Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Ford Mondeo HEV – Život s hybridem

Tomáš Dusil
Diskuze (186)
Verze HEV je zatím posledním přírůstkem nejnovější generace modelu Mondeo. Jde zároveň o první vůz tohoto jména s daným druhem pohonu a současně první evropský hybridní Ford.

Hybridy jsou podle mnohých vozidla nejbližší budoucnosti, přičemž Ford Motor Company je ve své flotile nabízí již od roku 2004. Současné Mondeo HEV tak dostalo již třetí generaci hybridního pohonu. První řada se vyráběla v letech 2004 až 2011 a využívala 250článkový niklmetal hydridový akumulátor s elektromotorem v kombinaci se zážehovým agregátem objemu 2,3, později 2,5 litru s Atkinsonovým cyklem. V roce 2008 dorazila modernější verze hybridu, která počet článků baterky zredukovala na 208. Ve výrobě se udržela o rok déle než původní systém a rovněž kombinovala elektromotor se zážehovým motorem, tentokrát již o objemu 2,5 litru rovněž s Atkinsonovým cyklem. Obě generace si ovšem musely vystačit s převodovkou a řídicí elektronikou původem od specialisty, firmy Aisin.

Pod taktovkou vlastního vývoje

S příchodem nového amerického Fusionu v roce 2012, z něhož následně vzniklo současné evropské Mondeo, dorazila také třetí generace hybridního pohonu. Hlavní změnou je vedle použití baterie typu Li-Ion také první vlastní hybridní převodovka - podobně jako Toyota ji i Ford nazývá eCVT. Pod technickým označením HF35 se však ukrývá jednoduchý planetový převod využívající trojice satelitů. Stýkají se v ní všechny tři agregáty. Spalovací motor, kterým je starý známý Duratec HE uzpůsobený tak, aby mohl pracovat v Atkinsonově cyklu je přímo přes modul tlumiče spojen s držákem (unašečem) satelitů. Dále zde najdete generátor střídavého proudu, který současně spouští spalovací motor a jenž přímo roztáčí centrální kolo planetového převodu. Posledním je trakční elektromotor spojený s korunovým kolem planetové převodovky a to přes redukční převod 2,57:1. Celý systém se obejde bez třecích spojek, což je pozoruhodné.

Pozor na hlavu

Na první pohled se hybridní Mondeo příliš neliší od zážehových či vznětových souputníků. První čeho si všimnete, jsou kola. Vzhledem k vysokému pontonu rozměrné karoserie se s průměrem 16” zdají být až legračně malá. Jsou specifického designu s deseti paprsky a obouvají pneumatiky nezvyklého rozměru 215/60. Jiná kola na hybridní Mondeo objednat v tuto chvíli nelze.

ford hybrid testy strednitrida ford hybrid testy strednitrida  

Běžné Mondeo koupíte s karoserií liftback či kombi, hybridní naproti tomu existuje pouze coby sedan. Ten je dále vyhrazen luxusní verzi Vignale. Pokud postavíte sedan a liftback vedle sebe, získáte pocit, že jsou obě karoserie i v zadní části identické. Pokud jsou nějaké rozdíly, tak opravdu jenom minimální. Proč to zmiňujeme? Zdálo se nám, že přístup do zavazadelníku hybridního Mondea (a tedy sedanu) není vyřešený zrovna optimálně.

Odjištěné víko se jenom neochotně zvedalo do horní polohy, ta je navíc velice nízko. Dokonce tak, že o něj při nakládání zavazadel můžete zavadit hlavou. Jeho zavěšení totiž využívá držáky ve tvaru jakýchsi háků, a právě ty podle nás limitují úhel otevření víka. Vstupní otvor také není zrovna velký...

Základní objem zavazadelníku je v tomto případě 383 litrů, což je o 142 litrů méně, než kolik nabízí sedan ve Vignale. Důvody omezení hledejte v zástavbě trakčního akumulátoru, jež se nachází pod podlahou zavazadelníku v jeho přední části. Charakteristickým znakem podlahy je tak schod. Na druhou stranu toto řešení umožňuje zachovat jistou variabilitu, takže zadní opěradla lze i tady sklopit vpřed a to v poměru 3:2. Díky tomu můžete s Mondeem HEV vyrazit klidně na hory, neboť lyže sem bez problému dáte.

ford hybrid testy strednitrida ford hybrid testy strednitrida  

Mondeo HEV, stejně jako jiné hybridy používá standardní 12voltovou baterii. Napájí nejen řídicí jednotky, nýbrž i komfortní výstroj vozu. Není však umístěna v motorovém prostoru, nýbrž v levém zadním podběhu a přístupná je ze zavazadelníku po sejmutí krytu v čalounění. Je jasné, že pokud se vybije, motor nenatočíte, i kdyby byl stav napětí trakčního akumulátoru 100 procent.

Kde je otáčkoměr

Podobně jako zevnějšek, ani kabina na první pohled nic specifického nepřináší. Přední sedadla svými rozměry vyhoví i těm nejrobustnějším postavám. Na jejich umístění, vnitřní prostor vpředu, stejně jako pozici za volantem nelze říci křivého slova. Snad jenom nastavování volantu, respektive páčka jeho aretace je umístěna trochu neprakticky, takže rukou musíte zašmátrat hodně hluboko pod sloupkem řízení a následně nahmatat nepříliš rozměrnou věc, která sloupek uvolní.

Asi nejvíce změn se nachází před řidičem na přístrojovém štítu, ten obsahuje jediný „analogový“ ukazatel a to rychlosti. Cejchovaný je do 200 km/h, což vadí méně než grafika číslic, která na nás působila mírně lacině v porovnání s tím, jakou najdete v běžném Mondeu.

ford hybrid testy strednitrida ford hybrid testy strednitrida  

Vlevo od rychloměru našel místo energetický ukazatel, nebo chcete-li zobrazovač výkonu. Vnější kruhová výseč indikuje činnost spalovacího motoru, vnitřní elektromotoru. Navíc je zde ještě ukazatel okamžité spotřeby benzinu. A když zastavíte, celé to zmizí. Druhý displej napravo od rychloměru ukazuje různé funkce komfortní výbavy, od integrovaného handsfree, přes navigaci až po informace z audia. To bylo v našem případě součástí rozhraní SYNC 2 za příplatek 10.500 korun.

V mezititulku zmíněný otáčkoměr zcela chybí. Otázkou je, zda jej vůbec někdo v tomto voze potřebuje. Specifický je také volič převodovky eCVT - zcela postrádá polohu pro manuální řazení, což je věc, která je u „automatů“ již nějaký čas takřka povinná. Vedle běžných režimů je zde navíc ještě poloha L, bližší pohled dále odhalí drobné tlačítko na pravé straně hlavy volicí páky. K čemu asi je?

Někdy spolu, jindy sám

Natočte motor zmáčknutím tlačítka a nestane se vůbec nic. Dokonce si říkáte, zda vůbec běží. Jenom malinký nápis OK v levém displeji budíků indikuje, že vůz je připraven k jízdě a můžete tedy po přesunutí voliče převodovky do polohy D vyrazit.

Pokud je trakční akumulátor nabitý, rozjíždí se vůz vždycky na elektriku, a v čistém režimu pohonu setrvává i nadále. Tedy pokud nekladete výraznější nároky na dynamiku. Zatlačte pedál plynu více k podlaze a spustí se spalovací motor, který po chvíli převezme roli jediného pohonu. Pokud dáte plný plyn, poběží oba motory současně, za doprovodu ne zrovna příjemného zvuku vytočeného spalovacího motoru. Pravdou je, že akcelerace v tu chvíli není úplně slabá. Rozhodně lepší, než jakou známe z hybridních vozů Toyota. V dané situaci cítíte jenom lineární tah, který subjektivně nepolevuje, ale ani se nezvyšuje. Elektromotor totiž v režimu plného plynu udržuje stále vysoké otáčky spalovacího motoru, snad 6000 za minutu, v nichž je dosahován největší výkon 105 kW. To však pouze odhadujeme, neboť jak už víte, vůz nemá otáčkoměr.

Mondeo HEV je ale vozem spíše na klidné jezdění. Ford uvádí, že dojezd čistě na elektriku je v tomto případě až 1,5 kilometru. To samozřejmě za předpokladu, že by vůz nerekuperoval. V praxi je tak mnohem delší, nicméně jaký záleží právě na tom, jak moc brzdíte. Maximální rychlost na elektriku uvádí Ford 125 km/h. Jaký motor bude vůz v danou chvíli pohánět, řidič přímo ovlivnit nemůže. Jinde známý EV mód, který by zcela vyřadil z činnosti spalovací motor, tady chybí, což je trochu překvapivé.

Samotné brzdění vyžaduje jistá pravidla. V první fázi zdvihu příslušného pedálu totiž vůz nezpomaluje vůbec brzdami, nýbrž jen elektromotorem. Teprve výraznější stlačení brzdy zvýší tlak v brzdovém systému. Nutno říci, že dávkování účinku se zprvu zdálo poněkud nepříjemné. Brzdy holt nemají takovou charakteristiku, jako u běžných automobilů, nýbrž jsou lehce nelineární. Jinak vůz brzdí brzdami a jinak elektromotorem, přičemž onen přechod lze při troše pozornosti takřka vysledovat.

ford hybrid testy strednitrida ford hybrid testy strednitrida  

Pokud chcete dobít akumulátor, brzděte při jízdě z kopce jenom trochu, zato však déle. Současně tím budete šetřit brzdy, jejichž obložení tady bude mít jistě velmi dlouhou životnost. Rekuperace jako taková se zdá docela účinná, takže napětí na trakční baterii roste poměrně rychle.

Bylo by to ještě lepší, kdyby vůz alespoň trochu rekuperoval při pouhém ubrání plynu. Faktem je, že takto vyřešené to mají spíše elektromobily než hybridy. Tady při odstavení pedálu akcelerace vůz plachtí. Pokud chcete využít brzdný moment pohonu, ovšem bez rekuperace, zmáčkněte výše uvedené tlačítko na volicí páce. V přístrojovém štítu se rozsvítí symbol „autíčka jedoucího z kopce“, jak to známe kupříkladu z SUV při aktivaci funkce pro sjíždění prudkých svahů. Vůz má udržovat původní rychlost bez toho, aniž by se řidič musel dotknout pedálu brzdy.

Ještě výraznější brzdění pohonem se dočkáte, pokud přesunete volič převodovky do již zmíněné polohy L. V ní se zapojí také spalovací motor, takže pokud jedete rychleji, točí poměrně vysoké otáčky. Tohle přijde vhod zejména při jízdě v zimě na kluzkém povrchu. Zajímavé je, že pokud polohu L necháte zařazenou a zastavíte, s vozem se nerozjedete. Přidání plynu pouze zvýší otáčky spalovací motoru, nicméně žádný hnací moment na kola se nepřenáší. Prostě jako když máte automat v neutrálu nebo u manuálu vyřazeno či sešlápnutý pedál spojky.

U hybridu je jednou z nejdůležitějších jízdních parametrů spotřeba. S převahou městských jízd palubní počítač ukázal rovných 5 litrů na 100 km. A je to právě město, kam je Mondeo HEV primárně určené. Jízda mimo něj vyššími rychlostmi či nároky na výraznější dynamiku očekávaný efekt nízké spotřeby nepřinesou, neboť vůz jede mnohem více času na spalovací motor.

Jak na létajícím koberci

Malá kola, rozumná šíře pneumatik a jejich vysoké profilové číslo přinášejí v kombinaci s už tak komfortním podvozkem běžných Fordů Mondeo nové generace další zvýšení kvality jízdy. Hybridní Mondeo je až neuvěřitelně pohodlným vozem. Takto plavně se přes nerovnosti naposledy přenášel snad jen Citroën C6 vybavený pokročilejší verzí Hydractivu III+.

ford hybrid testy strednitrida ford hybrid testy strednitrida  

Opravdu ani ty nejhlubší kanály nevyloudí rázy v karoserii. Pokud někdo hledá hlavně komfort, sotva mu něco nabídne vyšší plavnost jízdy. A do toho počítáme i novou třídu S od Mercedesu-Benzu, jednoznačně technicky asi nejlepší auto jaké si v tuhle chvíli můžete koupit. Je to právě vysoce komfortní odpružení, které jasně ukazuje, kam je Mondeo HEV primárně určeno a dobře to koresponduje s hybridním pohonem, jenž své přednosti ukáže zejména ve městě.

Mnozí motorističtí novináři stále dokola píší, že Mondeo už není po jízdní stránce, co bývalo. Já se k nim však nepočítám. To stejné totiž novináři konstatovali, když se představila předchozí generace vozu. V porovnání s tou z roku 2000 také již nejezdila tak vytříbeně. Vůz této třídy by však měl být hlavně komfortní, což současná generace splňuje na výbornou.


Závěr

Hybridní Ford Mondeo je vozem pro manažery, jezdící převážně po městě. Právě tady se projeví dobré vlastnosti vozu dávající naplno vyniknout potenciálu pohonu. Také vysoce komfortní podvozek je pro jízdy rozbitými ulicemi města skvěle přizpůsoben.

Kdo opustí hradby a vydá se do kopců, zjistí jen průměrnou dynamiku a neochotu k svižné jízdě. A také zakusí zvýšenou spotřebu. Ve výsledku se dotyčnému vyplatí, sáhne-li raději po turbodieselu. Apetit bude podobný, dynamika lepší a navíc má možnost poněkud více individualizovat požadavky při objednávce vozidla.

I tak je ale Ford Mondeo HEV zdařilým počinem, s nímž se příjemně jezdí.

ford hybrid testy strednitrida ford hybrid testy strednitrida  

Nejlevnější verze modelu 565.990 Kč (1.0 EcoBoost Trend/92 kW)
Základ s testovaným motorem 765.990 Kč (2.0 Hybrid Ivet Titanium HEV/140 kW)
Testovaný vůz s výbavou 851.490 Kč (2.0 Hybrid Ivet Titanium HEV/140 kW)

Plusy

  • Zejména ve městě nízká spotřeba
  • Šetří brzdy díky rekuperaci
  • Vynikající jízdní komfort
  • Fenomenální odhlučnění kabiny
  • Zástavba akumulátorů neomezuje variabilitu zavazadelníku
  • Jednoduchý spalovací motor s příslibem spolehlivosti

Minusy

  • Chybí režim EV
  • Pouze jedna verze v ceníku
  • Průměrná dynamika
  • Přístup do zavazadlového prostoru
  • Prostornost vzadu nad hlavou

Foto: Petr Homolka

Tomáš Dusil
Diskuze (186)
Ford Mondeo HEV
Cena základní sestavy 765 990 Kč
Výbava základní sestavy Sedm airbagů včetně kolenního řidiče, stabilizační systém, aktivní snižování hluku v kabině přes audiosystém, systém SYNC s hlasovým ovládáním, palubní počítač s 2 x 4,2palcovým barevným displejem, sportovně tvarovaná přední sedadla s vyhříváním, střední loketní opěrka (žel nenastavitelná), vyhřívané čelní sklo (klasická drátěná síť, nikoliv modernější folie), diodové osvětlení kabiny, elektricky sklopná a nastavitelná vnější zrcátka, funkce rozpoznávání dopravních značek, vnitřní zrcátko se samočinným cloněním, dvouzónová klimatizace s čidlem kvality vzduchu atd. Kč
Cena testované sestavy 851 490 Kč
Výbava testované sestavy Sada Technology 1: systém hlídající mrtvý úhel BLIS, Active City Stop do 40 km/h a nafukovací zadní krajní bezpečnostní pásy v diagonální části (+21.000,-), sada LED Plus: mj. diodové světlomety a systém KeyFree (+ 31.400,-), sada Audio 5 (+ 10.500,-), parkovací čidla (+9.000,-), skla zadních bočních dveří tónovaná Privacy (+ 5.900,-), podlahové rohože (+ 1.900,-), bílý lak Frozen (+ 5.800,-). Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1999
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 105 / 6000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 173 / 4000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 187
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 9.2
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 4.2
Emise CO2: 99
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 383 / 0
Objem nádrže (l): 53
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1654 / 521
Rozměr pneu: 215/60 R 16
Ford Mondeo HEV
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4870
b) šířka (mm): 1850
c) výška (mm): 1480
d) rozvor (mm): 2850
e) rozchod vpředu (mm): 1600
f) rozchod vzadu (mm): 1600
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 980 / 1220
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 650 / 910
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 990
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 920
k) šířka vpředu (mm): 1525
l) šířka vzadu (mm): 1520
délka sedáku vpředu (mm): 495
délka sedáku vzadu (mm): 495
výška opěradla vpředu (mm): 650
výška opěradla vzadu (mm): 660
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
13. 7. 2015 20:55
Re: A přitom stačilo napsat,
:yes:
13. 7. 2015 20:25
Re: Excelentní příklad, jak nevyrábět hybridy
Však také Ford od Toyoty koupil licenci a stavěl na jejich systému. Samotný základ HSD nevymyslela ani Toyota, je ze 60. let od TRW.
13. 7. 2015 20:08
Re: Může mi někdo vysvětlit...
Jsou myslím v EU trhy, kde se HSD daří. Ale ČR to není. Například u Aurisu se v ČR HSD prodává zhruba jako diesely, zážehové motorizace však drtivě vedou.
13. 7. 2015 20:03
Re: Může mi někdo vysvětlit...
Také je dimenzovaný spíš do města. Objem u něj zvětšili pro příměstský provoz. Není to dálniční stroj. To se musíš podívat po GS450h. ;-)

Není to o tom, že by těm autům chybělo přeplňování. Ta auta prostě staví do města a okolí. U podobných motorů se přeplňování používá k nahnání specifického výkonu. Otázku efektivity řeší jinak. Kdybys použil menší motor s přeplňováním, který by jel výhradně v Millerově cyklu, tak bude mít také "mizerný" specifický výkon. Prioritou u Priusu byla účinnost. Kdyby měl být rychlejší, postaví ho kolem 2,5 nebo 3,5.
13. 7. 2015 19:46
Re: Může mi někdo vysvětlit...
Prius má 100 kW, ale kombinovaný výkon celého hybridního ústrojí, nikoli samotného spalovacího motoru.