Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vozy BMW si rozumějí s Renaulty: car-to-car komunikace

Ondřej Láník
Diskuze (16)
Minulý týden představilo BMW projekt spolupráce s automobilkou Renault, který je jednou z prvních vlaštovek na poli vzájemné komunikace mezi automobily jiných značek, které jsou právě v blízkém okolí.

Minulý týden představilo BMW projekt spolupráce s automobilkou Renault, který je jednou z prvních vlaštovek na poli vzájemné komunikace mezi automobily, které jsou právě v blízkém okolí. Vzhledem k tomu, že tyto dva automobilové koncerny mají jinak jen málo společného jde o zajímavý krok.

V rámci programu Evropské komise jsou vyvíjeny komunikační systémy, které zvýší bezpečnost na evropských silnicích. Jedním z nich je program, který má za cíl umožnit vzájemnou komunikaci mezi automobily různých značek. Takové zařízení bylo prezentováno na prototypech již minulý týden.

Zařízení pomůže v následující modelové situaci: Je noc a na odlehlém místě v nepřehledné zatáčce se právě stala dopravní nehoda. Řidič je vážně zraněn navíc hrozí i riziko sekundárního nárazu od jiného vozidla, jehož řidič spatří havarovaný automobil na poslední chvíli.

Nový systém podobnou situaci pomáhá vyřešit. Ihned po první nehodě se aktivuje palubní systém, reagující například na aktivaci airbagů. Vysílání vozu do okolí je zachyceno automobily v blízkém okolí, které zprávu o nehodě přijímají a jsou tak varováni před nebezpečím na silnici. Stejné avízo přijímá také záchranný systém, kterému je odeslána cenná informace o čase a místě nehody. Později informaci využívá také systém dopravních informací, aby varoval řidiče před možným vznikem kolon v místě neštěstí.

Ondřej Láník
Diskuze (16)