Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ve formuli 1 nebude v roce 2016 omezen vývoj motorů

Michal Fokt
Diskuze (10)
FIA a dodavatelé motorů pro formuli 1 se dohodli, že příští rok nedojde ke snížení počtu vývojových žetonů ani ke zmrazení vývoje některých komponentů motorů.

Formule 1 není po přechodu na hybridní přeplňované šestiválce zrovna přehlídkou konkurenceschopnosti. Mercedesu se komplet mimořádně vydařil, ovšem Ferrari zaostává a Renault, i letos nově příchozí Honda... škoda mluvit. A mohlo být ještě hůř, protože v příští sezoně měl být zakázán vývoj některých komponentů motorů (mimo jiné klikové skříně, částí klikové hřídele nebo systém ovládání ventilů), přičemž "deadline" byl stanoven na konec února 2016. Počet žetonů na vylepšení techniky měl být navíc zredukován z letošních 32 na 25.

Koncem minulého týdne však při setkání dodavatelů motorů se zástupci FIA došlo k rozhodnutí, že žetony zredukovány nebudou a zákaz vývoje původně navrhovaných dílů se ruší. Současně se povoluje použití starších motorů z letošní sezony, což také mělo být původně zakázáno. To znamená, že se Ferrari, Hondě a Renaultu zvýšily šance na dostižení Mercedesu. Že by naopak trojcípá hvězda mohla ostatním ještě poodskočit si nikdo nepřipouští.

Dohodu musí ještě schválit komise F1 a World Motor Sport Council, ale mělo by jít víceméně o formalitu. Horší zprávou pro někoho asi bude, že v úvahu nepřipadají návrhy na možné alternativy hybridních motorů v podobě atmosférických V8 z roku 2013 nebo jednotek V6 se dvěma turby ani přechod na jediného dodavatele motorů. Myslíte si, že se v příštím roce situace zlepší nebo si Mercedes udrží aktuální náskok?

Michal Fokt
Diskuze (10)
Avatar - Ham.
19. 10. 2015 20:07
Že by naopak trojcípá hvězda
mohla ostatním ještě poodskočit si nikdo nepřipouští. No tak to je dost zásadní omyl konkurence, trojcípá hvězda má nejsilnější finanční i technologické zázemí a určitě nebude čekat s rukama v klíně až konkurence okopčí koncepci jejího letošního motoru a zcela určitě se posune o kus dál. Takže myslím, že je vysoce pravděpodobné, že si soupeři budou i nadále prohlížet motory Merce z té výfukové strany.
19. 10. 2015 19:41
F1
Uff tuhle brutalni nudu jeste nekdo sleduje ?
19. 10. 2015 19:11
Zas bulvární nadpis
Vývoj motorů je omezen už delší dobu a nebude tomu jinak ani v roce 2016. Jen se zvažovalo, že se ani v rámci těchto omezení nebude moct motor v průběhu sezony vylepšovat, tak jak to šlo letos.

Takže tento bulvární nadpis si strčte do****le ( a nebo do další kapitoly).'

Vývoj motoru bude samozřejmě omezen ( = ne zastaven) i v příštím roce, kdyby nebyl omezený, tak Honda není v takovém srabu jako letos a v průběhu sezony mohla na konstrukční chyby reagovat, tak to bohužel nejde.
Avatar - TeeJay
19. 10. 2015 17:32
Re: Můžeme jen doufat
O Hondu bych se nebál. Trošku přecenila své síly, ani tahle firma nedokáže zázraky, ale myslím, že už dobře vědí, kde jsou problémy a příští rok už to bude o něčem jiném. ;-)
Avatar - TeeJay
19. 10. 2015 17:27
Re: Můžeme jen doufat
Toro Rosso asi dostane letošní Ferrari. U RB fakt těžko říct, žádná továrna se od nich nechce nechat nakopat. >:D