Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Toyota Yaris v USA pouze s motorem 1,5 VVT-i (78 kW)

Ondřej Láník
Diskuze (0)
I když v USA více letí malé sedany, nový Yaris bude nabízen pouze jako hatchback.

Toyota začíná nabízet svůj globální malý automobil na nejdůležitějších trzích. Po Japonsku přichází na řadu velký americký trh. Malá auta zde hrají trochu jinou roli než kdekoli jinde na světě – kupují je často studenti nebo mladí řidiči a řidičky jako první auto v jejich řidičské kariéře.

Popularita tříprostorových verzí je i v této velikostní třídě velká, takže obě dosavadní generace Yarise byly v USA prodávány jako sedany. Třetí Yaris právě přichází na americký trh ve dvou karosářských verzích, kterých se dočkají i Evropané. Ano, řeč je o tří- a pětidveřovém hatchbacku.

Motorová nabídka je ještě jednodušší! Tvoří ji v USA dobře známý čtyřválec 1,5 VVT-i se 78 kW při 6000 min-1 a 140 Nm ve 4200 min-1. Tříválec 1,0 ani čtyřválec 1,33 Dual VVT-i, které jsou v nabídce v Japonsku i v Evropě, Američané nedostanou. Důvodem je údajně snaha nabídnout co nejvyšší točivý moment při co nejnižší ceně. Ze stejných důvodů bude americký Yaris dodáván jen s pětistupňovou převodovkou, kterou alternuje příplatkový čtyřstupňový automat s hydrodynamickým měničem.

Ceny v USA začínají na 14.115 USD (cca 243.000,-Kč, bez daní a místních poplatků) za základní výbavu s třídveřovou karoserií a končí na 17.200 USD (cca 295.000,-Kč, bez daní a dalších poplatků) za nejvyšší výbavu, pětidveřovou karoserii a automat.

Ondřej Láník
Diskuze (0)