Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo FM MethaneDiesel: Sériový model na plyn (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Volvo Trucks zahájí výrobu nákladního vozu na metan-diesel. Model FM MethaneDiesel je možné objednávat již nyní.

Společnost Volvo Trucks rozšiřuje svou nabídku nákladních vozidel s alternativními pohony a model FE Hybrid doplňuje o FM MethaneDiesel. Díky tomuto modelu je Volvo Trucks prvním výrobcem nákladních vozů v Evropě, který nabídne plynem poháněné vozidlo pro regionální rozvoz, splňující i požadavky pro dálkovou přepravu.

Volvo FM MethaneDiesel je poháněno 13litrovým šestiválcem s výkonem 338 kW (460 k) a točivým momentem 2300 Nm. Palivo pro tento motor se skládá ze 75 % zkapalněného zemního plynu, resp. bioplynu a zbývající část tvoří nafta, ale tento poměr se může měnit podle toho, jak je vůz používán. Protože je cena metanu výrazně nižší než cena nafty, může být dosaženo značných finančních úspor.

Ve srovnání s konvenčními plynovými motory, v nichž se palivo zažehuje zapalovací svíčkou, nabízí metan-dieselová alternativa o 30 až 40 % vyšší účinnost. Tím se spotřeba paliva sníží až o 25 %. Pokud je nákladní vůz poháněn bioplynem, mohou se emise oxidu uhličitého ve srovnání s konvenčním vznětovým motorem snížit až o 70 %.

Z technického hlediska je motor Volva FM MethaneDiesel založen na běžném vznětovém agregátu. Ten je opatřen vstřikovači plynu, speciální palivovou nádrží, která udržuje plyn (při teplotě -140°C) v kapalném stavu, a speciálně konstruovaným katalyzátorem.

Tím, že je používán zkapalněný plyn, může jej být v nádrži uloženo více, než když je stlačený. Díky tomu získává metan-dieselový nákladní vůz větší operační rádius než tradiční plynový vůz používající zážeh zapalovací svíčkou. Nádrž pojme dostatek plynu pro ujetí vzdálenosti až 500 kilometrů při normálním provozu nákladního vozu s celkovou hmotností soupravy 40 tun.

Provozní testy společnosti Volvo Trucks prokázaly, že metan-dieselová technologie nabízí stejnou spolehlivost jako běžný vznětový motor. Jízdní vlastnosti jsou zhruba shodné jako u konvenčního nákladního vozu se vznětovým motorem. Pokud plyn dojde, systém se automaticky přepne na vznětový pohon naftou. Řidič je o tom informován signálním světlem na přístrojové desce.

Sériová výroba modelu FM MethaneDiesel bude zahájena letos v srpnu. Na vybraných evropských trzích přijímá Volvo Trucks objednávky již nyní. Prvními zeměmi jsou Nizozemí, Velká Británie a Švédsko, v nichž je infrastruktura pro zkapalněný metan nejlépe rozvinuta. V současné době se pro rok 2011 plánuje výroba asi sta metan-dieselových nákladních automobilů.

V případě, že bude vývoj pokračovat podle představ společnosti Volvo Trucks, bude během příštích dvou let prodáno asi 400 metan-dieselových nákladních automobilů. Zároveň chce společnost expandovat na šest nebo osm evropských trhů. Budoucí prodej přirozeně značně závisí na rozvoji stanic na doplňování zkapalněného plynu pro nákladní vozy v Evropě.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)