Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Airstream představuje koncept moderního karavanu s geny Porsche

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Na vývoji nového konceptu se podílelo designové studio F.A. Porsche.

Legendární americký výrobce karavanů Airstream, který proslul svým designem s nýtovanými hliníkovými panely, se rozhodně nebrání evoluci. Ostatně v minulosti již předvedl celou řadu zajímavých projektů, ke kterým přizval i zajímavé partnery, včetně společností RAM, REI nebo Supreme.

Na nejnovějším konceptu, který společnost nyní představila, se podílelo designové studio F.A Porsche, které je vlastněno společností Porsche AG a zaměřuje se na navrhování prémiových doplňků, módy, spotřebičů, architektury, elektroniky i jachet.

Video se připravuje ...

Nově představený koncept, celým názvem Airstream Studio F.A. Porsche Concept Travel Trailer, má představovat další evoluci současného designového jazyku značky, která současně přinese i vylepšenou aerodynamiku. Na vývoji se přitom podílely týmy obou společností.

Zřejmě největší inovací oproti současným karavanům Airstream je přepracovaná zadní část, která by měla optimalizovat obtékání vzduchu při jízdě. Aerodynamiku by však měla zlepšovat i aerodynamicky tvarovaná kola nebo rovná podlaha karavanu.

Vedle čistého, moderního a funkčního designu však koncept přináší i několik technických vylepšení. Například na střeše je vůbec poprvé v historii značky umístěn výsuvný stan s izolací, pod jehož střechu se povedlo ukrýt i výsuvnou markýzu. Naopak podvozek je vybaven funkcí snížení světlé výšky, díky čemuž by mělo být možné karavan pohodlně zaparkovat i do běžné garáže.

Interiér karavanu, navržený pro pohodlné cestování ve dvou, se zdá být vzdušný a prostorný. Ostatně většinu techniky, včetně baterií, vyhřívacího systému a nádrží na vodu se povedlo vtěsnat do podlahy. Vpředu pak vidíme i menší úložný prostor, ve kterém je uložena plynová bomba.

V přední části karavanu je umístěna decentní kuchyňka, po pravé straně je výklopná pracovní deska a nechybí úložný prostor se šuplíky, zatímco na levé straně je pravděpodobně menší koupelna a další prostor pro uložení drobností. Zadní část patří dvěma lavicím a stolku, z této kombinace však může být pohodlně vytvořena i dvoulůžková postel.

Zadní čelo lze navíc kompletně otevřít, čímž lze do karavanu pustit ještě více světla a čerstvý vzduch. Spodní část výklopných dveří přitom může být použita i jako praktické venkovní sezení.

Video se připravuje ...

Zopakujme, že se jedná pouze o koncept, jehož model v měřítku 1:3 bude vystaven v Austinu. K jeho přetavení do produkční podoby pak Bob Wheeler, prezident a CEO společnosti Airstream, dodal: „Přestože se naše koncepční projekty ne vždy dostanou na trh, získané poznatky a inovace často ovlivňují současné a budoucí návrhy, které se dostanou do našich hlavních produktových řad.“

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

11. 3. 2023 17:06
Nová línia...
Vida, machri z ACZ našli nový zdroj "svojich" článkov. Takže teraz budeme 3x do týždňa čítať google-preklady o karavanoch?