Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alfa Romeo Milano přežila jen pár dní. Jaké hrátky se jmény byly v minulosti?

Ondřej Šámal
Diskuze (16)

Přejmenování nového malého crossoveru od Alfy není jedinou takovouto událostí z posledních let. Také nový Fiat Panda se měl jmenovat jinak. A víte, jak se Hyundai Kona jmenuje v Portugalsku?

Kauza s Alfou Romeo Milano je tak absurdní, že by to nevymysleli snad ani borci z Monty Python. Italská automobilka svůj nejmenší model, který stojí na základech francouzského sourozence v podobě Peugeotu 2008, oficiálně představila teprve minulou středu. Okolo vozu se ovšem takřka ihned strhla nevídaná pře, která neměla nic dočinění s jeho kvalitami.

Problémem se totiž stal samotný název, který odkazuje na italskou metropoli módy. Malá alfa totiž nebude vznikat na Apeninském poloostrově, nýbrž v Polsku. A právě tahle kombinace prý porušovala italské zákony. Alfa Romeo tenhle absurdní spor vyřešila jednoduše: název Milano škrtla a crossover jen několik dní po světové premiéře přejmenovala na Junior, který ale postrádá eleganci původního označení.

V poslední době se jedná o nejkřiklavější změnu jména, která ale  v automobilovém průmyslu není ojedinělá. Například druhá generace Fiatu Panda se původně měla jmenovat Gingo. Všechny prospekty a propagační materiály už byly prakticky v tiskárně, když se ozval Renault, kterému plánované označení připomínalo Twingo. V Itálii proto sáhli k osvědčenému jménu a povedlo se. Z novodobého Fiatu Panda se stal trhák.

Jiný kraj, jiný mrav

Změny názvů probíhají také kvůli potenciálně nevhodnému významu v určitém jazyce či na určitém trhu. Třeba Mitsubishi Pajero je ve Španělsku známo jako Montero, jelikož pajero označuje člověka, který se rád sebeuspokojuje. V Portugalsku zase nenarazíte na Hyundai Kona. Pojmenování vychází ze stejnojmenného havajského okrsku, v evropské portugalštině ovšem připomíná slovo cona, což je slangové označení ženských genitálií. Korejci proto vůz na tamním trhu přejmenovali na Hyundai Kauai, podle čtvrtého z osmi hlavních Havajských ostrovů (v domorodém jazyce Havajců navíc tohle slovo představuje dámu). V Číně zase konu potkáte jako Hyundai Encino.

Indická Tata Tiago se zase nejprve jmenovala Zica. Zahájení prodeje tohoto malého městského vozu ovšem kolidovalo s masivním rozšířením viru Zika v letech 2015 a 2016, který přenášejí komáři. Podobný osud by velmi pravděpodobně potkal i Toyotu Corona, pokud by se nepřestala vyrábět začátkem tohoto tisíciletí. Název totiž připomíná koronaviry, s kterými jsme si v uplynulých čtyřech letech užili své.

V jiných případech automobilka použila název bez zjevných důvodů. Mistrem v tomhle oboru je Volkswagen, který na americkém trhu zprvu nenabízel passat, nýbrž model Dasher. Název Golf zase vyměnil za Rabbit (králík), Jetta pak označuje evropské Vento.

Z marketingového hlediska dost nepochopitelný krok předvedla Toyota, když svou veleúspěšnou řadu Corolla v Evropě v letech 2006 až 2018 na dvě generace přejmenovala na Auris, který se u zákazníků příliš nechytl. Také proto se současné provedení vrátilo k starým pořádkům.

Video se připravuje ...

Těch případů za posledních více než 120 let automobilismu bylo samozřejmě více. Máte nějaký oblíbený? Tak nám ho napište do diskuze pod článkem.

Ondřej Šámal
Diskuze (16)
19. 4. 2024 21:05
Getz
V Maďarsku sa hyundai getz volal get, nakoľko getz-gec je tvrdo hanlivá nadávka - semenný výron
Avatar - Martin911Turbo
19. 4. 2024 13:10
Panda
A nová Panda se přejmenovala na Pandina, Stellantis jede bomby :D
Avatar - speedfred
19. 4. 2024 08:11
Re: Taliansko
AR už jedného Juniora v minulosti ale mala.
19. 4. 2024 07:00
Re: Taliansko
To je proste ich hrdnosť, ale k potomkom velkého Ríma to aj patri. Každopádne meno Junior je neskutočný fail.
18. 4. 2024 22:33
Stejně furt nechápu
že Milano jako jméno mate klienty, protože prý původ auta není z itálie. Ale Alfa Romeo nevadí? To nepůsobí italsky? ;-\