Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Ford Ranger 3.2 TDCi (147 kW) vs. VW Amarok 3.0 TDI V6 (150 kW) – Chlapáci sobě

David Bureš
Diskuze (51)
Vyloženě drsných aut na trhu už tolik není, pick-upy ale mezi ně nepochybně stále patří. Jak si proti sobě stojí takové modely od úhlavních rivalů, Fordu a VW?


Úvod, pořizovací náklady


Sporťáky a supersporty už nejsou tak drsné jako v minulosti, už nejsou tolik o řidičských schopnostech osoby za volantem, stále více takových modelů totiž zdůrazňuje, že v pohodě zvládnou i každodenní jízdu a že lákají i ženy. A tak kdo chce opravdu „chlapský“ vůz, musí se raději poohlédnout po nějakém muscle caru nebo pick-upu. A právě dvě taková vozidla jsme vyzvali na „chlapácký“ souboj. Který z těchto drsoňů nás zaujal více - Volkswagen Amarok, nebo Ford Ranger?

Nutno ale podotknout, že už ani pick-upy nejsou tak maskulinní a přísně účelné jako kdysi. Právě i v reakci na příchod Amaroku mnohé z nich zcivilněly a přiblížily se běžným osobním autům, ať už výbavou nebo komfortem. V hloubi duše ale stále zůstávají tvrdými hochy. Nebo ne? Uvidíme na základě souboje dvojice s dnes už ne tak běžnými motory. Jestliže testovaný Ranger využívá naftový pětiválec 3.2 TDCi, Amarok se spoléhá dokonce na šestiválec 3.0 TDI.

Pod milion to s takovou silou nejde

A jak je v našich srovnávacích testech zvykem, ještě než se vrhneme na porovnání velikosti koreb nebo průchodnost terénem, mrkneme do ceníků obou aut. A ty dokazují, že za poctivé železo s tak silným motorem pod kapotou se musí zaplatit, na testovaný Amarok i Ranger si musíte připravit přes milion korun.

Ranger sice nabízí tři různé varianty kabiny (dvoumístný Single Cab, čtyřmístný Super Cab s jedním párem dveří a pětimístný Double Cab s dvěma páry dveří), testovaný pětiválec 3.2 TDCi (147 kW) je však dodáván výhradně s čtyřdveřovou karoserií. To u Amaroku nic takového řešit nemusíte, na českém trhu je dostupný pouze jako DoubleCab.

Pořizovací nákladyFord RangerVW Amarok
ZÁKLADNÍ CENA
Motor3.2 TDCi/147 kW 6A3.0 TDI/150 kW 8A
Stupeň výbavy/cena [Kč]Limited/1.158.696Comfortline/1.030.562
STANDARDNÍ VÝBAVA A PŘÍPLATKY
Airbagy76
Centrální zamykání s dálkovým o. [Kč]SS
Elektricky ovládaná/vyhřívaná zrcátka [Kč]S/SS/S
Klimatizaceautomatická dvouzónovápoloautomatická
Kola17" z lehkých slitin17" z lehkých slitin
Kožené čalounění [Kč]S49.558
Metalíza [Kč]14.90018.623
Mlhová světla vpředu [Kč]SS
Navigace [Kč]37.63139.422
Parkovací senzory vpředu/vzadu [Kč]8.470/S14.238
Rádio [Kč]SS
Rezervní kolo [Kč]SS
Tempomat [Kč]SS
Vyhřívané čelní sklo [Kč]S-
Vyhřívaná sedadla vpředu [Kč]S11.438
CELKEM s příplatky[Kč]1.219.6981.163.841
SERVIS
Světlomet/zadní sdružená svítilna [Kč]14.508/7.75719.756/5.508
Přední nárazník [Kč]5.9019.208
Přední blatník [Kč]4.6549.037
Čelní sklo [Kč]23.0708.247
Brzdové destičky přední [Kč]3.1594.039
Mřížka v masce chladiče [Kč]5.0895.572
Přední a zadní tlumič [Kč]3.050/3.1985.946/2.609
Hodinová sazba v servisu [Kč]700839
Náklady na servisní prohlídky do ujetí 100.000 km [Kč]16.00017.978
Všechny ceny v kolonce servis jsou uváděny včetně DPH, výjimkou je hodinová sazba v servisu
ZÁRUKY
Celý vůz/lak/neprorez. karoserie (roky)5/2/124/3/12
Prodloužená záruka [Kč]7/300.000 km-

A právě Amarok se navzdory výkonnějšímu motoru s jedním válcem navíc ukazuje jako dostupnější, v testované kombinaci 3.0 TDI V6 (150 kW) a osmistupňového automatu stojí minimálně 1.030.562 korun včetně DPH (stupeň Comfortline), a když se obejdete bez samočinné převodovky, zaplatíte o 81.852 korun méně. Ano, je to tak, osmikvalt v Amaroku je všechno, jen ne levný.

To v případě zkoušeného Rangeru s pětiválcem 3.2 TDCi (147 kW) a automatem musíte vyložit na stůl alespoň 1.158.696 korun (verze Limited). Pokud si vystačíte s manuálem, ušetříte 22.990 korun. Proti Amaroku je tak příplatek za samočinné řazení o dost výhodnější. Na druhou stranu se musíte spokojit s o dost archaičtější technikou, šestistupňový automat Rangeru nepatří mezi zázraky poslední doby, jak podrobněji popíšeme v kapitole o jízdních vlastnostech.

Ranger ale vyšší pořizovací cenu obhajuje bohatou výbavou. Ve verzi Limited za zmíněných 1.158.696 korun totiž dostanete už kožené čalounění, zadní parkovací senzory nebo vyhřívaná přední sedadla, za které se musí u konkurenta připlácet. Navíc má standardně i vyhřívané čelní sklo (které Amarok ani nenabízí) nebo automatickou klimatizaci (Amarok má v základu poloautomatickou). A plusem Fordu je rovněž levnější příplatková výbava, jak můžete zjistit v přiložené tabulce.

To samé platí i pro ceny náhradních dílů, které jsou až na výjimky levnější právě u Rangeru. Jednou z těch výjimek je třeba čelní sklo za poměrně tučných 23.070 korun, je to ale tím, že je standardně vyhřívané. A výhodnější je i záruka Fordu, na Ranger je už v základu poskytována pětiletá, respektive do ujetí 200.000 kilometrů (podle toho, co nastane dříve), s tím, že se dá připlatit až za sedmiletou, zatímco u Amaroku je standardně 2+2 roky (respektive na 200.000 km).

HODNOCENÍ POŘIZOVACÍCH NÁKLADŮFord RangerVW Amarok
Základní cena78
Standardní výbava a příplatky87
Servis87
Záruky97
Průměr8,007,25

Design, interiér


Drsný Ranger a pohledný Amarok

V otázce ceny to tak lépe vyznělo pro Ranger, co však v oblasti designu? Tam je pro mě bez diskuze jasným favoritem Volkswagen Amarok. Už od jeho příchodu na trh se mi na poměry pick-upů až nečekaně líbil, přičemž po předloňském faceliftu se jeho design snad ještě vylepšil. Strohými hranatými tvary se tenkrát přiblížil osobním Volkswagenům, zároveň si ale uchoval dostatečnou dávku drsnosti, jak se na správný pick-up sluší a patří. Tu navíc zdůrazňují vnější rozměry, šířkou 1.954 mm a výškou 1.844 mm (s příplatkovým hardtopem) Amarok překonává konkurenta od Fordu o 94 mm, respektive o 29 mm, a tak působí mohutněji než on. U konkrétního auta pak styl dobrodružného auta podporoval i „šnorchl,“ neboli speciální sání pro přejezdy hlubokou vodou.

To vzhled Rangeru je definován hlavně drsným výrazem, který je u testovaného kousku dále zdůrazněn černo-černou barevnou kombinací. Černá barva je v jeho případě užita i na kolech, masce chladiče nebo ochranném rámu za kabinou, testovaný exemplář totiž pochází z dnes už nenabízené edice Black Edition. Jenže drsnost není vše, a tak si všimnete, že z některých úhlů působí poněkud neforemně. A ta 17palcová kola vypadají prostě malá, podobně jako u dalšího Fordu, Mondea.

HODNOCENÍ DESIGNUFord RangerVW Amarok
Vnější vzhled78
Vnitřní vzhled87
Zpracování87
Ergonomie77
Konektivita87
Průměr7,607,20

Uvnitř jako osobáky. Skoro

Strohé hranaté linie najdeme také uvnitř Amaroku, přičemž obdobné tvarové řešení využívá i Ranger. Ve výsledku ale svojí kabinou zaujme Ford více, má hodnotněji působící plasty, které už od prvního pohledu dávají najevo, že jsou sice bytelné, ale tvrdé jako kámen. To k pick-upům prostě patří, usnadňuje to totiž údržbu vnitřku, Ford ale svoji drsnost uvnitř maskuje lépe, o oživení se tu navíc stará světlý dekor vedoucí přes celou šíři kabiny. Nic každopádně nevrže ani v jednom z vozů.

V obou případech se však tyto pick-upy snaží maximálně přiblížit osobním vozům té které značky. V Amaroku tak najdeme dobře známý volant nebo budíky, zatímco Ranger se spoléhá na již osvědčený multimediální systém SYNC 3. Ten navíc zaujme větší obrazovkou, osmipalcovou, zatímco Amarok se musí spolehnout jen na displej s úhlopříčkou 6,3 palce, navíc s horším rozlišením. Na rozdíl od Fordu si ale uchovává i běžná tlačítka, což při běžné jízdě znamená pohodlnější ovládání.

Přece jen ale mají oba co dohánět. U Amaroku se nám třeba nelíbí ovládání tempomatu, je nešikovně umístěno na levé páčce pod volantem (jako u menších Volkswagenů), navíc využívá titěrných tlačítek. U Fordu si zase musíte zvyknout na doslova přetlačítkovaný volant a složité ovládání palubního počítače. Využití rychloměru doplněného o dva malé displeje zase znamená, že ne vždy máte po ruce všechny informace – když listujete palubním počítačem, zmizí vám otáčkoměr. Data z počítače s informací o aktuálních otáčkách motoru najednou zkrátka zobrazit nelze.

Z hlediska prostoru je na tom však lépe Amarok. Uvnitř se sedí výše, díky vyššímu posazu máte perfektní přehled, celkově interiér působí vzdušněji než v Rangeru. V Amaroku vás navíc neomezuje tvrdý středový tunel jako v konkurenčním voze. A navíc si najdete i lepší pozici za volantem – Ranger má totiž stále jen výškově nastavitelný volant.

To na zadních sedadlech přehršel místa nenajdete. S ohledem na vnější rozměry můžete být vnitřním prostorem zklamáni, jenže tak to u pick-upů chodí. U nich jde zkrátka z velké části o prostor pro náklad, a tak korba z celkové délky zabere tolik místa, že ho pro cestující vzadu už tolik nezbývá. Prostoru pro nohy zde tak moc není. Při posazení se „za sebe“ tak mám každopádně se svými 182 centimetru v obou vozech jen lehkou rezervu před koleny, v Amaroku je to ale o ždibec více (přestože si Ranger pomáhá vykrojenými zády předních sedadel), navíc se v něm sedí pohodlněji. Sedák je totiž ukotven výrazně výše nad podlahou než ve Fordu (40 centimetrů vs. 32 cm), a tak poskytne lepší oporu pro stehna, a to navzdory tomu, že samotný sedák je o dva centimetry kratší než ve Fordu.

Rozměry korbyFord RangerVW Amarok
Délka korby (mm)14201440
Šířka korby max (mm)15501630
Šířka korby mezi podběhy (mm)11201230
Výška korby (mm)510530

Když už jsme nakousli tu korbu, pojďme se na ní podívat. Testovaný Amarok sice dostal hardtop (lakovaná verze v barvě karoserie s těsněním a zatmavenými okny stojí 98.127 Kč včetně DPH), přikoupit lze ale i pro Ranger – u něj zaplatíte přijatelnějších 56.870 korun.

Metr přitom dokáže, že korba Amaroku je ve všech směrech větší, což může překvapit s ohledem na to, že Ranger je s délkou 5.362 mm o pořádných 108 mm delší než Amarok. Přesto je korba Amaroku o 20 mm delší. A také je vyšší i širší, a to jak na maximální šířku, tak mezi podběhy. Volkswagen ostatně u Amaroku zdůrazňuje, že se na jeho korbu vejde i europaleta. Oka na upevnění bagáže nebo 12V zásuvku však na korbě najdete v obou vozech. Amarok však zaujme vnitřními odkládacími prostory, nabízí třeba rozměrnější kapsy ve dveřích. A ten hardtop? V českém prostředí se pro ukrytí nákladu určitě hodí, v Amaroku se dočkáte hodně vysoko otevíraného víka, počítat však musíte s tím, že poněkud omezuje výhled vzad. Do stran je ale díky tenkým sloupkům v Amaroku vidět lépe než v Rangeru.

HODNOCENÍ INTERIÉRUFord RangerVW Amarok
Prostornost78
Přední sedačky78
Zadní sedačky78
Korba89
Variabilita88
Průměr7,408,20

Motor, jízdní vlastnosti


Šest proti pěti, tři proti 3,2

A tak jsme se pomalu dostali k tomu, co pracuje v útrobách obou zkoušených pracantů. V obou případech jde o naftový motor, který ostatně pro potřeby pick-upu funguje nejlépe, záplava točivého momentu v nízkých otáčkách je prostě potřeba, benzinový agregát ostatně ani tyto modely na českém trhu nenabízejí.

V případě Rangeru to je pětiválec 3.2 TDCi se 147 kW a 470 N.m, který je vrcholnou verzí tohoto modelu. Motor o objemu 3198 cm3 má turbodmychadlo s variabilní geometrií lopatek a vstřikování common-rail pracující až s tlakem 1800 bar. V Amaroku tomu výkonově odpovídá šestiválec 3.0 TDI se 150 kW a rovnými 500 N.m. Agregát s objemem 2967 cm3 má vodou chlazené turbo s variabilní geometrií lopatek nebo oddělené chladicí okruhy pro hlavu válců a klikovou skříň. Po faceliftu je Amarok nabízen výhradně s třílitrovým šestiválcem, původem od Audi, který je dostupný v několika variantách, od nejslabší se 120 kW, po vrcholnou, letos uvedenou verzi se 190 kW. Obě testované jednotky se kvůli emisním normám spoléhají na vstřikování AdBlue, Ford se však nadále obejde bez otravného stop-startu.

Dynamické měřeníFord RangerVW Amarok
PneumatikyContinental Conti ContactBF Goodrich All-Terrain
Rozměr pneumatik235/65 R17245/75 R17
Pružnost na 4. RS(60-100 km/h)/5. RS a 6. RS (80-120 km/h) [s]6,6/9,8/13,85,1/7,2/8,4
Otáčky na nejvyšší RS při 130 km/h23002200
Skutečná rychlost při tachometrových 50, 90 a 130 km/h [km/h]45,3/82,4/119,249,8/90,1/130,5

Na jedné straně je tu sice o jeden válec méně, zato větší objem, naopak na druhé straně sice menší motor, avšak s válcem navíc a větší silou. Zpočátku se zdá, že rychlejší je Ranger, jeho motor jakoby působí nadšeněji, přestože ho vytočíte maximálně do 4000 otáček. Pak ale dojde na přeměření dynamiky a zjistíte, že ve skutečnosti je svižnější Amarok. Na první pohled se jeho motor zdá více apatický, síly má ale na rozdávání už od volnoběhu a nechá se vytáčet. Sílu obou pick-upů pak dokazuje, že oba si poradí až s 3,5 tunu vážícím (brzděným) návěsem.

U Fordu se navíc ukazuje, že jeho elán poněkud zkresluje přeměřující tachometr. Když vám ukáže 130 km/h, jedete podle měřicího zařízení Racelogic teprve 119,2 km/h. To Amarok je mnohem přesnější, při 130 km/h jede podle Racelogicu opravdu sto třicítkou. Šestiválcový motor je příjemnější i svým odhlučněním, jadrný zvuk je u Fordu hodně znát. V tomto ohledu jasně dává najevo svůj vznětový původ, přičemž drsnost se neuklidní ani po dostatečném zahřátí mechaniky a kapalin. V tomto souboji nám ale ve finále přišel hlučnější Amarok, a to kvůli přídavnému „šnorchlu,“ upravenému sání Safari Snorkel, které je díky vývodu u střechy lépe chráněno před vniknutím vody do sání vzduchu při brodění hlubokou vodou. Bez jeho hučení je však samotný agregát tišší než v Rangeru.

Dynamiku Rangeru navíc při jízdě notně tupí jeho stařičký šestistupňový automat. Samočinná převodovka řadí dost pomalu a nechává hodně prokluzovat měnič, navíc ne vždy změní převod zcela hladce. V tomto ohledu se možná poněkud drahý osmikvalt v Amaroku ukazuje jako značně vyspělejší a modernější technika. U osvědčeného díla ZF se dočkáte rychlé a naprosto hladké práce, a to i když se rozhodnete řadit ručně – na manuální pokyn reaguje hbitěji než soupeř. Jen je u Fordu logičtější manuální režim převodovky – ten spustíte posunutím volicí páky k sobě, zatímco v Amaroku musíte páku posunout doprava, takže při řazení není moc po ruce.

Naměřená spotřebaFord RangerVW Amarok
Spotřeba na dálnici [l/100 km]11,615,6
Spotřeba ve městě [l/100 km]14,812,8
Průměrná spotřeba [l/100 km]10,712,5

Naopak z hlediska spotřeby v tomto duelu vyhrál Ford, a to navzdory tomu, že udávaná spotřeba je u něj výrazně vyšší (8,8 vs. 7,5 l/100 km). Důvod ale hledejme v kontextu konkrétních testovaných aut – apetit Amaroku ovlivňovaly pneumatiky do každého terénu s hlubokým vzorkem nebo již zmíněné sání, které mělo vliv i na aerodynamiku. Z předchozích zkušeností však víme, že třílitrový šestiválec umí být v Amaroku hodně úsporný. V tomto případě jsme však na trase kombinující město, dálnice i okresky jeli za 12,5 l/100 km, zatímco s Rangerem jsme se ve stejných podmínkách vešli pod jedenáct.

HODNOCENÍ MOTORUFord RangerVW Amarok
Zrychlení79
Pružnost79
Spotřeba udávaná79
Spotřeba v testu86
Odhlučnění motoru76
Průměr7,207,80

Pohodlnější než kdysi, ale...

Právě zaměření testovaného exempláře Amaroku na expediční činnost, ať už sáním u střechy nebo „all-terrain“ pneumatikami, ovlivnily i jeho jízdní schopnosti. O hlučném sání, rušícím hlavně při jízdě na dálnici, už řeč byla, obutí pak mělo vliv nejen na spotřebu, ale také na jízdní vlastnosti. Amarok totiž kvůli nim nebyl na silnici příliš jistý, až by se zdálo, že při rychlých změnách směru trochu plave. To jde ale na vrub právě gumám, z předchozích zkušeností dobře víme, jak jinak Amarok pohyb po běžných silnicích zvládá a v oblouku je stabilní.

Terénní vlastnostiFord RangerVW Amarok
Světlá výška [mm]229192
Brodivost [mm]800500
Přední nájezdový úhel [°]2829,5
Zadní nájezdový úhel [°]2818
Přechodový úhel [°]2515,6

To se ostatně projevilo i při zkoušce v nechvalně proslavené pražské ulici U Seřadiště, mnohokrát popsanou jako vůbec nejhorší silnici v republice. Lepený asfalt a množství děr Amarok na poměry pick-upů komfortně odfiltroval, tuhý žebřinový rám ani nedává posádce na nerovnostech tolik pocítit.

Naopak Ranger při této jízdě prokázal, že zůstává pick-upem ze staré školy. Jednotlivé díry spíše přeskákal, než že by je nějak tlumil. A projevuje se to i na dalších cestách, na nichž posádka občas zřetelně pocítí žebřinový rám a tuhé nápravy. Na druhou stranu, oproti starším pick-upům je komfort přeci jen lepší. Pro oba pak platí poměrně dlouhý převod řízení, kvůli němuž si občas málem ukroutíte ruce. V terénu se ale bez toho neobejdete...

Přesto je však každodenní soužití s Amarokem příjemnější. V Rangeru docela slyšíte aerodynamický šum karoserie, stejně jako hlučný turbodiesel. A bi-xenonová světla Volkswagenu svítí mnohem jasnějším světlem než projektory Rangeru, byť dosvítí podobně daleko.

Pak ale s Fordem vyjedete mimo zpevněné cesty a uvědomíte si, jak ožije. Jak už bylo řečeno, testovaný Amarok možná měl některé úpravy kvůli absolvované expedici v Namibii, Ford toho ale v praxi zvládne více. Považte sami, jeho světlost činí 229 mm (u Amaroku 192 mm), brodivost pak 800 mm (u Amaroku bez externího sání 500 mm). Navíc se v terénu více hodí i standardně dodávaný připojitelný pohon všech kol s elektronickou uzávěrkou zadního diferenciálu, zatímco Amarok se spoléhá na mezinápravový diferenciál Torsen.

HODNOCENÍ JÍZDNÍCH VLASTNOSTÍFord RangerVW Amarok
Ovladatelnost87
Komfort odpružení87
Odhlučnění podvozku87
Řízení88
Řazení68
Brzdy88
Průměr7,677,50

Závěr


Závěr

Srovnávací test Fordu Ranger a Volkswagenu Amarok byl duelem dvou drsných aut, kterých v dnešní automobilové produkci už není tolik co dříve. A odklon od drsnosti je vidět i na nich, i tyto dva pick-upy se snaží přiblížit osobním vozům, jejichž výbavu a komfort doplňují o korbu.

Více se běžným osobákům blíží Volkswagen Amarok, který trend „zpohodlňování“ pick-upů před lety zahájil. Jeho podvozek je tak pohodlnější než u Rangeru, jeho převodovka řadí rychleji a hladčeji, motor je lépe odhlučněn, a tak je ve finále každodenní soužití s ním příjemnější. A to přestože u konkrétního testovaného exempláře rušil posádku hluk sání a jízdní vlastnosti na silnici zhoršovaly pneumatiky do „každého terénu“.

Ranger je přece jen v určitých ohledech „stará“ škola, ať už jadrným turbodieselem nebo pomalu řadícím automatem. Někomu však takový styl bude vyhovovat, Ford navíc láká na hezčí interiér nebo dlouhou záruku. A v terénu toho přece jen zvládne ještě více než Amarok.

Oba si tak najdou svojí klientelu. Volkswagen Amarok je lepší parťák pro každodenní život s tím, že se nezalekne ani občasných výletů za dobrodružstvím. To ostatně dokazuje zkoušený „namibijský“ speciál, který se nebál ani africké expedice. Ford Ranger chce naopak být tím poctivým, bytelným, pracovním nástrojem, který však zvládne i každodenní úkoly. Který charakter vám vyhoví více, je už na vás... My ale říkáme, že být drsňákem není všechno a je občas potřeba ukázat i svoji jemnější tvář. A tak je naším vítězem Volkswagen Amarok.

SHRNUTÍ HODNOCENÍFord RangerVW Amarok
POŘIZOVACÍ NÁKLADY8,007,25
DESIGN7,607,20
INTERIÉR7,408,20
MOTOR7,207,80
JÍZDNÍ VLASTNOSTI7,677,50
CELKOVÝ PRŮMĚR7,577,59

Ford Ranger 3.2 TDCi (147 kW) 6A

Nejlevnější verze modelu766.656 Kč (2.2 TDCi/96 kW XL Single Cab)
Základ s testovaným motorem1.158.696 Kč (3.2 TDCi/147 kW 6A Limited Double Cab)
Testovaný vůz bez příplatků1.158.696 Kč (3.2 TDCi/147 kW 6A Limited Double Cab)
Testovaný vůz s výbavou1.280.906 Kč (3.2 TDCi/147 kW 6A Limited Double Cab)

Plusy

  • Dlouhá záruka
  • Pěkný interiér

Minusy

  • Vyšší pořizovací cena
  • Staromódní automat

Volkswagen Amarok 3.0 TDI (150 kW) 8A

Nejlevnější verze modelu837.204 Kč (3.0 TDI/120 kW Trendline DoubleCab)
Základ s testovaným motorem1.030.562 Kč (3.0 TDI/150 kW 8A Comfortline DoubleCab)
Testovaný vůz bez příplatků1.180.757 Kč (3.0 TDI/150 kW 8A Highline DoubleCab)
Testovaný vůz s výbavou1.368.764 Kč (3.0 TDI/150 kW 8A Highline DoubleCab)

Plusy

  • Vzdušný interiér
  • Perfektně pracující automat
  • Na poměry pick-upů komfortní podvozek

Minusy

  • Hluk od sání
  • Terénní pneumatiky ovlivňují schopnosti na silnici

Foto: Ondřej Lilling

Zobrazit celý článek
David Bureš
Diskuze (51)
Model Ford Ranger 3.2 TDCi Volkswagen Amarok 3.0 TDI
Cena základní sestavy 1 158 696 Kč 1 180 757 Kč
Cena testované sestavy 1 280 906 Kč 1 368 764 Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 5 / 4 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 3196 2967
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 147 / 3000 150 / 3000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 470 / 1500 - 2750 500 / 1250 - 2750
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 175 184
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10.6 9
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 11.4 / 7.3 / 8.8 8.3 / 7.1 / 7.5
Emise CO2: 231 196
Rozměry a hmotnosti
Objem nádrže (l): 80 80
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2167 / 1033 2128 / 792
Rozměr pneu: 235/65 R17 245/75 R17
Ford Ranger 3.2 TDCi
Volkswagen Amarok 3.0 TDI
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 5362 5254
b) šířka (mm): 1860 1954
c) výška (mm): 1515 1844
d) rozvor (mm): 3220 3097
e) rozchod vpředu (mm): 1560 0
f) rozchod vzadu (mm): 1560 0
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 890 / 1080 840 / 1110
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 630 / 850 470 / 1100
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 990 1020
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 940 960
k) šířka vpředu (mm): 1615 1470
l) šířka vzadu (mm): 1480 1460
délka sedáku vpředu (mm): 500 560
délka sedáku vzadu (mm): 440 420
výška opěradla vpředu (mm): 550 460
výška opěradla vzadu (mm): 620 590
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano Ano
Avatar - Emel
28. 5. 2018 14:19
Re: Za sebe VW prostě ne
O boty snad tolik nejde... a běžnou špínu otřu právě z kůže líp než z látky. Vruty my teda z kapsy běžně nekoukají, to by se taky mohly zakousnout do kůže na druhé straně kalhot :-)

2.2 určitě bude dostačující a v té třídě je konkurence víc. Já si ale hodně zakládám na motoru (u každého auta) a šestiválec je prostě jiná liga. Nebo nakonec i pětiválec.
Avatar - bananhana
28. 5. 2018 11:45
Re: Za sebe VW prostě ne
Kůže do pracovního auta? Se zabahněnýma botama, špinavýma kalhotama, vruty po kapsách, čouhající metr, vypadnuvší šroubovák.... ;-\ Textil se dá dobře čistit a když by se protrhnul - ještě se mi to nestalo - tak by oprava určitě nebyla tak drahá, ale kůže se prosekne hned. Pro mne je ten 2,2 motor dostačující a ano líbí se mi i luxusnější, vyšší výbava, ale to je právě spojeno s kůží, automatem a spoustou tlačítek navíc. Třeba asistenta jízdy jsem taky odmítla. Ještě aby mi ten do toho kecal. >:D A co jsem chtěla z vyššího vybavení jsem si holt dokoupila extra.
Avatar - Emel
28. 5. 2018 08:55
Re: "Drobnost" k testu, aneb proč se Amarok choval jinak
Dobrý postřeh :yes:

Nemá ten speciál jinou homologaci než normální Amarok, nějakou skoro-individuálku?

Jinak... u Rangeru zase kola působí v zadním podběhu dost utopená... a tentokrát si nejsem jistý, že za to může má neoblíbená černá
[odkaz]
Avatar - Emel
28. 5. 2018 08:52
Re: Za sebe VW prostě ne
Dá se koupit Ranger s pořádným motorem a bez kůže?

Jinak... kůži úplně nemusím, ale do pracovního auta má své přednosti.
Avatar - Emel
28. 5. 2018 08:48
Re: Bureš
Pro mě je tím nejdůležitějším argumentem "lepší motor a převodovka". Při takhle vyrovnaném výsledku se to ale dá interpretovat tak, že rozhodlo vlastně cokoli :-)