Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST VW Tiguan Allspace 2.0 BiTDI 4Motion Highline – Dává smysl?

Tomáš Dusil
Diskuze (79)
Těm, kterým přijde nový Tiguan příliš malý a na velký Touareg nemají finance, mohou u VW sáhnout po Tiguan Allspace.


Design, interiér


Druhá generace úspěšného SUV VW Tiguan dorazila na trh v loňském roce, když nahradila první vydání, nabízené na dnešní poměry nezvykle dlouhých deset let. V nové generaci vůz dostal aktuální techniku MQB včetně platformy. To minulá generace byla v tomto ohledu jakýmsi hybridem, když kombinovala technická řešení z Golfu a Passatu.

Od začátku letošního roku je novinkou v nabídce Volkswagenu větší Tiguan Allspace. Hned se nabízí otázka, čím se od běžného Tiguanu liší. Na první pohled velikostí. Pokud chcete konkrétní čísla, tady jsou - klasický Tiguan je dlouhý 4486 mm a nabízí rozvor náprav 2681 mm. Naproti tomu Allspace je dlouhý 4701 mm, což dobře koresponduje s prodlouženým rozvorem náprav na 2787 mm. S výškou 1674 je o Allspace o 10 mm vyšší než klasický Tiguan. Možnost měnit některé rozměry je obecně jednou z výhod modulárních podlahových plošin, navíc tyto změny ani finančně příliš nezatěžují automobilku.

Spíše než Tiguan tak Allspace připomíná naši Škodu Kodiaq. Však se také leckde dočtete, že Tiguan Allspace se od Kodiaqu liší jen minimálně. Otázkou zůstává, co si pod tím představit. Pokud opět necháme promluvit čísla, tak zjistíme, že oba vozy mají nejen jinou délku, ale dokonce se mírně liší také rozvorem náprav. Kodiaq je dlouhý 4697 mm a vyznačuje se rozvorem náprav 2791 mm. Tiguan Allspace je tedy o 4 mm delší, ale zároveň má o stejnou hodnotu kratší vzdálenost obou náprav.

Kabina až pro sedm

Z pohledu uživatele a kupujícího tkví zásadní rozdíl mezi Tiguanem a Tiguanem Allspace v řešení kabiny. Tiguan je koncipovaný vždy pro pět cestujících, Allspace již pojme sedm, a to díky třem řadám sedadel. Ovšem má to háček. Aby tomu tak bylo, musíte si za třetí řadu sedadel připlatit. Příplatek za dvě sedátka „v kufru“ zní na částku 15.300 korun. Pokud sedadla třetí řady nepotřebujete, lze je efektivně zaklopit do podlahy, tudíž nikterak neruší využitelnost zavazadelníku. V tomto případě je k dispozici až 700 litrů pro zavazadla, což je o 85 litrů více, než kolik nabízí v základním uspořádání běžný Tiguan.

Při využití obou sedadel třetí řady se však kufr smrskne na pouhých 230 litrů. Maximální přepravní kapacita, tedy při nevyužití sedadel druhé a třetí řady, činí vynikajících 1775 litrů. Sedadla druhé řady lze současně posunout vpřed až o 180 mm. Primárním důvodem je umožnit nastupování do třetí řady. V praxi je to však i tak trochu akrobacie, tedy pro dospělého člověka. Ten asi nebude chtít ve třetí řadě dobrovolně cestovat, neboť úroveň sezení je v tomto případě minimálně diskutabilní. V praxi je tak příplatková dvojice sedátek třetí řady určena nanejvýš pro školáky do prvního stupně. A to ještě nesmějí být nadprůměrně vzrostlí. Problém není prostor, ale vysoká podlaha, či přesněji malá vzdálenost plochy sedáku od ní. Při sezení tak máte kolena takřka u brady. A to nemluvíme o krátkých opěradlech. Pro upřesnění, délku sedáku třetí řady jsme naměřili 350 mm, výšku opěradla pak 530 mm. Pro srovnání - ve druhé řadě jsou obdobné hodnoty 490, respektive 650 mm.

suv vw testy suv vw testy  

Ve zbytku kabina připomíná standardní Tiguan. V případě testované verze Highline byla již sériová výbava na solidní úrovni, byť i v tomto případě je stále možné řadu prvků objednat za příplatek. V základu testovaná verze nabízí komfortní sedadla vpředu s potahy mikrofleece "ArtVelours". A třeba samočinná dvouzonová klimatizace je v základní výbavě i v nejlevnější verzi Trendline. Zejména děti jistě ocení sklopné stolečky na zadní straně předních sedadel, které jsou v základu od verze Comfortline.

Motor, jízdní vlastnosti


Výkonový strop něco stojí

Nabídka vznětových pohonných jednotek Allspace kopíruje motorovou paletu dieselů v běžném Tiguanu. Naproti tomu v otázce zážehových jednotek nabízí v současné době standardní Tiguan základní motor 1.4 TSI namísto 1.5 TSI v Allspacu. A vrcholem mezi benziny je u něj 2.0 TSI se 140 kW, namísto se 162 kW u většího sourozence.

V obou případech je však výkonovým vrcholem vznětový motor. A sice špičková verze čtyřválce 2.0 BiTDI, coby zástupce agregátů řady EA288 s dvojicí turbodmychadel a výkonem 176 kW při 4000 otáčkách za minutu. Svůj debut si odbyla v roce 2015 v Passatu B8. Jen pro zajímavost - ve Škodě Kodiaq mít tento motor nelze, neboť největší české SUV končí na verzi s jedním turbodmychadlem se 140 kW.

Běžný Tiguan s motorem 2.0 BiTDI ve výbavě Highline je k dispozici za částku 1.176.900 korun. Stejně motorizovaný Allspace v identické úrovni výbavy přijde na 1.223.900 korun, to znamená, že musíte přihodit navíc 47.000 korun. Na stejnou částku vyjde Allspace ve verzi R-Line Highline, ovšem v tomto případě se musíte spokojit se slabší verzí motoru 2.0 TDI se 140 kW. Dražší je tak pouze testovaný motor právě v R-Line Highline. V tomto případě vůz vyjde na 1.258.900 korun.

Oproti testované verzi Highline má tato navíc standardně pouze tři prvky - a sice strop (stropnici) čalouněný v černé barvě, nástupní lišty z ušlechtilé oceli a nápisem R-Line a progresivní řízení. Posledně jmenovaný prvek byl u testovaného vozu v rámci příplatku 5.800 korun.

Čekání na WLTP

Když opomeneme bohatou výbavu, která však k ještě lepšímu dojmu nějaké ty příplatky vyžaduje, a dále velmi dobře z hlediska variability vyřešenou kabinu, která může teoreticky pojmout až sedm cestujících včetně řidiče, pak tím nejzajímavějším byl na testovaném autě jeho pohon.

Jak už jsme předeslali, motor 2.0 BiTDI je výkonovým stropem celé motorové nabídky Tiguanu Allspace. V přídi vyplňuje prostor dokonale, takže akumulátor musel být přemístěn pod podlahu zavazadelníku. Stejně jako slabší dvoulitr se 140 kW nelze ani v tomto případě zvolit jiný pohon než čtyřkolku 4Motion. A stejně tak si nemůžete vybrat převodovku.

suv vw testy suv vw testy  

Obě nejvyšší vznětové motorizace jsou spojeny výhradně se sedmistupňovým DSG. Technicky se jedná o nejrobustnější ústrojí DQ500. Poprvé se objevila v roce 2009 v T5 a od samého začátku je koncipována na přenos točivého momentu až 600 N.m. Motor 2.0 BiTDI nabízí maximum 500 N.m při 1750 až 2500 otáčkách za minutu. Tedy i v tomto případě má skříň ještě rezervy. Kompresní poměr 15,5:1 je shodný s méně výkonnou verzí se 140 kW. Naproti tomu slabší se 110 kW má 16,2:1.

I přes nabízené výkony motor nepřekvapí nijak vnímatelnou razancí. Naopak, vyniká plynulostí své síly, která při jízdě jasně dominuje. Teprve pohled na rychloměr prozradí, že jedeme rychleji, než se zdá. Subjektivně působí motor velmi tichým dojmem, takže jeho zvukový projev ani nezní dieselově. S vlastnostmi vznětových motorů rovněž příliš nekoresponduje dynamika ve vysokých otáčkách. Souhrnně vzato, s motorem BiTDI tak lze jezdit skoro jako se zážehovým motorem. Právě to je na celém agregátu to nejopojnější. Navíc vhodně zvolené zpřevodování dává dobře vyniknout právě točivému momentu. Při rychlosti 130 km/h tak motor na sedmičku točí přibližně 2150 otáček za minutu.

Jízdně tedy motor potěšil, což jsme ale tak nějak očekávali. Otázkou je, jakou má žízeň. Český dovozce v tuto chvíli hodnoty spotřeby neudává, neboť se vůz nachází v procesu homologace podle nového měřícího cyklu WLTP. V Německu se dočtete, že dle staršího cyklu NEDC vůz vykazoval v kombinovaném jízdním cyklu spotřebu paliva 6,5 litru na 100 km.

Informační ukazatel našeho vozu udával dlouhodobou spotřebu paliva (po najetí pouhých 1308 km) 9,1 litru. Na testovací trase se smíšeným typem silnic jsme jeli za 9,7 litru a od načerpání paliva činila spotřeba vozu 8,3 litru. Spotřeba je na první pohled vyšší, avšak je třeba uvážit, rozměry vozu, hmotnost, automatickou převodovku, pohon všech kol... Také nájezd 1308 km není nejvyšší a je jasné, že s přibývajícími kilometry se apetit určitě o něco sníží. Byť o nějak výrazné hodnoty asi nepůjde.

Od samého začátku výroby, tedy od roku 2015, pracuje tato verze s technologií SCR. Tedy s AdBlue, jehož plnicí otvor najdete hned vedle plnicího hrdla paliva. Tedy na tom nejpříhodnějším místě. Kdo někdy doléval močovinu „z kufru“, tak uvedené řešení ocení ještě více… Nicméně pro Euro 6 mají v Tiguanu Allspace stejně jako v klasickém Tiguanu systém SCR všechny verze dvoulitru TDI.

Podvozek nastavte na komfort

S pohonem všech kol, realizovaným elektrohydraulicky ovládanou lamelovou spojkou páté generace, nemá motor nejmenší problém přenést svůj mamutí točivý moment na silnici. Navíc máte coby řidič možnost vybrat si ze čtyř režimů nastavení pohonu. To pro případ, že byste se s vozem vydali třeba do hor či na zasněženou louku.

Při jízdě zakroucenou krajinou ale spíše než to oceníte adaptivní odpružení DCC. Jde opět o příplatkovou výbavu za 28.800 korun, a abych byl upřímný, v Tiguanu Allspace jsem jej shledal mnohem přínosnějším než v před časem testovaném ostrém Leonu Cupra 4Drive. Nejpříjemněji vůz jezdil v nejměkčím a tedy komfortním režimu. Obavy z rázů při přejezdu velkých nerovností, což je jev, který měkké tlumiče obecně doprovází, se nenaplnily. Pokud už podvozek ránu vyloudil, musel to být už výmol hodný Macochy.

suv vw testy suv vw testy  

Přepnutí do tužšího režimu dle očekávání omezilo náklony karoserie a celkově přineslo pocit větší agility. Přesto o žádném sportování mluvit nelze. Kupodivu, řízení s proměnným převodem tady pracovalo snad nejlépe ze všech aut, jaká jsem s tímto systémem řídil. Jak jsem psal minule, na Leonu Cupra 4Drive mě zrovna nenadchlo, stejně jako před lety na Golfu GTI či Octavii RS. Tady to však bylo bez výhrad, či přesněji bez rušivého efektu. Možná i proto, že pomalejší odezva kolem střední polohy volantu, která je zákonitým průvodním jevem méně strmého řízení kolem středu, zde působila tak nějak přirozeně. Vozy SUV totiž zrovna nemění směr nějak rychle, takže to bylo plně v korelaci s jejich vlastnostmi. Naopak jsem ocenil snadné manévrování, kdy si člověk na volantu nezamotá ruce.

Závěr


Závěr

Cenový rozdíl mezi běžným Tiguanem a Tiguanem Allspace je vzhledem k vysoké pořizovací ceně prakticky zanedbatelný. O koupi té či oné verze tak spíše než finance budou rozhodovat preference. Třetí řada sedadel, tedy jedna z dvou odlišností od klasického Tiguanu, je ale jen za příplatek. Diskutabilní je v tomto případě její využití. Pokud někdo potřebuje přepravovat více lidí než pět, pravděpodobně zvolí jiné auto. Tiguan Allspace tak spíše než nabídkou až sedm míst může zaujmout velikostí svého zavazadelníku, jenž je samozřejmě v ceně. V tomto případě již o žádném kompromisu mluvit nelze.

Vrcholná vznětová motorizace nabízí velmi působivé svezení, neboť ani podvozek za kvalitami motoru nezaostává. Problémem je ale cena 1.223.900 Kč, která je na úrovni vozů prémiových značek. A právě to si myslíme, že v konečném důsledku rozhodne. Mnohem větší smysl nám dává koupě některé z levnějších verzí Tiguanu Allspace, třeba s motorem 2.0 TDI s výkonem 110 kW. V základní výbavě Trendline s pohonem předních kol a manuální převodovkou startuje na částce 766.900 korun. A to už smysl určitě má.

suv vw testy suv vw testy  

Nejlevnější verze modelu698.900 Kč (1.5 TSI/110 kW Trendline)
Základ s testovaným motorem1.223.900 Kč (2.0 BiTDI/176 kW Highline)
Testovaný vůz bez příplatků1.223.900 Kč (2.0 BiTDI/176 kW Highline)
Testovaný vůz s výbavou1.460.900 Kč (2.0 BiTDI/176 kW Highline)

Plusy

  • Tichý a výkonný motor
  • Kvalitní zpracování
  • Vynikající jízdní vlastnosti
  • Sladění převodovky s motorem
  • Může mít sedm míst
  • Obří zavazadelník
  • Variabilita kabiny

Minusy

  • Třetí řada sedadel je za příplatek
  • Nelze mít rezervní kolo
  • Úroveň sezení ve třetí řadě
  • Příplatky za samozřejmosti
  • Vyšší spotřeba paliva

Foto: Ondřej Lilling

Zobrazit celý článek
Tomáš Dusil
Diskuze (79)
VW Tiguan Allspace 2.0 BiTDI 4Motion Highline
Cena základní sestavy 1 223 900 Kč
Výbava základní sestavy 18palcová kola z lehké slitiny, aktivní systém svícení LED světlomety s přisvěcováním do zatáček plus LED denní svícení, Easy open – elektricky ovládané víko zavazadelníku pohybem nohy nohy pod zadním nárazníkem, top komfortní sedadla vpředu, Potahy sedadel Microfleece "ArtVelours", zadní svítilny LED zatmavená, zimní výbava 1 (vyhřívané přední sedačky plus trysky ostřikovače čelního skla), top komfortní sedadla vpředu, zpětná kamera rear assist, dvouzonová samočinná klimatizace, ACC – automatická regulace odstupu od vpředu jedoucího vozidla do rychlosti 210 km/h, akustický parkovací systém, ambientní osvětlení kabiny, asistent rozjezdu do kopce, stavitelná bederní opěrka vpředu, bezklíčové odemykání a spouštění motoru, atd. Kč
Cena testované sestavy 1 460 900 Kč
Výbava testované sestavy Adaptivní regulace podvozku DCC (+ 28.800,-), digitální tuner DAB (+ 5.800,-), hlasové ovládání (5.400,-), navigace Discover media (+ 22.700,-), paket Přívěs 1 (+ 16.900,-), paket zrcátka – elektricky sklopné (+ 4.600,-), panoramatické střešní okno (+ 34.300,-), kožené potahy Viena (+ 61.800,-), PreCrash (+ 3.700,-), progresivní řízení (5.800,-), sedmimístné provedení (15.300,-), vyhřívané čelní sklo (+ 8.800,-), tažné zařízení s elektrickým vyklápěním (+ 23.100,-), Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1968
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 176 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 500 / 1750 - 2500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 228
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 6.7
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 6.5
Emise CO2: 170
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 700 / 1775
Objem nádrže (l): 60
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1880 / 481
Rozměr pneu: 235/55 R18
VW Tiguan Allspace 2.0 BiTDI 4Motion Highline
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4701
b) šířka (mm): 1839
c) výška (mm): 1674
d) rozvor (mm): 2787
e) rozchod vpředu (mm): 1575
f) rozchod vzadu (mm): 1564
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 990 / 1210
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 650 / 900
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 980
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 925
k) šířka vpředu (mm): 1575
l) šířka vzadu (mm): 1530
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 490
výška opěradla vpředu (mm): 650
výška opěradla vzadu (mm): 650
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - Jaros71
28. 6. 2018 17:23
cena?
Krásné auto...hezčí než krátký Tiguan..
Jenže rozdíl v ceně je několik set tisíc...tedy ne zanedbatelný jak píše mylně autor.. :-)
Avatar - Emel
27. 6. 2018 13:05
Re: X
To co píšeš o skokové změně kulisy ale platí pro vyšší otáčky a naopak nižší rychlosti, ne? Podřazení 7-6 při 130... tam podle mě aerodynamika přehluší zvuk motoru tak, že pokud se na to nezaměříš, tak to moc nevnímáš.

Já byl spokojený se zpřevodováním u kombinace 2.0TDI 110kW 6MT i 6AT, s 2100 otáček při 130 v Octavii i Superbu. Tohle je sedmikvalt, biturbo... na cestování 160 tempomat by to mohlo točit i míň než 2650 podle mě... ale samozřejmě je ta hodnota v pohodě.
27. 6. 2018 12:28
Re: X
Tak samozřejmě, že se dá vždy podřadit a když jedu sám, tak mi to nečiní problém. Ale tohle je typický rodinný dostavník a když chce člověk jet trochu dynamičtěji s ženskou na palubě, tak nejlepší "dojem" bezpečné jízdy vytvoří když neřadí (on ani automat), resp. řadí jen zcela minimálně při nějakých rozjezdech. Když řidič/automat neustále řadí a skokově se mění kulisa vytvářená motorem, tak pro ženskou to znamená jediné, jede jako šílenec a chce zabít celou rodinu. Lidé často nevnímají negativně rychlost a dynamiku jako takovou, ale způsob/zvukovou kulisu jakým se k ní dopracuješ, jakmile jde motor do otáček, často se řadí, tak i když nakonec skončíš na 120km/h, tak "dojem" je šílená jízda, kdežto 160 dosažených polechtáním plynu na stále stejný převod a s ještě větší reálnou dynamikou než v tom předchozím příkladu vytváří dojem, že se nic neděje a ve 200 se na tebe všichni culí (samozřejmě nesmíš to pokazit nepředvídavou jízdou a nutností náhle skočit na brzdy, to pak i té ženské dojde, že jsi jel jako kanec). Myslím, že 1700-1900 ot. už je doména třílitrových dieselů a je zbytečné do toho nutit dvoulitr byť s velkým krouťákem, ale proti třílitrům pořád nižším a v kratším otáčkovém pásmu..
Avatar - Emel
27. 6. 2018 11:21
Re: X
No, já úplně nevidím smysl v tom, aby auto jezdilo po městě na sedmičku, klidně můžu jet po okruhu na šestku a nevidím v tom problém. Ani nutně nepožaduju, aby bylo auto schopné na sedmičku suverénně zrychlovat. Pokud dokáže držet rychlost i v mírně členitějším terénu, tak je to za mě dostatečné, pro razantnější akceleraci se holt podřadí... naopak beru benefit nízkých otáček při rychlých přesunech.
27. 6. 2018 11:02
Re: X
Tak, že když někdo jede po dálnici řekněme 140 a potřebuje lehce zrychlit nebo přijde kopec, tak automat neřadí a i s těmi 24 metráky a aerodynamikou cihly prostě suverénně zrychlí. A zároveň ta sedmička zvládne jízdu 70 km/h někde na městském okruhu a pořád je schopná předvést slušnou dynamiku bez podřazování. 1900 ot. by jistě bylo možné, ale pak už by ta sedmička nebyla použitelná třeba v tom městě a to je celkem škoda. Když se podívám na momentovou charakteristiku toho biturba, tak ta sedmička má převody takové, že od cca 100km/h do 150 km/h má řidič pod kopytem max. kroutící moment 500 Nm, tedy podle mě ideál na cestování po německých dálnicích (a zároveň nepřímé potvrzení toho co píše redaktor a na co reagoval kolega, a sice, že ….vhodně zvolené zpřevodování dává dobře vyniknout právě točivému momentu).
To co předhodil kolega, tedy 200 Nm a 2150 ot. je podle mě čiré zoufalství a právě příklad nevhodného zpřevodování, protože takové auto má pak pružnost ve 130 na úrovni škody 120 (a to ještě jenom za předpokladu, že má hmotnost a aerodynamiku té š120).