Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo dementuje zprávy o luxusním sedanu S100

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Jak to vypadá s vlajkovou lodí švédského Volva? Její avizovaný příchod se zdál být pouhou spekulací, žádné luxusní auto Švédové nechystají.

Volvo vyvrací zprávy o tom, že by chystalo luxusní sedan s označením S100, ať už pouze pro čínský trh, nebo i další země. Mercedes-Benz S, BMW řady 7 a Audi A8 se tak s největší pravděpodobností nemají čeho bát. Není to tak dávno, co se o příchodu spekulovalo. Přál si jej Li Shufu, prezident společnosti Zhejiang Geely Holding Group, která švédskou automobilku vlastní tři roky. Koupila ji v roce 2010 od Fordu za 1,8 miliardy dolarů.

Mluvčí, respektive přesněji viceprezident Volva pro styk s médii Per-Ake Froberg v oficiálním prohlášení doslova uvedl, že zprávy, které jako první zveřejnila čínská média včetně serveru CarNewsChina, „nejsou správné“. Zároveň pokračoval: „Li Shufu se o těchto záležitostech v čínských médiích vůbec nevyjádřil. Opakující se mediální spekulace o nejednotnosti názorů pana Li Shufu a vedení Volva ohledně produktové strategie jsou nepodložené. Neexistuje žádný zmatek ve vztahu mezi Li Shufu a nejvyšším vedením automobilky.“

Volvo tedy zachová svou nejvyšší řadu S80 i v prodloužené verzi, kterou zdědí také další generace. Ale výše nepůjde, podvozková platforma se dále nezvětší. Portfolio do luxusního segmentu tedy rozšiřovat nebude, zůstane ve vyšší střední třídě. „V rámci tohoto segmentu budeme prodávat různá provedení, aby bylo možní uspokojit potřeby odlišných skupin zákazníků,“ podotkl ještě Froberg a dodal: „Li Shufu také plně podporuje strategii konstrukce se zaměřením na skandinávský design.“ Nový tvarový směr představený na frankfurtské studii Concept Coupé, zdědí i druhá generace velkého SUV XC90, která přijde příští rok.

Ano, je pravda, že pan Li před třemi lety řekl, že švédská značka potřebuje ještě větší auto. Ale Frobergovo prohlášení je v souladu s tím, co sdělil prezident a generální ředitel Volvo Cars Hakan Samuelsson již letos v dubnu. Trval na to, že automobilka nemá v plánu vyrábět luxusní limuzínu. Oficiálně tedy zaznělo rezolutní „Ne!“ a předchozí zprávy se v tomto kontextu zdají být pouhou kachnou, případně recyklací dávných výroků. Koncepty Universe a You z roku 2011 tedy opravdu byly jen stylistickým cvičením. Ale znáte to, na každém šprochu pravdy trochu...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)