Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen zahájil plánované navýšení kapitálu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Německá automobilka Volkswagen dnes zahájila plánované navýšení kapitálu, jež má přinést peníze k financování převzetí německého výrobce sportovních vozů Porsche.

Volkswagen vydá až 65 milionů nových preferenčních akcií v hodnotě kolem 4,5 miliardy eur (zhruba 115 miliard Kč). Informovaly o tom agentury Reuters a DPA.

Preferenční akcie VW po zprávě oslabily o více než šest procent na zhruba 68,60 eura. Preferenční akcie mají proti kmenovým přednost při vyplácení dividend, ale nejsou s nimi spojena hlasovací práva. Upisování akcií by mělo trvat do 13. dubna.

Akcionáři Volkswagenu již začátkem prosince schválili vydání až 135 milionů nových preferenčních akcií. Finanční ředitel VW Hans Dieter Pötsch tento měsíc uvedl, že navýšení kapitálu by mělo přinést zhruba čtyři miliardy eur.

Největší evropská automobilka Volkswagen koncem loňského roku koupila v Porsche 49,9 procenta za 3,9 miliardy eur (zhruba 100 miliard Kč). Porsche by se mělo v roce 2011 stát desátou značkou skupiny Volkswagen, do které patří také Škoda Auto.

Společnost Porsche se nejprve pokoušela o převzetí Volkswagenu. V rámci této snahy sice získala ve Volkswagenu 51procentní podíl, ale zároveň se značně zadlužila. Podniky si proto poté vyměnily role, takže se Porsche nakonec stane součástí Volkswagenu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)