Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yamaha Niken: Nezvyklý motocykl s dvěma předními koly

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Na tříkolové skútry jsme si již zvykli a Yamaha nám nyní prostřednictvím konceptu Niken naznačuje, že máme očekávat i příchod tříkolových motocyklů.

Yamaha si pro letošní milánský motosalon EICMA, pořádaný od 7. do 12. listopadu, připravila výstavní premiéru tříkolového stroje Niken. Ten zaujme svým designem a především řešením podvozku, resp. zavěšením a odpružením dvojice předních kol, využívajícím koncepci pojmenovanou Leaning Multi Wheeler.

V rámci předpremiéry odhaluje Yamaha vzhled své novinky prostřednictvím série fotografií a krátkého videa, které doplňuje poměrně strohá tisková zpráva. Ta uvádí, dvojice předních kol má zajišťovat vyšší stabilitu stroje a zvyšovat pocit jistoty při jízdě po nekvalitním povrchu, ale zároveň nemá zvolená konstrukce zavěšení a odpružení předních kol nijak omezovat náklony v zatáčkách.

Yamaha Niken se má s párem předních patnáctipalcových kol v zatáčkách chovat podobně jako klasický motocykl, ale s výrazně vyšší bezpečnostní jízdy, minimalizující riziko pádu.

Na netradiční zavěšení předních kol pak již navazuje v podstatě konvenční motocyklová konstrukce s trubkovým rámem, v němž je podle dostupných informací zavěšen kapalinou chlazený řadový tříválec DOHC se vstřikováním paliva, jehož objem ani výkon Yamaha neuvádí.

Prozatím poslední oficiální informace ohledně samotného stroje se týkají celkových rozměrů. Podle nich je Niken dlouhý 2150 mm, široký 885 mm a vysoký 1250 mm.

Yamaha si detailní představení šetří až na večerní hodiny 6. listopadu, kdy těsně před zahájením motosalonu EICMA hodlá odhalit kompletní technická data a spekuluje se i možném potvrzení sériové produkce tříkolky Niken.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)