Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota TMG sportovní auta hned tak vyrábět nebude

Michal Fokt
Diskuze (3)
Toyota Motorsport GmbH nás už před více než rokem a půl navnadila svalnatým TMG Sports 650 a produkční auta stále nikde. A ještě nějaký čas nebudou.

Japonci jsou experti v promarňování šancí. Vyprávět by o tom mohli příznivci Hondy, ale jak vidno, Toyota se s tím také nemazlí. Před dvěma roky se začalo potajmu šuškat o tom, že se ze závodní divize Toyota Motorsport (TMG) stane japonské AMG - značka, zaměřená na vývoj a výrobu sportovních verzí stávajících modelů značek Toyota a Lexus.

Toyota zarytě mlčela a pak z ničeho nic představila koncept TMG Sports 650 na bázi Lexusu LS. Všechno se zdálo být potvrzeno a spousta lidí byla nažhavena, kdy že tento imageový model vyjede na silnice a jak rychle budou následovat tovární úpravy dalších vozů.

Teď je polovina roku 2014 a TMG stále žádná výkonná auta nevyrábí, ba co víc, bohužel ani v blízké budoucnosti nebude. Rob Leupen, což je ředitel obchodních operací firmy Toyota Motorsport GmbH sdělil australskému webu Motoring, že "si nemyslí, že bychom v dalších čtyřech nebo pěti letech viděli v dealerstvích vozy TMG". A sedm let od prvního konceptu a vyvolání velkého "haló" se vznikem sportovní značky, je v autoprůmyslu celá věčnost.

Leupen nicméně prozradil, že TMG vyvíjí manuální převodovku pro sportovní modely RC F a IS F a co je ještě zajímavější, sedan IS F by z náznaků, které Motoring zachytil, mohl být hybridní. Zda hybridní s manuálem, což se zatím podařilo pouze Hondě CR-Z, to ovšem opravdu těžko soudit. Jisté naopak je, že Toyota promarnila šanci uvést na trh s plnou parádou sportovní značku. Až se k myšlence za pět let vrátí, už to nebude mít ten lesk. To Nissan v tomto ohledu ukázal s Nismo mnohem větší koule.

Michal Fokt
Diskuze (3)
Avatar - 3_diamanty
22. 6. 2014 09:11
Re: Co je sportovního
Usaint Bolt je tiez sportovec.... rovnako ako Sergej Bubka ... alebo Jan Zelezny..... len kazdy je dobry v niecom inom

land cruiserom si v dlhych tiahlych.... moc nezasportujes
Avatar - Ada je zase tady
22. 6. 2014 08:01
Co je sportovního
na voze, který tahá břicho po zemi? Sportovní je třeba Land Rover, nebo Toyota Landcruiser. :-!
22. 6. 2014 01:13
Přesně to autor vystihl,
Stejná situace jako v F1, než si o tom všichni v Japonsku popovídají, tak jim ujede vlak. ;-\