Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Android Auto bez kabelu? Brzy by mělo být dostupné pro všechny

Ondřej Mára
Diskuze (31)

Propojení automobilu s telefonem prostřednictvím systému Android Auto nabízí řadu benefitů, má to však jeden malý háček: musíte u sebe pořád mít ten správný kabel.

A i když u sebe kabel náhodou máte, stále nemusíte mít vyhráno. Zatímco většina automobilového trhu ještě stále používá konektory USB-A, automobily z koncernu VW už jsou osazeny především konektorem USB-C. Jenže ani se správným konektorem pořád nemusíte mít vyhráno.

Kabelů je totiž na trhu až neuvěřitelné množství, stejně jako rozdílů mezi nimi. Nebavíme se přitom o barvě, délce nebo výrobci. Některé kabely zkrátka nemusí podporovat datové připojení, případně ho nepodporují na takové úrovni, kterou potřebujete. A hned máte problém.

Řešením by bylo připojovat mobilní zařízení se systémem Android k infotainmentu s podporou konektivity Android Auto bezdrátově, což ale není tak jednoduché. Google totiž touto funkcí vybavoval především své vlastní telefony Pixel, kromě kterých ji nabídlo i pár Samsungů. Ale to by se mělo změnit.

Google totiž oznámil, že s příchodem mobilního operačního systému Android 11 zpřístupní funkci bezdrátového připojení k Android Auto všem výrobcům chytrých mobilních telefonů. Pak už tedy bude zřejmě jen na nich, jak si s touto funkcí poradí.

Pokud tedy budete mít moderní chytrý telefon s Android 11 a podporou této funkce, budete potřebovat už jen dostatečně chytrý infotainment, který bude rovněž podporovat bezdrátové připojení Android Auto. S podporou ze strany Google jsme si ale jistí, že podobných zařízení bude v příštích letech stále více.

Pokud by to ale automobilkám trvala příliš dlouho, jistě se najde dostatek externích výrobců různých značek, kteří se rozhodnou nabízet nové infotainmenty s podporou bezdrátového připojení Android Auto. Oznámení ze strany Googlu je tak rozhodně velká věc pro všechny.

Funkce bezdrátového připojení by měla pracovat na technologii 5GHz Wi-Fi, kterou bude muset telefon podporovat. Další překážkou už by se pak mohla stát snad jen legislativa EU/členských států. A tady nezbývá než doufat, že se nikdo nebude snažit házet lidem klacky pod nohy.

Samotný operační systém Android 11 by měl být představen ještě během tohoto roku, přičemž první aktualizace mohou na chytrá zařízení zamířit již krátce poté. Například Samsung by mohl své vlajkové lodě aktualizovat na systém Android OS 11 ještě během listopadu či prosince tohoto roku, uvádí web AutoEvolution.

Ondřej Mára
Diskuze (31)

Doporučujeme

Avatar - kari.laz
23. 8. 2020 10:53
Re: nejen do auta
Otázka je, co si představuješ pod pojmem "smart". Ve své době byla super. Měl jsem jak E51, tak E52 a spoustu jiných Nokií. Ale v dnešní době už by neměla co nabídnout. Bohužel v dnešní době je každý smartphone tak, či onak připojen a využívání dat za účelem ať už cílené reklamy, nebo dle výrobců, zlepšování využívání zařízení.
Avatar - Martin911Turbo
22. 8. 2020 11:13
Re: Android Auto
Google navigace je tragedie, v Jeep mám navigaci v Uconnect a po spojení s telefonem bez kabelu mám i kompletní dopravní zpravodajství, zácpy, práce a po volbě v navigaci mám i nezpevněné terény, takže mě počítá objížďky i přes polňačky a funguje skvěle. Navigace byla už v základu
22. 8. 2020 10:56
Re: Android Auto
A to je právě ono. Mám ten BMW connected drive s headup displejem a jako ta navigace je použitelná a skutečně tam fungují i "moderní" funkcionality celkem dobře. Jenže pořád specializované aplikace jsou prostě lepší a nabízí víc. BMW to stojí nemalé úsilí a musí ty infotainmenty prodávat za raketu aby se to zaplatilo. A tohle musí dělat každá automobilka zvlášť. Proto souhlasím s Tinkerem, že automobilky by v tomhle raději měli vyklidit pole nebo se nějak domluvit aby dodali vyšší hodnotu zákazníkům, tzn. ideálně to otevřít aby si všichni dokázali sdílet data a dělat s tím co chtějí.

Ještě k tomu BMW, já tam používám Apple Carplay a tam je velká škoda, že to neumí integraci do headup displeje, tzn. i celý ten headup používám jen jako rychloměr, což je trochu škoda. Taky mi to často různě padá nebo se zasekne atd. K dokonalosti daleko, ale aspoň už nemusím vozit telefon v držáku kvůli navigaci...
Avatar - Zetti
22. 8. 2020 07:58
Re: Android auto
nepreinstalujes, neodinstalujes. V predchozich Androidech jsem s tim nemel problem.
22. 8. 2020 07:50
Re: Android auto
hmm tak to je hodně divný. Hlasový ovládání je jinak napojené na aplikaci google... Tak jedině zkusit přeinstalovat ji. Pokut v ní řekneš navigovat někam a spustí se navigace v telefonu. Tak by to mělo fungovat i přes AA.