Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Škoda Octavia Combi 2.0 TDI DSG (+video)

Aleš Jungmann
Diskuze (533)
Velký kufr, turbodiesel, na kapotě okřídlený šíp a úspěch je zaručen? Vyzkoušeli jsme novou Škodu Octavia Combi s naftovým dvoulitrem.

Každá čtvrtá prodaná Octavia na evropském trhu měla karoserii kombi a ani po mezigenerační obměně tomu nebude jinak. Podle nás tenhle podíl dokonce vzroste. Proč? Na to odpovíme za malou chvíli, před tím si však verzi Combi představme trochu blíže.

Octavia Combi třetí generace oproti předchůdci výrazně vyrostla: karoserie se prodloužila o 90 mm na 4,66 metru, rozvor je dokonce delší o 108 mm (2,69 m) a vůz je také o 45 mm širší (1,81 m). Díky modulární technice MQB se prostor pro posádku zvětšil ještě výrazněji než vnější rozměry a zároveň se nová generace odlehčila až o 102 kilogramů.

Interiér: více místa na zadních sedadlech

Ano, v nové Octavii je skutečně mnohem více místa na zadních sedadlech, ze zvětšení rozměrů totiž zavazadelník těžil pouze nepatrně. Jeho objem vzrostl o pět litrů na 610 l, s klasickou rezervou bychom naměřili o 22 litrů méně. To jsou na kombi nižší střední třídy parádní hodnoty. Octavia se v potravním řetězci posouvá výše nejen rozměry, ale také výbavou. Mezi třídními konkurenty patří k těm nejlépe vybavitelným vozům, což dokládá i testovaný exemplář s cenovkou převyšující milion korun.

V ceníku zůstalo nezaškrtnutých jenom několik málo položek. Jednou z nich je například dvojité dno (takzvaná mezipodlaha za 4.500 Kč), kvůli kterému však nejde elegantně uklidit krycí roletka nebo střešní příčníky. Co je však horší, po sklopení zadních sedadel (stačí odjistit páčky v kufru a opěradla se díky pružinám složí sama) nevznikne rovná ložná plocha, ale musíte se smířit s 12centimetrovým schodem. Při převážení těžkých břemen je velmi důležité, aby nakládací hrana zůstala nízko nad zemí a aby se předměty nemusely následně umísťovat příliš dolů. Tohle Octavia splňuje jenom částečně - ložná hrana se nachází v příznivé výšce 600 milimetrů nad zemí, nicméně schůdek od hrany na dno zavazadelníku dosahuje 135 milimetrů.

skoda octavia testy nizsistredni skoda octavia testy nizsistredni

Víko zavazadlového prostoru lze objednat i s elektrickým pohonem. Při procházení pod otevřeným víkem se průměrně vysoký muž rozhodně nemusí bát boule, podle našeho měření se zámek dveří nachází v solidní výšce 1870 milimetrů nad zemí. Nad zadními sedáky, bohužel velmi krátkými, je v kombi více místa než v klasickém liftbacku a muž vysoký 180 cm má nad hlavou ještě pěticentimetrovou rezervu. Před koleny potom při posazení se „za sebe“ zbývá centimetrů dvanáct. Stísněnost předchozích generací je navždy zapomenuta...

Motor a jízda

Pod kapotou zkoušené Octavie (mimochodem, modrá jí velmi sluší, že?) najdeme dvoulitrové TDI o výkonu 110 kW a točivém momentu 320 N.m. Je to mimochodem stejná pohonná jednotka, jakou se pochlubilo pětihvězdičkové Audi A3 Sportback. U Octavie je sice motor utlumen o něco hůře než ve zmíněném Audi, to však není tou nejpodstatnější změnou.

Zatímco v A3 přenášel sílu ke kolům šestistupňový manuál, Škodovka spoléhá na služby samočinné dvouspojkové převodovky DSG o stejném počtu rychlostí. Ta je i v běžném režimu poněkud sportovnější, než běžné automaty s hydrodynamickým měničem: i na suchém povrchu při přeřazení z jedničky na dvojku přední kola ráda prohrábnou a to ani nemusíte mít pedál plynu až na podlaze. Tohle samozřejmě neplatí pro takzvaný „eko“ režim, ve kterém je motor možná až zbytečně ospalý.

skoda octavia testy nizsistredni skoda octavia testy nizsistredni

Převodovka to opravdu pěkně sází nahoru i dolů, dynamicky zaměřeným řidičům se její chování bude líbit. V této souvislosti snad jenom dvě malé poznámky: kulisa manuálního řazení je opět obráceně (podřazuje se k sobě) a páčky pod volantem, aby byly opravdu funkční na 100 procent, by musely být o něco větší.

Škoda Octavia Combi vs. konkurenti - srovnání cen a výbav
Model Škoda Octavia Ford Focus Opel Astra
Motor 2.0 TDI/110 kW 2.0 TDCI/103 kW 2.0 CDTI/121 kW
Výbava Elegance Plus Titanium Cosmo
Základní cena [Kč] 639.900,- 563.990,- 492.900,-
Bezklíčové odemykání S 9.500,- -
Bluetooth hands-free 3.500,- S 12.300,-
El. stahování všech oken S S S
Monitorování tlaku v pneu S 1.900,- 8.100,-
Automatická 2-zónová klimatizace S S S
Kolenní airbag S - -
Kožené čalounění 47.000,- 56.900,- *** 26.200,-
Kožený multifunkční volant S S S
Litá kola R17 S 6.000,- S
Litá kola R18 7.000,- 16.000,- 8.100,-
Litá kola R19 - - 23.700,-
Metalický lak 13.200,- 13.900,- 14.100,-
Navigace 16.000,- 24.100,- 19.700,-
Panoramatické střešní okno* 32.000,- 21.500,- 29.200,-
Parkovací čidla P+Z S 15.000,- 16.600,-
Couvací kamera - 40.400,- *** 7.100,-
Střešní ližiny S S S
Tempomat S S S
Vyhřívání předních sedadel S 8.900,- 8.100,-
Vyhřívané čelní sklo S 6.700,- -
Vyhřívaný volant - - 9.100,-**
Xenonové světlomety 25.000,- 25.000,- 29.600,-
Nezávislé topení 24.500,- 34.900,- 43.400,-
Cena při shodné výbavě [Kč] 808.100,- 788.790,- 708.300,-
* u Fordu klasické střešní okno
** Zahrnuje vyhřívaná přední sedadla
*** Pouze v sadě

Řazení není vždycky úplně hladké, jemné škubnutí při rozjezdu či vícenásobném podřazování však k bleskurychlé práci asi patří. Trochu nepříjemné je to při popojíždění, odhadnout míru akčního „přískoku“ vpřed při sepnutí spojky chce cvik. Motor je s převodovkou sladěn velmi dobře, neřadí zbytečně a využívá velkého točivého momentu turbodieselu. Výkon plynule nastupuje po překonání hranice 1.500 otáček, nejsilnější v kramflecích je čtyřválec mezi dvěma a čtyřmi tisíci, pak postupně uvadá.

Spotřeba je oproti očekávání o něco málo nižší než u podobně těžkého Audi A3, rozdíl můžeme připsat počasí a hlavně letnímu obutí Octavie. Při ustálené stokilometrové rychlosti ukázal palubní počítač průměrnou hodnotu 4,5 litru na 100 km, stotřicítka znamenala odběr šesti litrů při 2.500 min-1. Po městě jsme jezdili za sedm litrů, dynamická jízda vykazuje umírněný nárůst někam k osmi litrům.

Tím se dostáváme k nejvýraznějšímu rozdílu v chování liftbacku a kombi, čímž jsou jízdní vlastnosti a akustická pohoda na palubě. Karoserie typu kombi je totiž přirozeně tuhá i v oblasti nad zadní nápravou, což liftback a jeho obrovské víko při největší vůli být nemohou. Pokud k tomu přidáte tradičně „sportovně“ laděnou jednoduchou vlečenou nápravu, je výsledek bohužel patrný po několika málo kilometrech: na nerovnostech to v liftbacku nepříjemně duní, v kombi ne. Zlepšilo se také vedení zadní nápravy zatáčkami, což však může souviset i s odlišným naladěním pro kombi či s trochu jiným rozdělením hmotnosti. Tak či tak, v tomhle směru kombík vítězí na celé čáře.

skoda octavia testy nizsistredni skoda octavia testy nizsistredni

Těžký turbodiesel nad přední nápravou není na překážku rychlému svezení, Octavia je nedotáčivá spíše v utažených pomalých zatáčkách, zatímco v těch rychlejších a táhlejších je velmi dlouho neutrální. Stabilizace navíc umí problémy bezpečně řešit, když už však zakročí, bere svou práci vážně a následuje výrazné zpomalení. Díky sportovnímu režimu řízení se za skvělým koženým tříramenným volantem můžete cítit jako v opravdovém sportovním autě, příjemné je, že se k vašim rukám přece jenom donese nějaká ta informace od relativně širokých předních kol.

Komfort odpružení na sedmnáctipalcových litých kolech je přiměřený, automobil je na nerovnostech poměrně plavný, a byť jejich přejezd jasně cítíte, kola neodskakují. Zkrátka, takhle v praxi vypadá tradiční rukopis koncernu Volkswagen vylepšený o české zkušenosti s méně kvalitními silnicemi.

Závěr

Octavia Combi je lepší, než jsme čekali. Netrpí duněním od zadní vlečené nápravy, navíc v zatáčkách je záď jistější než u liftbacku a s dvoulitrovým turbodieselem vás odveze rychle a za málo. K velkému zavazadelníku a konečně i velkorysé prostornosti (v rámci dané třídy) tak za příplatek 35.000 korun dostanete celkově lepší a příjemnější automobil. Být obchodním zástupcem s ročním proběhem mnoha desítek tisíc kilometrů a „předepsanou“ služební Octávií, měl bych jasno: bez kombi ani ránu, i kdybych měl tábořit před kanceláří správce vozového parku!

Pořizovací cena, na straně druhé, už tak úplně neodolatelná není. Škodovka si je vědomá výborné pověsti na českém trhu (byť klasické „nejlevněji opravíš Škodu“ už dávno neplatí) a tak si za moderní a kvalitní vůz nechá řádně zaplatit. Naštěstí je výběr veliký a v showroomech se o zákazníka doslova poperou. V dnešním světě prostě musíte být simply clever...

skoda octavia testy nizsistredni skoda octavia testy nizsistredni

První cena vozu 334.900 Kč (1.2 TSI/63 kW Active)
První cena vozu s testovanou motorizací 574.900 Kč (2.0 TDI/110 kW Ambition)
Základní cena testovaného vozu 674.900 Kč (2.0 TDI/110 kW DSG Elegance)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 1.015.900 Kč (2.0 TDI/110 kW DSG Elegance)

Plusy

  • Nízká spotřeba nafty
  • Lepší stabilita při rychlé jízdě než liftback
  • Menší hluk na palubě proti liftbacku
  • Objemný zavazadlový prostor
  • Možnosti dovybavení (např. vyhřívání zadních sedadel)
  • Vysoké užitečné zatížení

Minusy

  • Méně citlivé rozjezdy s DSG
  • Kratší naměřená délka zadního sedáku
  • Velká, avšak nízko umístěná obrazovka navigace
  • Mezigeneračně méně sofistikovaná zadní náprava
Video se připravuje ...

Foto: Petr Homolka

Aleš Jungmann
Diskuze (533)
Škoda Octavia Combi 2.0 TDI DSG
Cena základní sestavy 674 900 Kč
Výbava základní sestavy Dvouzónová klimatizace Climatronic, palubní počítač Maxi DOT, sedm airbagů včetně kolenního pro řidiče, posilovač řízení Servotronic, loketní opěrka Jumbo Box, parkovací čidla vzadu, tempomat, elektrické stahování oken vpředu a vzadu, autorádio s CD a zdířkou pro SD karty, zatmavená zadní okna, centrální zamykání KESSY, přední mlhovky, elektricky nastavitelná a vyhřívaná zrcátka, litá 16” kola, multifunkční volant... Kč
Cena testované sestavy 1 015 900 Kč
Výbava testované sestavy Elegance Plus: litá 17" kola, kontrola tlaku v pneumatikách, asistent rozjezdu do kopce, vyhřívané čelní sklo, Parking Assistant (parkovací čidla vpředu a vzadu) a barevný Maxi DOT (+15.000,-), Traveller Assistant: rozpoznání dopravních značek, Intelligent Light Assistant, Lane Assistant, navigační systém Columbus, barevný Maxi DOT, vnitřní zpětné zrcátko s automatickým stmíváním a senzorem vlhkosti, dešťové čidlo a osvětlení prostoru pro nohy vpředu a vzadu (+65.800,-), Automatic Parking Assistant (+14.000,-), bixenonové světlomety s diodovým denním svícením a natáčením do zatáček (+24.500,-), elektricky ovládaná, vyhřívaná a sklopná zrcátka s pamětí, automatickým stmíváním a osvětlením nástupního prostoru (+6.000,-), elektricky nastavitelné sedadlo řidiče a spolujezdce (+30.000), Sound System Canton (+12.900,-), nezávislé přídavné topení s dálkovým ovladačem (+24.500,-)... Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1968
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 110 / 3500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 320 / 1750 - 3000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 213
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 8.7
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.4 / 4.1 / 4.5
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 588 / 1718
Objem nádrže (l): 50
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1348 / 645
Rozměr pneu: 225/45 R17
Škoda Octavia Combi 2.0 TDI DSG
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4659
b) šířka (mm): 1814
c) výška (mm): 1465
d) rozvor (mm): 2686
e) rozchod vpředu (mm): 1549
f) rozchod vzadu (mm): 1520
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 830 / 1070
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 580 / 830
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1040
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 980
k) šířka vpředu (mm): 1470
l) šířka vzadu (mm): 1470
délka sedáku vpředu (mm): 480
délka sedáku vzadu (mm): 440
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 650
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
31. 5. 2013 00:26
Re: DESIGN
Dizajn si neber do papule, lebo nevies, co to je.
Tvoja chorobna definicia je samozrejme nepravdiva.
Avatar - rohYpnol
30. 5. 2013 23:17
Re: PRÉMIOVÝ DESIGN
Qaška je jediný, co mě napadl ;-) Vyjímka potvrzující pravidlo.
Avatar - rohYpnol
30. 5. 2013 20:05
Re: DESIGN
jen 1 další? Přidej, nějak ti ubývá elánu >:D >:-[]
Avatar - rohYpnol
30. 5. 2013 20:04
Re: SHRŇKA (necenzurovaná verze)
vidíš, a na co ty tady vyplýtváš 21 řádků popisu, on zvládne ve 3 písmenech ... GTI >:D ;-)
30. 5. 2013 19:54
DESIGN
Design není subjektivní věcí, jak tu často píší prosťáčci, design aut je ryze objektivní, uměleckou, tvůrčí kategorií. Subjektivní je pouze vnímání designu třetí osobou. Ovšem subjektivní vnímání designu (poprosťáčkovsku - líbí/nelíbí), to je na diskusi stejně důležité asi jako to, jestli umíš psát tvrdé y.

Bez komentáře: [odkaz] [odkaz]

P.S. Není prostě modrá jako modrá... >:-[]