, že nový model bude větší, aby se stal plnohodnotným reprezentantem nižší střední třídy. Jinými slovy, nástupce SX4 by se měl přiblížit modelům jako Nissan Qashqai, Mitsubishi ASX nebo Škoda Yeti. Mimochodem, klasické formy karoserie, jako tomu bylo u neúspěšného modelu Liana, nebo i u derivátu SX4 sedan, Suzuki pro Evropu chystat nebude.

A jistá je i další věc. Zatímco dnes má Suzuki SX4 sesterský model Fiat Sedici (na realizaci třetího brášky s logem Lancie nikdy nedošlo), příští generace vznikne čistě v režii japonské automobilky. Fiat vyvíjí vlastními silami crossover 500X a příbuzný model se znakem Jeepu. A chystaná spolupráce s Volkswagenem skončila krachem, Němci proto připravují model „Polo SUV“ samostatně.

Diskuze (7)
12. 8. 2012 23:00
Re: No doufejme...
staci ak by neurobili zasadne zmeny v dizajne exterieru a interieru, to auto vyzera stale dost dobre ;-) . To, ze ma pod kapotou motor od fiatu vacsina zakaznikov netusi, takze je to uplne jedno
Avatar - escorpion
11. 8. 2012 13:48
Re: suzuki je priekopnikom malych crossoverov
Zakladateľom crossoverov je Nissan s modelom Qashqai. Na trhu malých áut je SX4 jednotka. Nová generácia mu prospeje, hoci aj súčasná sa predáva dobre.
Avatar - Ada je zase tady
10. 8. 2012 20:58
No doufejme...
že v praxi bude vypadat lépe, než na té kresbě, bude mít menší kola a větší zasklenou plochu. A také, že pod kapotou už nebude motor od Fiatu.
Avatar - 3_diamanty
10. 8. 2012 16:10
Re: suzuki je priekopnikom malych crossoverov
elegantny prakticky ucelny a nestarnuci :yes: ziadne vystrelky :yes:
Avatar - PeterLuk
10. 8. 2012 16:09
Re: suzuki je priekopnikom malych crossoverov
Ten interiér vyzerá fakt pekne, ostatne ako pri novom Svišti. :yes: