Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Také BMW míří do Formule E. Stává se z elektrické série nová F1?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Závody elektrických monopostů začínají být pro automobilky skutečně prestižní záležitostí, která v současnosti přitahuje jejich pozornost více než Formule 1. Další značkou v sérii Formule E bude BMW.

Formule E se již blíží ke konci své třetí sezóny a přitahuje k sobě stále více pozornosti světových automobilek. Diváci mohou již nyní sledovat například Jaguar I-Type 1 a své zástupce mají v této sérii i francouzské značky DS a Renault nebo indická Mahindra.

Od sezóny 2017/2018 s vlastním týmem nastoupí i automobilka Audi, která aktuálně působí jako sponzor stáje Team ABT Schaeffler Audi Sport.

Stále větší zájem světových automobilek o tento šampionát vyvolal otázky ohledně možného vstupu značky Ferrari, které již nejsou jejím vedením striktně zamítány. Další slavnou značkou, jejíž vstup má být jen otázkou času, je Porsche, které údajně zvažuje svůj vstup do série Formule E s vlastním továrním týmem od sezóny 2018/2019.

BMW se podobně jako například Audi odmítá pohybovat v rovině spekulací a oficiálně oznámilo, že do šampionátu Formule E vstoupí se začátkem jeho páté sezóny, pořádané v letech 2018/2019.

Mnichovská automobilka prozatím hodlá působit v sérii jako dodavatel pohonného systému a partner týmu Andretti Autosport, jenž se Formule E účastní od její první sezóny uspořádané v letech 2014/2015.

BMW k rozhodnutí vstoupit do série Formule E uvádí, že se jedná o dokonalou vývojovou laboratoř pro vývoj a výrobu pohonných systémů pro elektromobily.

Zkušenosti z vývoje pro závodní monoposty hodlá automobilka využít pro BMW iNEXT a další své modely, v jejichž pohonném systému má figurovat elektromotor.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - CHerokee
12. 7. 2017 15:51
Re: Presne na to majú slúžiť automobilové závody
BMW už v F1 bylo, a pak vycouvalo. A to ještě dávno předtím než zavedli ty současné vysavače s kouzelnými tlačítky.
Avatar - jozephko
12. 7. 2017 15:24
Presne na to majú slúžiť automobilové závody
Automobilové závody majú - samozrejme okrem vzrušenia pre divákov a jazdcov - slúžiť hlavne ako vývojové laboratórium. Presne ako to hovorí BMW.
Ale v klasickej F1-ke ide o všetko iné len nie o vývoj smerom dopredu...