Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Škoda Octavia Combi RS – Rodinný skorosporťák

Aleš Jungmann
Diskuze (447)
Nová benzinová Octavia RS je proti předchůdci silnější o 15 kW a maximum točivého momentu 350 N.m narostlo o 25 %, respektive 70 N.m. Výkon tedy nové Octavii rozhodně nechybí, ale co zbytek? Dokáže ereso zaujmout?

O nové Octavii RS toho bylo napsáno už spoustu: poprvé jsme se za její volant posadili v anglickém Goodwoodu, pak ji vyzkoušeli na zakroucených transylvánských okreskách. Nyní se konečně objevuje v našich redakčních garážích, takže si ji můžeme v klidu osahat a podrobit klasickému testu.

Stává se, že automobil výborně funguje na kvalitních zahraničních okreskách, pak ale přijde český test a nadšení opadne: naše silnice totiž kladou na podvozek opravdu vysoké nároky. Vyskytují se zde báječné úseky s hlaďoučkým asfaltem i například nechvalně proslulé středočeské království výmolů. Také vás zajímá, jak Octavia Combi RS na takhle rozdílném povrchu obstála?

Sportovní sedadla pro každého

V interiéru není změn mnoho, nicméně z pohledu řidiče jsou poměrně zásadní. Tou největší je zástavba sportovních předních sedadel s integrovanou hlavovou opěrkou, což je řešení, které nemusí vyhovovat každému. Z hlediska funkčnosti jde spíše o hru na efekt, protože boční vedení sedáku je téměř nulové a u opěradla jde ve srovnání s hot-hatchi přinejlepším o průměr. Tím pádem nebude mít s usazením problém vůbec nikdo, zvlášť, když rozsah nastavení sedadla i volantu je příkladný.

skoda octavia testy nizsistredni skoda octavia testy nizsistredni  

Když už jsme u volantu: Octavia RS dostala velmi dobrý, pěkně tlustý kožený volant, kterého je radost se dotýkat. U našeho auta chyběla na volantu klasická tlačítka pro ovládání palubního počítače nebo autorádia. To není omyl při výrobě nulté série, u automobilů s manuálem se za multifunkční volant připlácí pět tisíc korun. Efektní jsou i kovové pedály, dodávané taktéž jako součást základní výbavy.

Před koženou řadicí pákou přibylo „kouzelné“ tlačítko s logem RS. Díky němu můžete přepínat mezi jízdními režimy, takže pokud potřebujete ušetřit trochu benzinu, aktivujete si Eco a pedál plynu ekologicky znecitliví. Zajímavější je však sportovní mód, ve kterém nejen ztuhne řízení, ale také se aktivuje zvukový syntetizátor. Ten má u přeplňovaného čtyřválce za úkol simulovat libozvučné tóny „velkého motoru“ a nabízet je uším posádky. Podle našeho názoru to elektronika zbytečně přehání: po pár desítkách kilometrů se zvuk (docela hezký, leč ne zrovna přirozený) začne zajídat...

Když už jsme u zvuku: Octavia RS by si zasloužila o něco lepší izolaci interiéru, protože zvlášť u tohoto modelu se dá očekávat časté vysokorychlostní nasazení. Aerodynamický hluk od vnějších zrcátek či od odvalujících se pneumatik by mohl být o něco nižší.

Z hlediska praktičnosti jde o klasické kombi od Škodovky: zavazadlový prostor pojme v základu 610 litrů, užitečná hmotnost je téměř šest metráků a pod otevřenými pátými dveřmi (ty se standardně otevírají elektricky) bez krčení projde člověk vysoký 186 centimetrů.

skoda octavia testy nizsistredni skoda octavia testy nizsistredni  

Vlk v čepici z beránka

Byť jde o „obyčejnou Octavii“, benzinové RS rozhodně není radno podceňovat. Díky přeplňovanému dvoulitru TSI míří na přední kola pěkných 162 kW a 350 N.m, přičemž maximální rychlost verze kombi s manuálem, kterou testujeme, dosahuje 244 km/h.

Takže klasický vlk v rouše beránčím? Ne tak docela, Octavia RS je poměrně dobře identifikovatelná a to jak zepředu, tak zezadu. Dvě velké stříbrné koncovky výfuku jsou designovou záležitostí, opravdová „trubka“ vedoucí zplodiny končí před nimi. Ostatně ani rudě lakované brzdové třmeny nenechají nikoho na pochybách: tohle je RS!

A také tak jezdí. Posměváčkům zmrzne úsměv na rtech, až se jim v jejich sporťácích nepovede Octavii RS setřást. O patnáct milimetrů snížený podvozek je vybaven velmi dobrými tlumiči a hlavně víceprvkovou zadní nápravou, která Octavii (a kombi zvláště) vysloveně svědčí. Nečekejte žádné dunění od zadní nápravy, RS pozitivně překvapilo schopností překonávat nástrahy českých silnic bez výraznějších projevů nelibosti. Ba co více: horší povrch vozu nevadí ani v případě, když začnete zatápět pod kotlem. Kola na nerovnostech neodskakují, záď v zatáčce necestuje a řidič má auto za všech okolností pod kontrolou. Karoserie se nekroutí, tlumiče se do ní mohou opřít… všechno zkrátka funguje tak, jak má.

skoda octavia testy nizsistredni skoda octavia testy nizsistredni  

Turbomotor 2.0 TSI o výkonu 220 koní (162 kW) vychází z nové generace čtyřválců, označované EA888. Samozřejmě jde o tentýž dvoulitr, který najdeme pod kapotou Golfu GTI. I když to nejlepší ze sebe dostane nad čtyřmi tisíci otáček (a to i zvukově), nemá díky ploché křivce točivého momentu problém ani s “roztahováním” z nízkých rychlostí. Má to však i jedno ale: jeho výkonová špička není tak jasně vymezena, aby dokázal řádně chytit za srdce, nebo si říct o sportovní ždímání.

Řízení má proměnný převod, což znamená, že jakmile budete potřebovat projet zatáčku s menším poloměrem či slalom, není třeba ručkovat. Citlivost i přesnost řízení je dobrá, při přesednutí z dlouhodobého Fordu Mondeo Kombi se však řízení Škodovky zdá poněkud uměle naposilované a s menší zpětnou vazbou. Jak ale ukázaly limitní situace, úplná pravda to není: řidič stále dokáže poznat blížící se mez adheze. To je důležité zejména na mokru, kdy vysoký točivý moment z jinak velmi dlouho neutrálního kombi udělá během okamžiku nedotáčivé sáně. Elektronický samosvorný diferenciál se sice snaží, fyziku však přechytračit nedokáže...

S pedálem plynu je v takových podmínkách nutno zacházet rozumně, naštěstí Octavia RS má velmi citlivý a na turbomotor skvěle dávkovatelný plyn. Jedničku si zaslouží i rychlá odezva motoru na sešlápnutí pedálu plynu, žádné nepříjemné prodlevy se nekonají. Šestistupňový manuál je velmi dobrý, dráhy kulisy jsou spíše kratší a jednotlivé rychlosti pěkně „skáčou“. Fandům sportovních automobilů bude vadit jistá sterilnost řazení, všichni ostatní budou nadmíru spokojeni. Mimochodem, během focení zůstala při rychlém rozjezdu „viset“ spojka, stalo se to však jenom jednou, jinak s ní nebyl sebemenší problém a pedál zabíral plynule a na dostatečně dlouhé dráze.

skoda octavia testy nizsistredni skoda octavia testy nizsistredni  

Překvapilo, jak ochotně se Octavia RS vrhá do zatáček. Náklony karoserie nejsou nijak dramatické, tužší pružiny by zničily výborně trefený kompromis mezi ovladatelností a komfortem. Brzdy nemají jedovatě ostrý nástup, následně se však třmeny pořádně zakousnou do kotoučů. Opravdu ostrou jízdu a rychlé překlápění v zatáčkách ale RS až tolik rádo nemá, na to by podvozek musel být o dost tvrdší. V tomto ohledu je na tom Golf GTI o něco lépe, zase mu však chybí kousek škodovácké plavnosti.

Každý závodníkem aneb Ayrton Čech

Octavia RS ztělesňuje problém současných sportovních (či sportovně laděných) automobilů: všechno funguje až příliš snadno. Správné řazení můžete pustit z hlavy, turbomotor je již od dvou tisíc otáček připraven tlačit záda do sportovních sedaček, ESP neustále žehlí vaše prohřešky a podvozek skvěle drží auto na silnici.

A to je problém. Tedy přesněji řečeno: problém by to byl, kdybyste RS chápali jako sportovní náčiní. Svaly by na to bezpochyby mělo. Inženýři však naštěstí nezapomněli, kdo si tyto vozy kupuje nejčastěji: spokojený táta od rodiny, který miluje našláplejší auto, ale má poměrně striktní rozpočet a chápe, že kočárek se do VW Scirocco nevejde. A taky už si občas dá nějaké to pivečko, takže je rád, když jsou sedadla trochu širší.

Měření zrychlení z 0 na 100 km/h potvrdilo velkou nevýhodu silných přeplňovaných automobilů s pohonem přední nápravy: špatnou adhezi při ostrém startu. S Octavií RS se v podstatě nedá rozjet rychle bez určitého prokluzu kol a přední pneumatiky, zásobované točivým momentem 350 N.m, hrabou bez uzardění ještě nějakou chvíli i na dvojku. Provedli jsme celkem sedm měření, pokaždé však naměřená hodnota začínala šestkou. I přes ne vždy zcela ideální práci se spojkou a zbytečný prokluz kol. Nejlepší čas, změřený VBOXem od Racelogicu, byl 6,7 sekundy. To je o dvě desetiny lepší hodnota, než jakou udává sama Škoda. Co to znamená? Jakmile se Octavia RS rozpohybuje, je z ní velmi nebezpečný soupeř. Dejte jí pohon všech kol a na stovce bude za šest sekund...

skoda octavia testy nizsistredni skoda octavia testy nizsistredni  

Protože tahle zajímavá krabička toho umí víc, byl by hřích nevyužít testování na letišti i k dalšímu měření. A výsledky jsou zajímavé: tak například nejvyšší boční zrychlení v zatáčce, přesně 1,00 g, je velmi pěkná hodnota. Čas sprintu z 0 na 200 km/h (26 sekund) ani brzdná dráha ze stovky (36 m) také nejsou špatné výsledky. Tedy na svižné rodinné auto určitě ne.

Vyzkoušeli jsme také sportovní mód stabilizačního systému, který dovolí řidiči i nějakou tu skopičinku. I v něm nad vámi elektronika velmi pečlivě bdí, zasahuje však až opravdu v případě hrozícího přetočení auta. Pěkně je to vidět při krátkém zablokování zadních kol ruční brzdou v zatáčce: zatímco v běžném módu nemá elektronický asistent téměř žádné slitování, sportovní nastavení vás pustí až někam do úhlu třicet stupňů.

Běžného uživatele bude mnohem více zajímat spotřeba paliva. Klidný řidič nebude mít problém udržet dlouhodobou spotřebu pod osmi litry naturalu. Jízda po dálnici rychlostí 100 km/h znamenala spotřebu šest litrů, zrychlení na 130 je vykoupeno apetytem vyšším o zhruba dva litry. Otáčky na šestý převodový stupeň v tu chvíli atakují hranici tří tisíc. Chcete občas sportovat? Pak se připravte na spotřebu zhruba desetilitrovou, opravdu svižná jízda znamenala překonání patnáctilitrové hranice. Vzhledem k výkonům auta a schopnosti se „spořádaně“ uklidnit to ale není žádná hrůza. Nádrž bohužel pojme pouze padesát litrů, do budoucna bychom se určitě přimlouvali za její zvětšení.

Závěr

Po příchodu verze RS se klasická Octavia s turbomotorem 1.8 TSI stává v podstatě neprodejnou, protože cenový rozdíl velmi výrazně maže skvělá výbava verze RS. Hovoříme třeba o sedmnáctipalcových litých kolech či natáčecích bixenonových světlometech, za které se i ve verzi Elegance (levnější než RS o zhruba 60.000 Kč) připlácí 27.000 korun. To málo, co zbude, se za 30 kW a 100 N.m navíc rozhodně vyplatí.

Hledáte rodinné kombi se silným a přitom nikterak žíznivým turbomotorem? S Octavií Combi RS rozhodně neuděláte chybu. Výborně jezdí, je za dost zajímavé peníze a až na pár drobností, jako je uhučený syntetizátor nebo krátké zadní sedáky, mu není co vytknout.

skoda octavia testy nizsistredni skoda octavia testy nizsistredni  

První cena vozu 619.900 Kč (2.0 TSI /162 kW RS)
První cena vozu s testovanou motorizací 619.900 Kč (2.0 TSI /162 kW RS)
Základní cena testovaného vozu 654.900 Kč (2.0 TSI /162 kW Combi RS)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 761.800 Kč (2.0 TSI /162 kW Combi RS)

Plusy

  • Jízdní dynamika a stabilita
  • Charakteristika motoru a spotřeba
  • Precizní řazení, nastavení podvozku
  • Zpracování a výbava
  • Možnosti dovybavení (například vyhřívání zadních sedadel)
  • Objemný zavazadelník, užitečné zatížení
  • Příznivá pořizovací cena

Minusy

  • Kratší naměřená délka zadního sedáku
  • Velká, avšak nízko umístěná obrazovka navigace
  • Hlučnější v interiéru
  • Horší adheze

Foto: Petr Homolka, Aleš Jungmann

Aleš Jungmann
Diskuze (447)
Škoda Octavia Combi RS
Cena základní sestavy 654 900 Kč
Výbava základní sestavy Dvouzónová klimatizace Climatronic, palubní počítač Maxi DOT (barevný), sedm airbagů včetně kolenního pro řidiče, posilovač řízení Servotronic, loketní opěrka Jumbo Box, parkovací čidla vzadu, tempomat, elektrické stahování oken, bixenonové světlomety s natáčením, malý kožený paket, kovové pedály, vyhřívání předních sedadel, přední mlhovky, autorádio Swing s osmi reproduktory, sklopná a vyhřívaná vnější zrcátka, litá 17” kola, elektricky ovládané páté dveře, kůží potažený volant atd. Kč
Cena testované sestavy 761 800 Kč
Výbava testované sestavy černý designový paket (+6.500,-), asistence pro rozjezd do kopce (+2.000,-), Traveller Assistant (rozpoznání dopravních značek, Intelligent Light Assistant, Lane Assistant, infotainment navigační systém Columbus s DAB a osvětlení prostoru pro nohy vpředu a vzadu) (+59.800,-), litá 18“ kola (+5.100,-), vyhřívaná sedadla vzadu (+4.900,-), multifunkční volant (+5.000,-), audiosystém Canton (+12.900,-) atd. Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1984
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 162 / 4500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 350 / 1500 - 4400
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 244
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 6.9
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 7.7 / 5.3 / 6.2
Emise CO2: 142
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 610 / 1740
Objem nádrže (l): 50
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1412 / 566
Rozměr pneu: 225/40 R 18
Škoda Octavia Combi RS
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4685
b) šířka (mm): 1814
c) výška (mm): 1452
d) rozvor (mm): 2680
e) rozchod vpředu (mm): 1535
f) rozchod vzadu (mm): 1506
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 830 / 1070
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 580 / 830
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1040
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 980
k) šířka vpředu (mm): 1470
l) šířka vzadu (mm): 1470
délka sedáku vpředu (mm): 490
délka sedáku vzadu (mm): 440
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 650
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
14. 10. 2013 14:15
Re: Co mi vadí
1) Mohu se zeptat kolik máte ujeto kilometrů s tímto vozem, když tvrdíte, že je v interiéru hlučné ? Prevděpodobně se vám podařilo přečíst závěr recenze a proto to tak prostě je :-) Každý máme sluchový vjem jinak nastaven a mě RS hlučné nepřipadalo.
2) 3000 ot/min při 130 km/h resp. 140 km/h tachometrových je u benzínu příznivá hodnota. A když už srovnáváte VZNĚTOVÝ motor s ZÁŽEHOVÝM tak berte na vědomí maximální možné táčky motoru ;)
21. 9. 2013 21:03
Octavia RS pro delší cestování, ano či ne?
Ahoj všichni, zajímalo by mě jestli máte někdo zkušenosti s Octavie RS Tdi a delším cestováním? Je to dobrý společník či ne? Jak jsou na tom ty "sportovní sedačky" když jedete třeba 300km v kuse? Díky za odpověd.
Avatar - Mokrous
7. 9. 2013 20:41
Re: Co mi vadí
Prosímtě pochlub se nám se svým autem, co by jelo 470, kdyby tu bylo vakuum ať se pobavíme... :-)
2. 9. 2013 22:59
Re: ARMÁDA SILNIČNÍ SPÁSY
>:D :yes:
2. 9. 2013 22:52
BOLESLAVNÁ OCTAVIA
Kde jinde se posadit do nové Octavie, když ne v Mladé Boleslavi? Slíbil jsem kolegovi Ozzmanovi, že se na ní podívám, plním tedy slib. Ovšem ještě před tím se stavuji hned vedle prodejny, v novém Škoda muzeu. Čisto, výborně nasvíceno, exponát za exponátem nořím se do dějin našeho minulého, současného a nepochybně i budoucího garážového pokladu. Velmi působivá je samostatná dílna, kde se předvádí renovace modelu: na čtyřech stolicích demonstrují mistři oboru jednotlivé fáze restaurování. Stojím v úžasu.

Kupuji odznakovou sbírku s historickými logy Škoda a pamětní minci, a… pak jsem uveden takříkajíc za plentu, do depozitáře. A právě tam nastává ten pravý motoristický rajc – nerealizované projekty, nástřely na tisícovku, stopětku i Favorita, dvoudveřový Superb coupé, no paráda.

No a nyní tedy zpráva o garážové perle: Škoda Octavia. Stojí v prodejně sousedící s muzeem. Přechod je to doslova z prehistorie do aktuální horké současnosti. Octavia je naživo krásná, nádherná. Nebývale jiskří, tohle člověk zná až teprve z prémiových končin. Vím, je to zásluhou talentovaného designéra, mistra Kabaně, no stojím v pozoru a uznale smekám – design je jedinečný a ční nad běžnou konkurenční produkcí jako maják.

Trhnu dveřmi a doslova se leknu velikosti vnitřního prostoru. Usadím se a první, co registruji je fantastická ergonomie. V porovnání se Superbem (kde si lehce zalamuji pravou holeň o hranu středového panelu) je Octavia „samozřejmé auto“. Mezigeneračně se mi okamžitě nabídne pocit, že sedím opravdu v autě střední třídy, pocit jako v Mercedesu-C, který je snad o fous dokonce užší. Sedadla jsou báječná, pohltí mou postavu, obejmou a neskutečně hýčkají, tohle je též pocit, jaký člověk zažívá až ve třídě prémie. Šíře je i zásluhou dokonalého tvarování přístrojové desky až neskutečná, oproti Superbu je kabina vpředu pocitově vzdušnější, lépe padne do voka i do ruky, koneckonců do celého těla. Jsem doslova unesen a nešetřím chválou. Skutečně naměřených 147 cm ve vnitřní šíři pak tohle všechno potvrzuje.

No a pak materiály a celkové sladění přístrojové desky včetně výplně dveří: špičkové, špičkové, špičkové, nedá se to jinak vyjádřit. Textura a kvalita plastů je na vrcholné úrovni, sladění materiálů je příkladné a nedostižná je též estetická úroveň všeho, na co se člověk podívá, čeho se člověk dotkne. Ovládání klimatizace, kaplička, řadička, celkový styl kabiny, volant, dále výhled z vozu, no prostě absolutní třídní král beze ztráty jediné matičky.

Usadím se do jízdní pozice (měřím 188), vystoupím a jdu se podívat za sebe, za sedadlo, na místo pro nohy zadního pasažéra – vskutku místo pro krále. Tak ještě otevřu kufr a dostanu poslední šlehu. Koukám do bezedné propasti, kam se vejdou všechny motoristické sny.

Závěr – design karoserie o estetické patro nad třídní konkurencí. Kabina excelentní, prostorná a na první kontakt přitažlivá. Materiály na špičkové úrovni.

Otázka dne – Co pořídit, když chce člověk kombi z nižší střední třídy? Odpověď je jednoznačná, nesmlouvavá a nemá variantu: Octavii, Octavii, nebo… Octavii.
:yes: :-!