Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

USA šetří Volkswagen kvůli patentům spojeným s hybridními vozy

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) začala vyšetřovat, zda německý automobilový koncern Volkswagen a jeho dceřiné společnosti neporušily patenty související s hybridními vozidly, které vlastní americká společnost Paice LLC.

Paice usiluje o nařízení, které by zablokovalo dovoz a prodej hybridních aut značek Volkswagen, Audi a Porsche na americkém trhu. Firma tvrdí, že tyto značky bez povolení využívají její hybridní technologie.

Společnost Paice v minulosti vedla podobný patentový spor i s japonskou automobilkou Toyota Motor. V roce 2010 se firmy dohodly na urovnání sporu, který se týkal 23 patentů používaných ve vozech Toyota Prius a dalších hybridních modelech.

Volkswagen již v USA čelí problémům kvůli skandálu s měřením emisí. Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Koncern pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570.000 aut.

Letos v dubnu se Volkswagen dohodl s americkými úřady na základních principech řešení skandálu. Součástí má být nabídka odkupu aut, kde software umožňuje manipulovat s měřením emisí, a také značné odškodné pro jejich majitele.

Americké ministerstvo spravedlnosti začátkem letošního roku podalo na Volkswagen kvůli skandálu civilní žalobu. Ta by automobilku mohla podle dřívějších informací agentury Reuters teoreticky přijít až na 46 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč). Volkswagen navíc v souvislosti se skandálem čelí řadě dalších žalob a vyšetřování.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
20. 5. 2016 19:43
Re: Patenty
Četl jsem myslím přímo rozhodnutí soudu a co si vzpomínám, Toyota prohrála (tedy do toho sporu šla a bránila se, ale neobstála) a vyrovnání nechal soud na nich. Pokud by se nebyli schopni sami dohodnout, určil by ho soud. Mám takový pocit, že šlo o odvolání a předchozí soud jí vyměřil něco jako pár desítek dolarů za prodané auto. Což v případě Toyoty v USA může být pěkná sumička. Vždyť i na H/K trhli snad 20 milionů dolarů.
Avatar - Ondore
20. 5. 2016 17:09
Re: Patenty
Dobre vravíš, súvislo :-)
Toyota sa vraj mimosúdne dohodla, nič viac správy nehovoria, to môže znamenať čokoľvek.

Informácie, ktoré som si o firme dohľadal hovoria, že Paice nič nevyrába, nič nekonštruuje a s veľkou pravdepodobnosťou ide práve o patentového trola, ruky takýmto odtínať ;-\ 8-s
20. 5. 2016 11:58
název článku....
USA VW v žádném případě nešetří, ale vyšetřuje...
20. 5. 2016 08:06
Re: Patenty
A to jsi pominul využívání patentů (jedno jak kvalitních, to je podstatné až v soudním procesu) k vydírání. To samozřejmě funguje jen na menší firmy, které může patentový spor zruinovat (to je podstata té hrozby, spravedlnost není zadarmo). Nebo v případech, kdy je požadovaná částka výrazně menší než odhadované náklady. Takové legální výpalné.

Nicméně minulý rok, pokud si dobře vzpomínám, tahle firma vyhrála spor s Hyundai/ Kia a v minulosti i s Toyotou, pokud vím, a mám takový pocit, že žalovala i Ford (který si část systému licencoval od Toyoty, takže nejspíš byl ve stejné situaci). V tomhle tedy nejsou žádní nováčci.
20. 5. 2016 07:54
Re: EU vs. USA
Lenže toto je súkromná firma. Skus si niečo naštudovať ohľadom patentového práva v USA, je oveľa benevolentnejšie ako naše a to nahráva rôznym špekulatívnym firmám, ktoré si nechajú patentovať rôzne kombinácie technológii, bez toho, že by sa pokúšali jedinú z nich dostať na trh, alebo aspoň spraviť vývoj, ktorý by tu technológiu spravil použiteľnou. Proste čakajú kým to niekto vyvinie. Potom ešte počkajú kým sa to etabluje na trhu, aby zmena nebola jednoduchá a potom horsa na súd. Tu predpokladám podobný scenár, keďže ta firma pred rokmi vytiahla prachy aj s Toyoty a ich hybridný pohon ma s tým od VW spoločne len elementárne princípy.