Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Brazílie F1 2015: Ferrari na stříbrné šípy nestačily, vyhrál Rosberg

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Závod v Brazílii patřil bezkonkurenčním stříbrným šípům, soupeře porazily rozdílem třídy. Zvítězil Nico Rosberg před Lewisem Hamiltonem a Sebastianem Vettelem na Ferrari.

Okruh Interlagos u Sao Paula je vybaven novými obrubníky v národních barvách, které však monoposty zpomalily oproti loňsku o více než vteřinu. Naopak se však změnilo k lepšímu dříve kritizované zázemí. Brazilskou bitvu o pole position zvládl nejlépe Nico Rosberg před už jistým šampionem Hamiltonem. Vybojoval páté nejlepší umístění na startu za sebou. První řada patřila tedy klasicky oběma vozům s trojcípou hvězdou. O pořadí na roštu rozhodují dnes spíše penalizace než výsledky, za mercedesy tentokrát stáli oba rudí koníci. Alonsovi dodýchala jeho Honda už ve třetí zatáčce první části. Neztratil hlavu, vylezl z kokpitu, nedaleko si rozložil židličku a slunil se. Pak se se stájový kolegou Buttonem zašli podívat i na stupně vítězů...

Sainz startoval z boxů kvůli technickým problémům, ale nevydržel ani jedno celé kolo. Bottas se začadil na páté místo za stříbrno-rudou squadru. Prvním, kdo se objevil v boxech, byl Ricciardo (Red Bull) ve 4. kole na plánované zastávce. Dalším až Hülkenberg o šest okruhů později a spustil řetězovou reakci, navíc vydělal příčku na Kvjatovi. Rosberg vedení po první návštěvě mechaniků před Hamiltonem udržel, i když se mu šampion chvíli přibližoval. Nejpozději přezouval Maldonado.

Nádherný souboj spolu sváděli Max Verstappen a Sergio Perez. Verstappen ukázal svůj nesporný talent, ale příští rok ještě zůstává u Toro Rosso, Pere se opravdu o každou pozici, teď šlo o devítku. Sergio propadl navíc až za Romaina Grosjeana. Po třicátém kole se ukázalo, kdo pojede na tři zastávky, špička si opět zajela pro nové obutí. Mezi oběma mercedesy se chvíli pohyboval Kimi Räikkönen, ale Hamilton si s ním brzy poradil. Maldonado se v první zatáčce srazil s Ericssonem (Sauber) a dostal za to 5 vteřin penalizace.

Kimiho předjel i stájový kolega Vettel, který už byl v boxech, zatímco Fin ne, ten evidentně zkoušel dvouzastávkovou strategii. K mechanikům zamířil až v 47. kole. Čtyřnásobný mistr světa ve stejných barvách jej záhy následoval. I když se závod už dávno překulil do druhé poloviny, odpadl stále jen jediný závodník: Sainz. Klání probíhalo víceméně v poklidu.

Mercedesy si znovu zajely pro nové pneumatiky a pořadí se neměnilo. Rychlostí na ně neměl nikdo. Daniel Ricciardo musel být zklamán z nového motoru Renault, protože jezdil až za body. Pro loňského vítěze tří závodů je letošní forma Red Bullu určitě frustrující. Pastor Maldonado navzdory trestu, který mu byl přičten ke končenému času, nevzdával boj o deváté místo s Felipem Nasrem (Sauber). Brzy si to s ním vyřídili i Grosjean, Verstappen, Perez a Ricciardo. Pro domácího Brazilce tedy nic moc výkon.

Mercedesy si mezi sebou udržovaly dvouvteřinový náskok, posledním monopostům týmu Manor Marussia nakonec nadělily čtyři okruhy, což jasně dokazuje jejich rychlost. Sergio Perez také neměl příliš podvedenou Grand Prix a ještě podlehl Danielu Ricciardovi. Bojovalo se i o poslední bodík, který si vydobyl těsně před cílem Max Verstappen na úkor divokého Venezuelana.

Vpředu bylo rozhodnuto. Rozdíl mezi Rosbergem a Hamiltonem se natáhl na osm vteřin. Nico bez problémů obhájil loňské prvenství. Škoda, že neměl takovouto formu po zbytek sezóny, boj o titul by byl jistě zajímavější. Potvrdil alespoň titul vicemistra. Lewis si na svůj první triumf v Brazílii bude muset ještě rok počkat, ne, ještě nikdy v Sao Paulu nevyhrál. Mercedesy získaly letos už jedenácté dvojvítězství. Ferrari zajely solidně, Bottas měl v cíli celé kolo ztráty. Massa byl po závodě diskvalifikován za příliš vysokou teplotu pneumatik na startu a přišel o své osmé místo a čtyři body. Williams se oproti rozhodnutí nakonec neodvolal a pořadí se tedy posouvalo.

VC Brazílie F1 2015 – Pořadí v cíli
1.Nico RosbergMercedes1:31:09,090 h
2.Lewis HamiltonMercedes+7,756 s
3.Sebastian VettelFerrari+14,244 s
4.Kimi RäikkönenFerrari+47,543 s
5.Valtteri BottasWilliams – Mercedes+1 kolo
6.Nico HülkenbergForce India – Mercedes+1 kolo
7.Daniil KvjatRed Bull – Renault+1 kolo
8.Romain GrosjeanLotus – Mercedes+1 kolo
9.Max VerstappenToro Rosso – Renault+1 kolo
10.Pastor MaldonadoLotus – Mercedes+1 kolo
11.Daniel RicciardoRed Bull – Renault+1 kolo
12.Sergio PerezForce India – Mercedes+1 kolo
13.Felipe NasrSauber – Ferrari+1 kolo
14.Jenson ButtonMcLaren – Honda+1 kolo
15.Fernando AlonsoMcLaren – Honda+1 kolo
16.Marcus EricssonSauber – Ferrari+2 kola
17.Will StevensMarussia – Ferrari+4 kola
18.Alexander RossiMarussia – Ferrari+4 kola
DSQFelipe MassaWilliams – Mercedesdiskvalifikován
DNFCarlos SainzToro Rosso – Renaultodstoupil

F1 2015 – Celkové pořadí jezdců
1.Lewis Hamilton363
2.Nico Rosberg297
3.Sebastian Vettel266
4.Valtteri Bottas136
5.Kimi Räikkönen135
6.Felipe Massa117
7.Daniil Kvjat94
8.Daniel Ricciardo84
9.Sergio Perez68
10.Nico Hülkenberg52
11.Romain Grosjean49
12.Max Verstappen49
13.Felipe Nasr27
14.Pastor Maldonado27
15.Carlos Sainz18
16.Jenson Button16
17.Fernando Alonso11
18.Marcus Ericsson9

F1 2015 – Celkové pořadí týmů
1.Mercedes660
2.Ferrari401
3.Williams-Mercedes253
4.Red Bull-Renault178
5.Force India-Mercedes120
6.Lotus-Renault76
7.Toro Rosso-Renault67
8.Sauber-Ferrari36
9.McLaren-Honda27

Foto: Jiří Křenek

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - AUDIRS6
15. 11. 2015 19:15
nech mu ta forma vydrzi...
...aj na buduci rok ! ;-) :yes: :yes: :yes: :yes:
Aj ked mam obavy, ze Ferrari moze na buduci rok vystrkovat rozky viac...
Edit:
Fajn, tak uz tu mame 5, co sa nevedia pisomne vyjadrit... 8-s >:-[] FUJ !
>:D >:D >:D >:D >:D