Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra má za sebou rok plný novinek. Podívejte se na ně!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Společnost Tatra Trucks v roce 2018 představila řadu novinek, modernizovala výrobu a odstartovala zajímavé projekty.

Kopřivnická společnost Tatra Trucks zahájila loňský rok dobrou zprávou. V lednu roku 2018 totiž byla schválena dotace na projekt rekonstrukce motorového vozu Tatra T 68 zvaného též Slovenská strela ve výši 80 milionů korun.

Tím mohla začít záchrana unikátní památky, která po opravě a zprovoznění najde místo v těsném sousedství připravovaného nového muzea vozidel značky Tatra. Celkové náklady projektu jsou vyčísleny na 118 milionů korun, přičemž společnost Tatra Trucks na něj poskytne i vlastní prostředky.

V návaznosti na schválení dotace pak na konci srpna historický motorový vlak opustil své místo před kopřivnickým Technickým muzeem a byl odvezen do Hranic, kde se po následující dva roky podrobí náročné opravě a rekonstrukci.

Koncem února byla odhalená těžká nákladní vozidla modelové řady Phoenix Euro 6 v provedení modelový rok 2018. Modernizovaná nákladní vozidla nabízí o dubna roku 2018 mimo jiné přepracovanou elektronickou architekturu, lepší odhlučnění kabiny a nové varianty motorů PACCAR MX-11 a MX-13 splňující emisní normy Euro 6c.

Letní měsíce roku 2018 se nesly ve znamení novinek v oblasti hasičských vozidel. V srpnu proběhla výstava a setkání hasičské techniky Pyrocar, kde měly světovou premiéru hned dvě novinky.

První z této dvojice představovala modelová řada Force s modernizovanou kabinou. Konstrukční i technologické změny znamenaly výrazný posun v komfortu interiéru a bezpečnosti provozu.

Druhou novinkou uvedenou na Pyrocar se stal hasičský speciál R55 nové modelové řady Terra v provedení CAS 20 – S2T. Tento cisternový automobil zaujal především svou kompletně přepracovanou kabinou s vlepovaným čelním sklem a s větším prostorem pro osádku.

Společnost Tatra Trucks ve spolupráci s firmami holdingu Czechoslovak Group prezentovala své produkty na akcích určených pro odbornou i laickou veřejnost. V polovině června se v Paříži konal jeden z největších veletrhů obranných technologií Eurosatory 2018 na kterém Tatra Trucks společně s Excalibur Army prezentovala raketomet BM-21MT 4x4 a vozidlo Patriot 4x4 Tactical APC na podvozcích značky Tatra.

Ke konci června pak šlo o představení vojenských a speciálních vozidel na tradiční akci Bahna. Bylo k vidění vozidlo Patriot 4x4 Tactical APC nebo ve světové premiéře představená modernizovaná samohybná kanonová houfnice DANA M2 na podvozku Tatra. Nechyběl ani vůz Phoenix 8x8 ve vojenském provedení či mostní automobil AM-50 EX na podvozku Force 8x8.

Počátkem srpna byl představen hasičský speciál TIGON na podvozku Force 8x8 s pneumatickým odpružením všech náprav, který vznikl jako zákaznický projekt ve spolupráci kopřivnické automobilky Tatra Trucks a renomovaného rakouského výrobce hasičských nástaveb, zařízení a průmyslových vozidel Rosenbauer.

Koncem srpna kopřivnická společnost oznámila další z významných milníků roku 2018. Její zástupci totiž podepsali smlouvu o licenční výrobě těžkých nákladních vozidel v Číně s firmou Che-pej Čchang-čeng Automotive Manufacturing Co., Ltd. Podle nové licenční smlouvy bude čínský podnik Che-pej Čchang-čeng montovat vozidla vycházející z obchodní řady TERRN01.

Další významnou události v oblasti spolupráce se zahraničními partnery bylo slavnostní podepsání strategického memoranda o porozumění s indickým výrobcem BEML při příležitosti zářijové návštěvy indického prezidenta Rám Náth Kóvinda v České republice.

Memorandum znovu potvrzuje pozici společnosti Tatra Trucks jako strategického partnera indického Ministerstva obrany a také znamená, že Tatra Trucks vystupuje z řady běžných dodavatelů techniky pro indickou armádu a navrací se na klíčové pozice, které měla na indickém trhu i ve vztahu k indické armádě před lety.

Kopřivnická automobilka také v roce 2018 dokončovala s místními partnery nový montážní závod na výrobu vozidel Tatra v Saudské Arábii.

Společnost Tatra Trucks se ve spolupráci s firmami holdingu Czechoslovak Group účastnila i velmi populární zářijové prezentační akce Dny NATO a VS AČR.

V září byl také oficiálně zahájen unikátní projekt Postav si svůj náklaďák, na kterém spolupracují společnost Tatra Trucks, Kraj Vysočina, Krajská správa a údržba silnic Vysočina (KSÚSV) a Střední průmyslová škola v Třebíči.

Během slavnostního aktu převzal ředitel KSÚSV symbolický klíč od nákladního vozu Tatra Phoenix 4x4, který postaví studenti průmyslové školy v Třebíči. Až studenti vůz sestaví, projde za jejich přítomnosti diagnostickým procesem i zkušebními jízdami na polygonu v kopřivnické automobilce. Poté dokončený vůz najde své místo ve vozovém parku KSÚSV.

V polovině října zástupci HZS České republiky převzali v Jihlavě dva zcela nové a unikátní hasičské speciály na podvozku řady Force v podobě cisternových zodolněných stříkaček CZS 40 s prodlouženou čtyřdveřovou pancéřovou kabinou a hasičskou nástavbou THT Polička.

V rámci tradičního projektu Česká značka pořádaného agenturou CZECH TOP 100 ve spolupráci s výzkumnou agenturou Harmon Research v listopadu získala kopřivnická automobilka nejvyšší ocenění ve dvou kategoriích – Tradiční česká značka a Značka, na kterou jsou Češi nejvíce hrdí.

Společnost Tatra trucks uvedla v roce 2018 do provozu nové pracoviště sloužící k výrobě nosných rour podvozků Tatra, které znamenalo návrat výroby této důležité části vozidel zpět do vlastních výrobních prostor. Konstrukční a technologická unifikace přinesla především zjednodušení a sjednocení některých prvků nosné roury a nový technologický postup jejich výroby.

V minulém roce také začala naplno fungovat nová zkušebna náprav s novým elektronickým vybavením, díky které byly zavedeny nové technologie a způsoby testování a zkoušek. Pokračovala také modernizace továrního zkušebního polygonu. Byl například obnoven velký vodní brod a další pracoviště a stanoviště, vznikla i nová nízkoadhezní vozovka světových parametrů.

V rámci strategického sponzoringu sportovních aktivit prodloužila v minulém roce společnost Tatra Trucks spolupráci s roudnickou technologickou firmou Buggyra v rámci týmu Tatra Buggyra Racing na další dva roky včetně účasti na světoznámé Rally Dakar v letech 2019 a 2020.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - centrum
4. 1. 2019 23:47
Re: Dobry dobry, ale cesta bude jeste dlouha
Tatra je vydarený kúsok, nákladné vozidlo pre chlapov. Na Malej Fatre nemá konkurenciu, ak má správne gumy. Vo Phoenixe len doladiť polohu kabíny a vodič môže do divadla ktoré zvládne nachystať okolitá príroda.
Avatar - JirkaV8
4. 1. 2019 11:04
Dobry dobry, ale cesta bude jeste dlouha
Specialy jsou fajn a mnohdy zajimave. Ale chce se to vratit na trhy, kde se proda vice kusu seriovych aut. Zda to bude Indie, Rusko, Jizni Amerika nebo neco jineho nevim, ale bylo by to fajn. Vybral bych jednu destinaci s nejvetsimi sancemi a tam budoval servisni sit, protoze bez ni by to nemelo smysl. Jinak motor Paccar MX13 nebo jak se jmenuje neni spatny. Spousta lidi z toho melo legraci jak vodnik (vodou chlazena Tatra) ale jezdi pekne :yes: