Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Hyundai i30 vydrží všechno. I nájezd paviánů

Aleš Dragoun
Diskuze (140)
Hyundai podrobil novou generaci hatchbacku i30, vyráběného pro Evropu u nás v Nošovicích, neobvyklému testu odolnosti.

Nešlo o žádnou kratochvíli bandy bláznů pod vlivem omamných látek, ale o seriózní zkoušku britského importéra korejské značky. Do paviáního výběhu v Knowsley Safari Parku nedaleko Liverpoolu se sice autem dostanete i jako běžný návštěvník, ale upozornění u brány hovoří jasně: uzamkněte svá auta a zůstaňte uvnitř. Jinak utrpíte nějakou tu újmu.

Pavián je totiž šikovná opička, umí si nezamčený vůz i otevřít. V interiéru testovaného hyundaie tahle hyperaktivní zvířátka samozřejmě nadělala pěknou paseku. Všechno prozkoumat, okousat, olízat a ušpinit, to bylo jejich cílem. Většina druhů opic samozřejmě při pohybu takřka ignoruje fyzikální zákony a paviáni nejsou výjimkou.

Novou „i-třicítku“ tak prolezli (či spíše proskákali) i zvenčí a dovnitř se jich pár dostalo i střešním oknem. Ušetřeny nájezdu nezůstaly ani stěrače a králem byl určitě ten, který vyzkoušel zvukovou výstražnou signalizaci.

Jak celá věc dopadla? Ač se opičí tlupa činila, do motorového prostoru ji naštěstí nepustili. Takže auto odjelo vlastní silou, obstálo tudíž se ctí. Někdo testuje novinky na Nordschleife, jiný v safari parku... Ale Hyundai alespoň vyznává v tomto ohledu skutečně originální přístup.

Aleš Dragoun
Diskuze (140)
13. 5. 2012 14:34
Re: TEST
Poněkud to překrucuješ, já nezpochybňuji pravost měřených údajů ani dosažitelnost těchto hodnot. Já říkám, že tyto maximální hodnoty nikdo běžně nevyužívá, tudíž se mi ani nikdy nestane, že by přede mnou normálně zrychloval Golf TSI a já ho nemohl dohnat. Nejenže tedy nebudu brzda provozu, ale ten motor mi déle vydrží, bude žrát prakticky stejně (někdy žere víc turbo, někdy atmosféra, povětšinou stejně) a ve sportovních choutkách mě uspokojí více vyšším výkonem před omezovačem a s tím spojenou zábavou. Já osobně bych to za okamžitý zátah (což je v mých očích jediná výhoda downsizingových motorů) nevyměnil, ty holt ano a tím bych to uzavřel. Měj se.
13. 5. 2012 14:11
Re: Ponauceni
Jestli by se to merilo tim, v cem nebo v jakym meritku jezdis, tak ses asi na spodku potravinovyho retezce... nemela by ta otazka znit tak, jak se chovas? ;)
13. 5. 2012 14:05
Re: Ponauceni
Ronaulte, tys asi tu logiku prispevku uplne nepobral, dle me logiky, nejde o nic jinyho, nez o trapnost kecu, ze by hyundai koupil jen pavian, a ted to nebylo mysleny na tvoje prispevky, nechapu, proc se toho chytnes prave ty, ale ok, je zajimavy, ze zadnej normlani clovek, vyvazejici si * v premiove tride nema nutkani kopat do hyundai, nakonec ani do zadnyho auta.
A zrovna trapny to je od lidi nadavajicich na hyundai z rozlitanych 10 letejch peugeotu treba.
Nerikam ze k tem autum nemuzou mit nejakej citovej vztah, ale uprimne, vim co byla treba 307ka sa *, tak takove faux pas si od H/K hodne dlouho nepamatuju. To o nejake kvalite vypovida. A to hyundaie rozhodne nemame ani v rodine, ale nemyslim si, ze bych mel jakykoli nutkani na to auto nadavat. Nahodou v nekolika kategoriich se potvruje kvalita korejcu.
To ze natocili blbou reklamu, no tak marketingovej expert anglicke pobocky je zrejme vypatlanejsi, nez prumer marketingovych expertu...
Jo, a abys byl rad za informaci, neosedlavam zadny auto, ktery ted ani nepotrebuju, a od rodicu nechci. A kupovat si 20 lety * mi zrovna taky nedava smysl, satisfied? ;)
Avatar - rohYpnol
13. 5. 2012 13:48
Re: TEST
Jistě - zase "tobě připadá..." tobě může připadat co chceš, čísla hovoří jasně :-!
K tomu, že čísla jsou teoretizování - ta zrychlení 80-120 jsou MĚŘENÁ, nikoliv tabulková (až na Alteu XL, tu jsem dohledal...). A jestli se domníváš, že deklarované zrychlení 0-100 nedosáhneš, tak bude něco špatně mezi volantem a sedadlem řidiče... navíc zcela logicky - horší eventuelně budeš u GDI i TSI
Takže závěr - klidně si dál teoretizuj, já ti uvedl jasná čísla :-!
13. 5. 2012 13:36
Re: TEST
Tak to pak ano, nicméně i tak se obvykle ty testy průžného zrychlení dělají z jistých otáček obvykle i z jednoho stupně, jenže tam to narazí, když má nějaký vůz hodně odlišné převodové poměry, což byl zřejmě tento případ. Pokud ne, je to na pováženou. Ale schálně si to zkusím u sebe těch 80-120, ale nějak ze zkušenosti bych řekl, že to bude rychleji, než je ten údaj u GDI. >:D
No, mně naopak právě ta čísla připadají jako teoretizování, protože obvykle nikdo maximální zrychlení ať už z nuly na sto tak pružné nevyužívá a abych dojel normálně zrychlující TSI, stačí u atmosféry jen trochu přišlápnout plyn (logicky se musí dorovna přísun benzinu za časovou jednotku). Bonusem je vyšší životnost, ustálenější spotřeba a vyšší absolutní rychlost, když na to fakt šlápnu. Pominu-li tedy pevný start (což je i případ zrychlení z 0-100), kde se turbo zezačátku asi rychleji vysbírá. Co jsem koukal na podrobnější údaje, ta TSI jedou dobře hlavně ze začátku, než se atmosféra dostane do otáček, takové zrychlení z 0-60 je paráda.