Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks: Jak se vyrábí moderní nákladní vozidlo (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Letos na jaře továrnu opustila první sériově vyráběná nákladní vozidla Volvo FH a nyní se automobilka prostřednictvím série fotografií a videa rozhodla poodhalit jejich výrobu.

Společnost Volvo Trucks představila novou generaci modelové řady FH počátkem září loňského roku. Práce na vývoji moderního nákladního vozidla ale začíná dlouho předtím, než otázka výroby vůbec přijde na pořad dne.

Celá procedura od začátku do konce a každá její stránka se dá výstižně popsat jako honba za nejlepší možnou kvalitou. Pečlivá analýza zákazníků, společnosti a konkurence napoví, jaké požadavky bude muset nový model splňovat.

Nutný je i průzkum trhu, aby výrobce zjistil, které technologické novinky lze do nového modelu zapracovat. Tyto údaje následně poslouží jako základ pro podrobnou specifikaci požadavků, kterými se bude výroba moderního nákladního vozidla řídit.

Jakmile je sestavena specifikace požadavků, pak se musí zavést propojené pracovní postupy napříč celou firmou. Všichni, od návrhu přes konstrukci a až po výrobu, musí spolupracovat od prvního dne.

Jedním z nejdůležitějších parametrů při vývoji úplně nového nákladního vozidla je, aby bylo vůbec možné jej vyrobit. Může to znít jako samozřejmost, ale je zásadně důležité, aby výrobní proces byl ergonomický, efektivní a opakovatelný.

Evropské továrny Volvo ve Švédsku, Rusku a Belgii se musely zaměřit na vývoj nového výrobku ve spolupráci s techniky. Zároveň bylo nutné vypracovat dokumentaci pro všechno, co bylo potřeba v továrnách modernizovat.

Jednou z velkých investic byly nové lisy, které se používají při výrobě všech dílů kabiny. V případě nového FH se mnoho dílu lisuje v pěti fázích. Cílem je zajistit geometrii – čím víckrát se díl lisuje, tím lépe různé díly pasují dohromady a zlepšuje se kvalita montáže.

Velkou investicí byl rovněž nákup 56 nových robotů, pomáhajících zlepšit efektivitu výroby. Automatizace také zajišťuje, že každé vozidlo bude stejně kvalitní.

Důležitou rolí závodů je podíl na vývoji nového vozidla. Aby toho bylo možné dosáhnout bez narušení probíhající výroby, byly zřízeny pilotní závody ve dvou švédských továrnách v Tuve a Umeå. Ty si lze představit jako zmenšené kopie skutečných montážních provozů ve výrobních závodech.

Cílem je z velké části přenášení teorie do praxe, vypracovávání optimálního montážního postupu a zjišťování, zda je vůbec možné vozidlo vyrobit při uvažovaném postupu a nástrojích.

Pilotní závody také posloužily jako základna při zvyšování kompetence montážního personálu na místní úrovni i globálně. V posledních několika letech se hlavní pracovníci obsluhy z celého světa scházejí s výrobci nákladních vozidel v pilotních závodech, aby se naučili nová vozidla montovat co nejlépe. Když pak přijde čas, aby se montážní postupy přenesly na opravdovou výrobní linku ve švédských závodech, hlavní pracovníci obsluhy můžou naučit kolegy, co se jak dělá. Výhody se tak uplatní globálně.

V pilotních závodech se také vyvíjejí jednodušší a ergonomičtější pracovní postupy pro pracovníky. I když nové nákladní vozidlo samotné je složitější, díky zjednodušením a chytrým řešením montáže je výroba jednodušší. Příkladem je třeba podvozek, který se nyní montuje spodní stanou nahoru, aby byl jednodušší přístup k jednotlivým součástem.

Vývoj nového Volva FH probíhá souběžně s několika vylepšeními ve výrobě, jako je zmiňovaná montáž podvozku spodní stranou nahoru, která zlepšují ergonomii pracoviště. Okna se vlepují, což zvyšuje tuhost kabiny. Navíc veškerá elektroinstalace vede do kabiny po pravé straně podvozku, zatímco vedení vzduchu a vody se nachází po levé straně. Všechno tak, aby byla montáž jednodušší.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)