Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen otevřel průhlednou továrnu

Michal Fokt
Diskuze (0)
V Drážďanech byla minulý týden otevřena prosklená továrna, ve které budou vznikat luxusní automobily Volkswagen Phaeton.

V Drážďanech byla minulý týden otevřena prosklená továrna, ve které budou vznikat luxusní automobily Volkswagen Phaeton.

Ambice německého koncernu Volkswagen neznají mezí. Nejprve šokoval svět „Městem automobilů“ Autostadtem poblíž Volfsburku, poté studií supersportovního kupé W12, pak konceptem luxusní limuzíny D1, dále prohlášením o úmyslu „wé-dvanáctku“ vyrábět, a nakonec i spuštěním výroby projektu D1 pod názvem Phaeton. A ne jinde, než ve zbrusu nové továrně VW v Drážďanech.

Do výstavby prosklené továrny Volkswagen investoval 365 milionů marek, a v ní každý den vyrobí přibližně osm stovek zaměstnanců až 150 luxusních sedanů s logem VW. U dodavatelských firem zároveň v drážďanském regionu vznikne asi 3000 nových pracovních míst, které stále ještě zcela nekonsolidované území bývalé NDR potřebuje jako sůl. Samotné město si na daních přijde na nějakých 40 milionů marek.

Skleněná továrna je začleněna do architektury starého centra města a její první návrhy a jednání o jejím umístění započaly v únoru roku 1998. V prosinci téhož roku byly podepsány patřičné smlouvy a stavební práce byly zahájeny v březnu roku 1999. Stavba je umístěna na Strassburger Platz a město očekává, že přiláká množství turistů, kteří budou moci pozorovat jak za skleněnými stěnami továrny vznikají Phaetony, stavěné přesně podle na přání konkrétních zákazníků. Možnost sledovat výrobu toho svého modelu automobilka pochopitelně nabídne také majitelům vozů.

Za zmínku stojí i extrémní šetrnost k životnímu prostředí, což je důležité, neboť se továrna nachází poblíž botanické zahrady. Město nebudou zamořovat ani zplodiny výfukových plynů – veškeré komponenty budou do továrny putovat v soupravách, pohybujících se po tramvajových kolejích.

Michal Fokt
Diskuze (0)