Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo XC40? Švédové říkají ano

Michal Fokt
Diskuze (0)
Volvo má v plánu rozšířit portfolio svých SUV modelů na tři, přičemž tím nejnovějším bude kompaktní XC40. Ale zatím na něj nemá platformu.

Volvo je v současnosti aktivní ve dvou segmentech trhu se sportovněužitkovými modely - dnes už tradiční velké XC90 doplňuje model XC60, jenž operuje na horním okraji kompaktních SUV. Volvo tedy nemá zástupce v segmentu, jenž momentálně zažívá největší boom, mezi auty na pomezí malých SUV a menších kompaktních SUV.

Švédská automobilka si tohoto handicapu je vědoma a má v plánu zjednat nápravu - plánuje vyrábět model XC40, tedy "plnotučnější" variantu V40 Cross Country - esúvéčko (popřípadě crossover) na bázi hatchbacku V40. Bohužel se tak ale nestane v rámci současné generace, ale až té příští, jinak řečeno XC40 uvidíme v časovém horizontu 4-5 let.

Stávající šasi je z blíže neurčeného důvodu pro SUV nevyhovující a přestože Volvo na příští rok chystá debut nové platformy Scalable Platform Architecture (SPA), kterou jako první použije nové XC90, ta by měla být určena pouze pro auta od řady S60 výš. Volvo by tedy muselo pro XC40 vyvinout platformu speciální, což je dnes velmi nepravděpodobné, nebo použít technický základ od jiné značky, což se jeví jako reálnější situace.

Volvo mimochodem posílí svou pozici prémiového výrobce koncernu Geely. Číňané mají v plánu vytvořit mainstreamovou značku, která by se nacházela mezi budgetovou Geely a Volvem, což by švédského výrobce mělo zase posunout zpět do prémiového segmentu, odkud se z vlastní iniciativy chtěl ještě nedávno exkomunikovat.

Michal Fokt
Diskuze (0)