Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Crafter 4Motion vstoupil na český trh

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Divize Volkswagen Užitkové vozy uvádí na český trh Crafter s pohonem všech kol formou příplatkového paketu.

Pohon všech čtyř kol a s ním spojené úpravy podvozku vyvinula pro Crafter specializovaná rakouská společnost Achleitner. Největší zástupce divize Volkswagen Užitkové vozy je díky tomu vybaven plnohodnotným pohonem všech čtyř kol, umožňujícím i vozidlu s těžkým nákladem pohyb v terénu.

Stálý pohon všech kol s redukčním převodem (1:2,5) rozděluje točivý moment mezi přední a zadní nápravu v poměru 50:50 a standardem jsou uzávěrky mezinápravového a zadního diferenciálu. Na přání je k dispozici i uzávěrka diferenciálu na přední nápravě. V případě, že budou uzavřeny všechny uzávěrky může být na jedno kolo přenášeno až 100 % točivého momentu. K ovládání redukčního převodu i uzávěrek diferenciálů slouží čtveřice tlačítek umístěna vlevo od sloupku řízení na přístrojové desce.

Společnost Achleitner při zástavbě pohonu všech čtyř kol provedla i změny na podvozku s nezávislým zavěšením předních kol a tuhou zadní nápravou. Tyto úpravy zahrnují zesílené pružiny s delší dráhou propružení, tužší tlumiče a silnější stabilizátory přední i zadní nápravy. V závislosti na použití silničních nebo terénních pneumatik se světlá výška Crafteru 4Motion zvyšuje až o 280 mm. Díky tomuto zvednutí karoserie se zvětšují nájezdové úhly.

Volkswagen Crafter 4Motion je k dispozici pouze s nejvýkonnější nabízenou pohonnou jednotkou, kterou je dvojicí turbodmychadel přeplňovaný vznětový čtyřválec 2,0 BiTDI s výkonem 120 kW (163 k) při 3600 min-1 a točivým momentem 400 Nm dostupným při 1800 min-1. Standardem je šestistupňová manuální převodovka.

Divize Volkswagen Užitkové vozy nabízí i na českém trhu Crafter 4Motion ve všech karosářských verzích, s výjimkou modelů Crafter 30. Zájemci o toto provedení mohou objednávat kombi, skříňovou dodávku i valník nebo podvozek s jednoduchou či dvojitou kabinou a různými délkami rozvoru náprav. Celková hmotnost vozidla se podle karosářské verze pohybuje od 3,5 t do 5,0 t.

Na domácí trh byl Crafter 4Motion uveden v první polovině letošního roku a nyní vstupuje ve formě paketu i na český trh. Jeho součástí je kromě přestavby Achleitner, zahrnující pohon všech kol a úpravy podvozku i asistenční systém pro rozjezd do kopce, multifunkční volant a displej, elektrické rozhraní pro napojení externích přístrojů a svorkovnice na sedadle řidiče. Cena paketu je stanovena na 650.663 Kč bez DPH (780.796 Kč s DPH).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
9. 11. 2012 08:50
Cena (?)
Nepochybuju, že technika firmy Achleitner bude kvalitní, ale výše příplatku za pohon 4x4, která se v podstatě rovná kupní ceně auta bez pohonu 4x4 mi přijde trochu vysoká.