Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mazda CX-5 2.5 Skyactiv-G 194 AWD AT – Sama proti všem!

Tomáš Dusil
Diskuze (236)

Původní CX-5 se stalo v roce 2012 první mazdou s inovativní technikou Skyactiv. Druhá generace vozu toto dále rozvíjí, avšak přidává i novou techniku, třeba v podobě vypínání poloviny válců u největšího testovaného motoru.

Design, interiér


Japonská automobilka Mazda vždy platila za výrobce aut s nekonvenčními technologiemi. Třeba jako jediná nevzdala vývoj rotačních motorů dle patentu Felixe Wankela. Současně jako jedna z prvních automobilových značek nabídla už v polovině 90. let motor pracující s takzvaným Millerovým cyklem. Vzpomínáte na vrcholný sedan Xedos 9 Miller? Tento přístup Mazdě vydržel i do dnešních dnů, takže jako jedna z mála světových automobilek nestaví svoje bytí na maloobjemových motorech, které si k výkonovým parametrům pomáhají přeplňováním. Na řadový tříválec Turbo o objemu 1,2 litru, který je třeba u konkurenčních vozů Peugeot 3008 či Opel Grandland X vrcholnou benzinovou motorizací, tak CX-5 odpovídá motorem o více než dvojnásobném zdvihovém objemu, se čtyřmi válci a atmosférickým plněním.

Je nová, není nová

Mazda označuje současnou CX-5 (KF) vyráběnou od roku 2017 za novou generaci. Po stránce vzhledu novinka navazuje na svého předchůdce označeného interně KE. Dokonce se mu natolik podobá, že rozeznat od sebe obě vydání znamená pečlivě studovat jejich detaily a celkové vzezření. Čím se tedy obě auta navenek odlišují? Pokud začneme u přední části, tak maska chladiče je na první pohled stejná. Teprve druhý odhalí, že je u novinky o něco členitější a jakoby ostřejší. Také „chromované“ orámování masky je u novinky výraznější. Na první pohled se neliší ani světlomety. U druhé generace jsou ovšem výrazně nižší a současně tvarově o špetku složitější. Podobný dojem získáte i při pohledu na záď. I tady se lampy podobají, novinka je má však celkově nižší.

S délkou 4550 mm je nové vydání o 10 mm delší. Výška 1680 mm znamená snížení vozu o 35 mm. Rozvor náprav zůstává 2700 mm. Nové auto zároveň nabízí o něco větší rozchod předních i zadních kol, která jsou posunuta více vpřed (respektive vzad) ve snaze nabídnout co možná nejkratší převisy karoserie. Důležitou konstrukční změnou je posunutí spodní části sloupku B o 35 mm vzad, čímž došlo k změně vzdálenosti mezi ním a horním uložením tlumičů přední nápravy typu pseudo McPherson.

Více výbavy, dražší verze

Na českém trhu nabízí Mazda novou CX-5 s dvojicí zážehových motorů a jedním dieselem, ovšem dostupným ve dvou výkonových verzích. K tomu si lze vybrat manuální šestistupňovou převodovku, nebo samočinnou o stejném počtu převodů. Navíc lze mít vůz s poháněnou pouze přední nápravou i s pohonem všech kol. Oba druhy pohonu lze kombinovat v závislosti na motorové verzi a výbavě, a to jak s manuálem, tak i automatem.

Pokud ale zvolíte větší ze dvou nabízených zážehových motorů, na výběr nemáte. Motor 2,5 SkyActiv se v CX-5 vždy páruje s pohonem všech kol realizovaným elektromagnetickou lamelovou spojkou a zároveň samočinnou převodovkou planetového typu s měničem momentu. Navíc je dostupný pouze ve dvou nejvyšších výbavách, a sice Revolution Plus a v testované vrcholné Revolution Top. Pouze tyto nabízejí například kožené čalounění sedadel, elektrické ovládání těch předních, u řidiče navíc s pamětí. Vrcholný „Top“ dostal navíc ještě barevný head-up displej (HUD) s projekcí na čelní sklo, adaptivní tempomat a inteligentní brzdový asistent SBS. HUD, který se promítá na pomocnou zobrazovací plochu, ale mají i nižší výbavy Revolution a Revolution Top. Pouze základní výbava Emotion je osazena manuální klimatizací. Všechny ostatní, tedy od Challenge výše mají v sérii dvouzónovou samočinnou.

suv mazda testy suv mazda testy  

Jak bývá u Mazdy zvykem, na příplatky tady v podstatě zapomeňte. Za 5.000 korun tak lze mít obě nejvyšší výbavy s bílým koženým čalouněním, na 12.500 korun vyjde navigace GPS a za 21.000 korun můžete mít elektricky ovládané střešní okno. To je ale dostupné pouze v nejvyšší testované verzi Revolution Top. Dále se připlácí za metalický/perleťový lak, a sice 14.500 korun.

Více místa, stejný styl

Podobně jako zvenku budete mít také v kabině pocit, že se toho oproti minulé generaci moc nezměnilo. Tvar palubní desky se od té v minulém vydání moc neliší a přístrojový štít je na pohled skoro stejný. Jenže i tady se pracovalo a výsledkem je při podobném dojmu více místa, kvality a funkčnosti.

Pokud začneme prostorem, tak dle našich měření se podélný prostor vpředu zvětšil z 840 na 990 mm, respektive z 1050 na 1240 mm (podle polohy předního sedadla). Tedy docela výrazně. Vzadu to na délku již takový rozdíl není. Minimální vzdálenost opěradla zadní lavice od zadní stěny opěradla předních sedadel činí 650 mm (dříve to bylo 590 mm), maximální, tedy pokud je přední sedadlo posunuto zcela vpřed, je 910 mm (dříve 870 mm).















Porovnání rozměrů interiéru první a druhé generace Mazdy CX-5 dle měření auto.cz
Parametr CX-5 1. generace (KE) CX-5 2. generace (KF)
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 840 / 1050 990/1240
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 590 / 870 650/910
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010 995
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 960 965
k) šířka vpředu (mm): 1500 1560
l) šířka vzadu (mm): 1460 1500
délka sedáku vpředu (mm): 480 500
délka sedáku vzadu (mm): 465 455
výška opěradla vpředu (mm): 630 640
výška opěradla vzadu (mm): 660 680
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano Ano

V čem ale novinka za předchůdcem zaostala, je výška nad předními sedadly. Tady jsme naměřili 995 mm, zatímco v předchůdci 1010 mm. Ovšem na místě je dodat, že testovaný vůz měl již zmíněné elektrické ovládání sedadla. Je možné, že verze s manuálním ovládáním by na tom byla lépe. Jak si vůz v kabině mezigeneračně vedl, ukazuje přiložená tabulka. Samotná sedadla jsou také nově řešená, přičemž se kladl důraz na zlepšení podpěry v bederní oblasti. Jak jsme se přesvědčili při dlouhé cestě, sedadla jsou skutečně pohodlná a pro běžné postavy mají zcela vyhovující rozměry.

První usednutí do vozu odhalí také pocitově zvýšený střední tunel. Že tomu tak doopravdy je, se záhy dozvíte také z podkladů dodaných Mazdou. Díky tomu je nyní pozice páky voliče samočinné převodovky o 60 mm výše než dosud. Pozice páky manuální skříně se zvýšila danou úpravou o 40 mm.

I nadále je na palubě multifunkční rozhraní HMI. Lze jej ovládat buď otočným ovladačem za voličem převodovky, nebo prostřednictvím dotykového displeje. Ten ale funguje pouze v případě, že se vozidlo nepohybuje. Za jízdy je tak k dispozici jen otočné kolečko. A nutno říci, že to ničemu nevadí. Naopak je to pohodlnější, než se snažit „trefit“ prstem příslušný segment na dotykové obrazovce…

Absolutní novinou u vozů Mazda jsou elektromechanicky ovládané páté dveře. Standardně je nabízejí tři nejvyšší stupně výbavy. Usnadňují vstup do zavazadelníku širokého 1045 mm a dlouhého 960 mm. Při nakládání je třeba zvedat předměty do výšky 760 mm. Je to o 20 mm více než třeba u vzpomínaného Peugeotu 3008, ale současně o značných 50 mm méně než u jeho sourozence Opelu Grandland X. Zbývá uvést výšku po plato, která činí 507 mm.

Stejně jako dříve, je i tady použit systém sklápění opěradel zadní lavice, kterému Mazda už od dob první Mazdy 6 říká „Karakuri“. Celé se to ovládá z kufru velmi jednoduše. Navíc opěradlo lavice je dělené v poměru nikoliv 40:60, ale 40:20:40.

Motor, jízdní vlastnosti


Na dva válce o dva litry

Z předchozí generace nepodědila novinka pouze základní linie karoserie a interiéru a celkovou filozofii, ale také pohonné jednotky. Vrcholem tady není přeplňovaný zážehový dvoulitr, ale atmosférický čtyřválec o objemu 2,5 litru. Jeho nejvyšší výkon 143 kW se mezigeneračně nezměnil. Motor stále využívá přímé vstřikování benzínu, stejně jako dvojici vačkových hřídelů poháněných řetězem.

Původní „dva a půlka“ byla zajímavým motorem. Velkoobjemové čtyřválce jsou díky velkým válcům (vrtání 89 mm) a dlouhému zdvihu pístů (rovných 100 mm) schopné velice úderně zabrat už od nejnižších otáček. A tady tomu nebylo jinak. Tato vlastnost za určitých podmínek zůstává. Co se ale zásadně mění, je spotřeba paliva. U předchozí CX-5 ve spojení se samočinnou převodovkou a pohonem všech kol nebyl problém jezdit za 10 litrů na 100 km. U testované druhé generace jsme se ale pohybovali na hodnotě lehce přes 8 litrů, přičemž se nám podařilo jet i za 7,9 litrů ve smíšeném provozu s převahou toho meziměstského. A to jsme po každém nastartování motoru deaktivovali systém stop-start, zde nazývaný i-stop.

Jak to, že motor spotřebovává o zhruba dva litry paliva na 100 km méně, než dosud? Tajemství je ukryto v technologii vypínání poloviny válců. To předchozí verze motoru, nabízená v první CX-5 neměla. U Mazdy 2.5 SkyActiv-G se při jízdě „vypínají“ vždy dva krajní válce. To znamená, že práci ve vybraných jízdních režimech vykonávají pouze dva vnitřní válce. Při zastavení válců dojde k zavření jejich ventilů a současně zastavení přívodu paliva do nich. Aby při tom nedocházelo ke znečišťování zapalovacích svíček, je současně ponechán jejich zážeh. Vzhledem k chybějící zápalné směsi v deaktivovaných válcích ale jiskra na svíčkách pouze a jen přeskakuje bez obvyklého efektu.

Aby motor krajní válce deaktivoval, musejí nastat určité podmínky. Předně čtyřválec musí pracovat pod nižší zátěží. Dále rychlost jízdy nesmí přesáhnout 130 km/h. A dále otáčky motoru se musejí nacházet v rozsahu od 1200 do 4000/min-1. Mazda uvádí, že při jízdě s vypnutými válci by se spotřeba paliva měla snížit o minimálně 10 procent. V principu využívá systém deaktivace válců mechanismu, který umožní stlačení pístu hydraulického vymezovače ventilové vůle do jeho nejnižší, tedy krajní polohy. To znamená, že zdvih vahadla ovládaného vačkou se nepřevádí na ventil, ale na vnitřní pístek válce zmíněného hydraulického vymezovače ventilové vůle. Současně je vahadlo osazeno rolnou, aby se snížilo tření a tím zamezilo opotřebení vaček.

suv mazda testy suv mazda testy  

Poznat při jízdě, zda jedete na dva, nebo na čtyři válce, lze snad jen podle ukazatele okamžité spotřeby. Při ustáleném jízdním režimu, a pokud uberete plyn, si díky ukazateli aktuální spotřeby všimnete výrazného poklesu spotřeby - třeba místo deseti litrů jedete najednou za polovinu. Že by v tom však mělo prsty i vypínání válců, už nezjistíte. Žádná kontrolka či grafický ukazatel, o režimu motoru řidiče neinformuje.

Že motor asi neběží na všechny válce, pozná vnímavější řidič také při akceleraci. Přidání plynu je v daný okamžik takové, mírně řečeno váhavější. Vzhledem k velkému objemu na čtyři válce čekáte okamžitou odezvu na pohyb vaší pravé nohy, ale ta se v tomto případě nekoná. Jde o přechod z nízkého zatížení do vysokého, kdy agregátu pocitově chvíli trvá, než nastaví režim práce čtyř válců z do té doby pracujících dvou. K dosažení zrychlení je tak třeba pedál plynu stlačit opravdu výrazně. Pokud jej stlačíte jen částečně, bude auto z ustálené rychlosti zrychlovat jen pozvolna. V zásadě je to ale logické, neboť smyslem vypínání válců je donutit řidiče, aby při dané rychlosti měl podstatně více stlačený pedál akcelerace, než by tomu bylo za předpokladu běhu na všechny válce. Tím se škrticí klapka otevře o větší úhel, čímž se zmírní odpor sání vůči pohybujícím se pístům. A to znamená v konečném důsledku snížení spotřeby paliva.

Konečně ticho

Kromě zlepšení hospodárnosti se pocitově snížila také hlučnost při jízdě. Pokud zůstaneme u motoru, tak už minulá generace využívala kazetu s vyvažovacími hřídeli, vloženou do spodní části bloku motoru. Novinka k tomu přidává velmi účinný tlumič vibrací, integrovaný do hydrodynamického měniče samočinné převodovky. Svým velmi jemným zvukovým projevem tak tenhle čtyřválec připomíná spíše šestiválec.

Samočinná převodovka se šesti převody zde byla rovněž propašována z minulé generace, samozřejmě po nezbytných úpravách. Řadí jemně a současně rychle. Je to i zásluhou velmi účinné vícelamelové spojky, která při ubrání plynu přemosťuje hydrodynamický měnič. Kupodivu, funkce plachtění tady uplatněna není, což ale není nijak na závadu. Mezigeneračně došlo ke zkrácení nejtěžšího převodu, takže při rychlosti 130 km/h na šestku točí nyní motor přibližně 2750 otáček za minutu. U předchozí generace to bylo o 250/ min-1 méně. Převodovka sice nabízí možnost manuálního řazení, ovšem „pádla“ pod volantem nelze objednat ani za příplatek.

Méně hluku ale produkuje také karoserie, respektive obtékající vzduch. Aerodynamika vozu se dle Mazdy zlepšila o 6 procent v porovnání s předchozí generací. Faktor NVH (Noise Vibration and Harshness) se také zlepšil.

suv mazda testy suv mazda testy  

Jízdní vlastnosti a zejména ovladatelnost patřily k velkým přednostem předchozí generace. Také novinka v tomto směru září, snad i zásluhou originální techniky G-Vectoring control. Jedná se o elektronický systém, který při nájezdu vozidla do zatáčky sníží točivý moment motoru o přibližně 5 N.m. Díky tomu vznikne setrvačná síla, která působením proti pohybu vozidla pomůže zatížit vnější přední kolo, čímž auto snáze zatočí. Ano, zní to zajímavě a vcelku přesvědčivě. Navzdory tomu jsem však přínos této techniky nějak nezaznamenal. Možná kdybych auto porovnával se stejným bez tohoto systému. G-Vectoring control je ovšem v CX-5 standardem u všech verzí. Pravdou je, že na pokyny přesného řízení vůz reaguje s vervou, a zejména při vyšších rychlostech rychle mění směr, což je vlastnost, která není u vozů této třídy tak úplně obvyklá. A dále auto nabízelo i jistou řiditelnost plynem, kdy při jeho ubrání před zatáčkou docházelo k žádoucímu potlačení pocitové nedotáčivosti při svižnější jízdě pod plynem. Celkově také auto působí velmi lehkým dojmem, byť pohotovostní hmotnost ve skutečnosti přesahuje 1600 kg. Bohužel velmi lehké je také řízení. Při běžném ježdění to ale nevnímáte jako chybu, při pokusu o svižnou jízdu byste ale lepší zpětnou vazbu uvítali. Auto se zatáčkami prolétá svižně a s vervou, problém je, že jako řidiči máte občas problém odhadnout, zda vůz zatáčku ještě projede, nebo už se přední kola pustí.

Z pohledu běžného užívání ale zaslouží pozornost jízdní komfort. Vzhledem k tak vysokému stupni ovladatelnosti je překvapivé, jak dobře odpružení žehlí nástrahy silnic. Asi nejvýstižněji by práci pérování charakterizovalo slovo „jemnost“.

Závěr


Závěr

Nová generace CX-5 sice nic revolučního jako její předchůdce nepřináší, avšak celkově se jedná o mimořádně zdařilý vůz. Prostě auto, které budete stejně rádi řídit, jako užívat i z praktického pohledu. Navíc kombinaci velkého motoru, pohonu všech kol a samočinné převodovky nikdo jiný nenabízí. Pokud nejste příznivci přeplňovaných zážehových motorů a chcete si koupit crossover, pak nemáte ani jinou možnost, než nasednout do tohoto auta. Celkové sladění techniky zaslouží uznání, stejně jako fakt, že se podařilo výrazně snížit hluk při jízdě. Tedy vlastnost, kterou na vozech této značky kritizujeme už řadu let. CX-5 je tak od dob supertichých Xedosů první opravdu tichou Mazdou po mnoha letech. Auto dále potěší akceptovatelnou spotřebou paliva, stejně jako jízdním projevem. Akcelerační výkony jsou sympatické, nikoliv ohromující. Po zvážení všeho je tak největší nevýhodou auta dost sebevědomá cena, která v testované vrcholné verzi vesele převyšuje částku 900.000 korun. Na druhou stranu výbava je tak bohatá, že už asi není nic, čím by se dala ještě vylepšit. Škoda jen, že cenová politika Mazdy nedovoluje vůz poněkud přesněji přizpůsobit požadavkům rozličných zákazníků. Takhle když něco chcete, musíte si koupit zároveň i to, co třeba nechcete.

suv mazda testy suv mazda testy  






Nejlevnější verze modelu 560.900 Kč (2.0 Skyactiv-G 165 Emotion/121 kW)
Základ s testovaným motorem 885.900 Kč (2.5 Skyactiv-G 194 AWD AT Revolution plus/143 kW)
Testovaný vůz bez příplatků 907.900 Kč (2.5 Skyactiv-G 194 AWD AT Revolution top/143 kW)
Testovaný vůz s výbavou 935.300 Kč (2.5 Skyactiv-G 194 AWD AT Revolution top/143 kW)

Plusy

  • Vynikající jízdní vlastnosti
  • Pocit lehkosti
  • Konečně nízká hlučnost
  • Kultivovaný motor
  • Jemně řadící převodovka
  • Relativně nízká spotřeba paliva
  • Účinné světlomety
  • Prostornost vpředu
  • Bohatá výbava ve standardu

Minusy

  • Vyšší cena
  • Nemožnost individualizace výbavy
  • Motor 2.5 se pojí výhradně s automatem
  • Reakce na přidání plynu při jízdě v režimu na dva válce
  • Možná až příliš malé síly potřebné na řízení
  • Chybí teploměr chladicí kapaliny

Foto: Ondřej Kroutil

Zobrazit celý článek
Tomáš Dusil
Diskuze (236)
Mazda CX-5 2.5 Skyactiv-G 194 AWD AT Revolution Top
Cena základní sestavy 907 900 Kč
Výbava základní sestavy G-Vectoring control, elektricky ovládané víko zavazadelníku, diodové světlomety s LED a automatickým přepínáním dálkových a potkávacích světel, audio BOSE, bezklíčové zamykání Smart card, vyhřívaná přední sedadla, elektrické ovládání předních sedadel u řidiče s pamětí, DAB audio, kožené čalounění, barevný HUD promítající se na čelní sklo, adaptivní tempomat, inteligentní brzdový asistent SBS, automatická dvouzonová klimatizace, přední a zadní parkovací asistent, zadní parkovací kamera, asistent pro jízdu v pruzích, multifunkční volant, elektrické ovládání a sklápění vnějších zpětných zrcátek, samoclonitelné vnitřní zpětné zrcátko, atd. Kč
Cena testované sestavy 935 300 Kč
Výbava testované sestavy Navigace GPS (+12.500,-), metalický lak (+ 14.900,-). Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2488
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 143 / 6000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 258 / 4000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 195
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 9.2
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 8.7 / 6.1 / 7.1
Emise CO2: 192
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 506 / 1620
Objem nádrže (l): 58
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1613 / 530
Rozměr pneu: 225/55 R19
Mazda CX-5 2.5 Skyactiv-G 194 AWD AT Revolution Top
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4550
b) šířka (mm): 1680
c) výška (mm): 1840
d) rozvor (mm): 2700
e) rozchod vpředu (mm): 1595
f) rozchod vzadu (mm): 1595
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 990 / 1240
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 650 / 910
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 995
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 965
k) šířka vpředu (mm): 1560
l) šířka vzadu (mm): 1500
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 455
výška opěradla vpředu (mm): 640
výška opěradla vzadu (mm): 680
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
14. 2. 2020 05:34
Mazda CX5
Mazdu CX5 Revolution jsem si koupil v roce 2014 předtím jsem měl několik aut to poslední bylo Audi A 6 2,4 l ale jak jsem se svezl v Mazdě s automatem tak nebylo co řešit jsem sní nadšený podnes jízda s tímto autem je opravdová radost !!!
11. 11. 2019 08:41
Re: Dělo
Nová Mazda CX-5 194 PS automat je príkladne sprevodovaná. Nie je vždy dôležitá max.rýchlosť a max.výkon, ale ako je auto pružné v celom režime otáčok. Keď dokáže potrápiť aj ďaleko silnejších protivníkov do 3/4 max. rýchlosti hovorí samo za seba - pozri si zrovnávacie testy (budeš prekvapený). Samozrejme nakoniec konkurenčný 3,0 liter turbo predbehne CX-5, ale myslím si, že Japonci odviedli perfektnú prácu (koľkokrát využiješ rýchlosť nad 140 km/hod...)
4. 6. 2019 13:21
Hodnocení
Tak tady ten Dusil ze sebe udělal úplného idiota, jak mu pak má člověk věřit u hodnocení jiných aut?
To hledání chyb je až trapné, když v testu téměř všechno chválil. A cena? Zkusil vůbec nakonfigurovat nějaké auto od konkurence? I s tím nahoře zmiňovaným Karoqem bude výš a to ani není možné výbavu Mazdy dorovnat...

Pak se diví, že si lidi myslí, že si to tady koncern nějakým způsobem ošéfuje... :'-(
11. 7. 2018 16:31
"Chybí teploměr chladicí kapaliny"
Ja Mazdu CX-5 Revolution 2018 mám a teplomer chladiacej kvapaliny tam je. Nemyslím modrú kontrolku, ale klasický dogitálny ukazateľ.
Ono to trošku degraduje dôveryhodnosť testu keď redaktor tvrdí že tam niečo nieje, ale ono to tam je a ešte to vyslovene aj spomenie.
11. 3. 2018 10:24
Re: som rozčarovaný
Dobrý den,
přidám také několik pocitů ze zde probíraného vozu. Osobně jsem Mazdu CX5 po dlouhém výběru ( VW Tiguan, Škoda Kodiaq, BMW X3 2017, BMW X4 ) vybral v srpnu 2017 jako nejlepšího kandidáta na naše nové vozidlo. V našem případě rozhodlo svezení v CX5, opravdu neotřelý design vozu, klid za jízdy, úžasná světla ( LED s automatickým vyřezáváním protijedoucího vozidla funguje neuvěřitelně ), vyhřívání volantu, předních a zadních sedadel. Co musím také vyzdvihnout je interiér vozu. Bílá kůže a naprosto fenomenální středová konzola, která jen potvrdí rozhodování. Mazda má v nabídce neuvěřitelný paket, který je opravdu obtížné u konkurence najít. Osobně jsem byl uživatel naftových vozidel ( Škoda Octavia 2006, VW Touareg 2008, Honda CRV 2014 manuál, 2015 9 stupňový automat) a automaticky jsem si půjčil 2.2 naftovou variantu. Auto nás nadchlo a začali jsme uvažovat o výměně. Následně jsem se zaměřil na Mazdu více a okamžitě jsem našel 2.5l benzínový motor s vypínáním dvou krajních válců. Konzultoval jsem tento motor s prodejcem ( Auto PELE SI Liberec - pan Michal Mareš ), který mě ujistil, že motor je opravdu skvělý a nemusím se obávat spotřeby. Neměl jsem možnost auto otestovat neb v ČR žádné nebylo, ale lákalo mě tak moc, že jsem vozidlo objednal. Po 3 měsících čekání jsme si vozidlo převzali a musím konstatovat, že opravdu děkuji za doporučení a ujištění ze strany prodejce. Máme 2.5l benzínový motor ( žádná 1.4l potvora ) bez TURBA, bez filtru pevných částic a s okamžitou reakcí na sešlápnutí plynu jakou jsem u žádného vozu neměl. Motor je skvělý a nemám co bych mu vyčetl. Po městě se pohybuji kolem 9l a na dálku se pohybuji kolem 7.3l - 7.5l naprosto bez námahy. Rád bych také zmínil head up barevný display. Od té doby co jezdím s Mazdou nekoukám na přístrojový štít, ale využívám tento průhledový display, který je přesně tam kde má být. Naše CX5 má úžasnou výbavu a peníze, které za vozidlo zaplatíte jsou naprosto odpovídající. Mám po 12tis. km za poslední 4 měsíce jeden jediný problém a to je výše zmiňovaný sedák. Opravdu při sezení tlačí což budu v nadcházejících týdnech řešit.

Za mě má CX5 naprostou jedničku a určitě bych si zase toto auto bez váhání vybral. Už se těším na Skyactiv X a novou generaci CX5.

Všem přeji dobrou volbu při výběru vozu a hlavně hodně šťastných km za volantem ( bez nehod!!!).