Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW plánuje spojení Scanie a MANu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Německá automobilka Volkswagen plánuje spojení výrobců nákladních vozů Scania a MAN, ve kterých vlastní velké podíly. Informoval o tom o víkendu německý list Der Spiegel bez uvedení zdrojů.

Volkswagen podle listu hodlá svůj téměř 30procentní podíl v německé firmě MAN předat švédské společnosti Scania. Ta by pak měla předložit nabídku na převzetí zbývajících akcií firmy MAN. Hodnota tohoto zbývajícího podílu činí podle současné tržní ceny akcií zhruba osm miliard eur (kolem 200 miliard Kč), napsala agentura Reuters.

Volkswagen ve společnosti Scania vlastní kapitálový podíl 45,7 procenta a kontroluje téměř 71 procent hlasovacích práv. Podle listu Der Spiegel hodlá svůj kapitálový podíl zvýšit na 75 až 80 procent.

Společnost Volkswagen dala již dříve najevo, že hodlá posílit spolupráci mezi firmami MAN a Scania a svou vlastní divizí užitkových automobilů. Doufá, že tak bude moci lépe konkurovat společnostem Daimler a Volvo, které mají na trhu s nákladními automobily vedoucí pozici.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
15. 11. 2010 20:07
Název se přímo nabízí
Po spojení by se mohl název změnit na Mania >:-[]
15. 11. 2010 19:58
Re: SCANMANIA
Spojní, neznamená hned sloučení v jedno ;-)
15. 11. 2010 18:43
Re: SCANMANIA
No vida, kríza končí. Obchoduje sa a obchoduje.
Zaujímalo by ma, ako budú vyzerať nové vozy po spojení značiek? Každá má špecifický dizajn (okrem iných špecifík). A čo názov? Navrhujem
SCANMANIA