Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Potvrzeno! Volkswagen Passat se bude vyrábět u Škody v Kvasinách

David Bureš
Diskuze (31)
Továrnu v Kvasinách čeká v následujících letech reorganizace výroby. Do budoucna se tam počítá s výrobou tria Škoda Superb, Škoda Kodiaq a VW Passat.

Dozorčí rada koncernu Volkswagen Group na dnešním jednání ukončila spekulace o budoucnosti výroby v továrně Škody v Kvasinách. Závodu hrozilo, že přijde o Škodu Superb, jejíž výroba se mohla přesunout do německého Emdenu, proti čemuž silně protestovaly škodovácké odbory. Nakonec to však dopadlo přesně opačně, z Německa se do Kvasin přesune výroba Volkswagenu Passat.

Dojde k tomu v roce 2023, spolu s příchodem příští generace Volkswagenu Passat. Automobil se v Kvasinách bude vyrábět po boku dvou Škodovek, SUV Kodiaq a modelu střední třídy Superb, který nadále bude sdílet s Passatem svoji techniku.

K přesunu dojde kvůli tomu, že dnešní domovská továrna Passatu v německém Emdenu se do budoucna zaměří výhradně na produkci elektromobilů, kterým bude přizpůsobena. Kvůli poklesu prodejů ve střední třídě závod trápí nedostatečné využití, které se koncern rozhodl řešit. Uvažovalo se právě nad přesunem produkce Superbu, nebo právě nad zaměřením se na elektromobily.

Video se připravuje ...

Dozorčí rada nakonec zvolila druhou možnost, první elektromobily nové rodiny I.D. budou z Emdenu vyjíždět v roce 2022. O jaké půjde, automobilka zatím konkrétně nespecifikovala, má se však jednat o nějaké malé vozy a sedany různých koncernových značek.

„Přizpůsobujeme naše továrny pro budoucnost. To mimo jiné zahrnuje sdružování produktů různých značek pro maximalizaci synergií a nákladů. Takto využijeme plný potenciál skupiny Volkswagen,“ komentuje rozhodnutí Oliver Blume, člen představenstva Volkswagen Group pro výrobu.

„Německé továrny jsou obzvlášť vhodné pro transformaci na výrobu elektromobilů, vzhledem k vysoké odbornosti a kvalifikaci našich zaměstnanců,“ dodává Blume. Elektrovozy bude Volkswagen v Německu vyrábět i v závodech Cvikov a Hannover. První bude časem vyrábět šest elektromobilů tří značek, a to počínaje kompaktním Volkswagenem v roce 2019. Druhý pak elektrovozy od roku 2022 doplní produkci konvenčních užitkových vozidel, konkrétně bude vyrábět sériovou verzi konceptu I.D. Buzz.

Jelikož je výrobní kapacita kvasinského závodu dnes naplněna, kvůli výrobě Passatu se bude muset část produkce přesunout jinam. Konkrétně půjde o Škodu Karoq a Seat Ateca, které se do budoucna budou vyrábět v nově vybudované továrně. Lokalitu pro ni koncern teprve hledá, umístěna bude každopádně někde ve východní Evropě. Určitě nebude v Česku nebo na Slovensku, kde už není dostatek volné pracovní síly, spíše se spekuluje o produkci v Maďarsku nebo Bulharsku.

David Bureš
Diskuze (31)
18. 11. 2018 17:41
Slovensko a BMW
Zajimave, ze BMW si nemyslelo, ze na SK byl nedostatek pracovni sily
18. 11. 2018 10:57
Re: Konečně změny
Ten článok je plný nepresností a zavádzajúcich informácií.
17. 11. 2018 19:55
Re: To koukám
To vieš, keď im EÚ stále toleruje flotilové pokuty za emisie. To sa potom dobre nahadzujú marže, keď ich vykrývajú kupci 3-valcových kočíkov!
17. 11. 2018 12:26
Re: To koukám
Asi ani ten mírný pokles tam nebude, protože letos tam můžeš ještě přičíst nějakých 20 tis. Arteonů, to je také střední třída. Takže takové klasické šul nul.
Avatar - lamal
17. 11. 2018 12:21
Re: To koukám
Jasne, s tym suhlasim ... zas to su EU predaje, pozri ako sa predaval Accord od 90r doteraz... to su take ciselka hmm...

Samo, ze Passat to v EU tiahne, nikto nepreda tolko sedanov a myslim, ze tak lahko sa to nezmeni... pride mi, ze u konzervativcov sa sedany predavaju stale, na SK vidim dost casto mazdy 3 sedan.. Tym som nechcel vlastne naznacit nic, lebo sa ich aj tak vela nepreda :-) Iba ma to potesilo >:D