Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ani tentokrát to nevyjde. Maserati Grecale se představí až v roce 2022

David Bureš
Diskuze (10)

Nové SUV s trojzubcem ve znaku se mělo představit už na jaře. Nakonec ale Maserati Grecale spatříme až v příštím roce.

Maserati aktuálně čile pracuje na renesanci značky, zatím se však zdá, že přišla v nevhodnou dobu. Už loňská velkolepá prezentace musela být kvůli pandemii koronaviru posunována, a tak jsme se očekávaného supersportu MC20 dočkali až na podzim, přestože se mělo podle původních plánů ukázat již o několik měsíců dříve.

A problémy pokračují i letos. Maserati si na letošek připravilo premiéru dalšího modelu nové generace své řady, SUV Grecale, i jeho představení však postupně odsouvá. Původně se mělo představit na jaře, následně byla premiéra odsunuta na podzim (konkrétně na 16. listopad) a nyní automobilka oznámila, že Grecale světu oficiálně ukáže až na jaře 2022.

Vedení tento krok vysvětluje aktuálním nedostatkem klíčových komponentů, především polovodičů, nutných pro dokončení výrobního procesu auta. Automobilka by kvůli tomu nebyla schopná dodávat vůz v takovém objemu, aby uspokojila očekávanou poptávku. A tak se jako vhodný krok ukázalo posunutí prezentace novinky až na příští rok.

Maserati Grecale má přitom být důležitou součástí budoucnosti značky, která nově stojí na vrcholu hierarchie koncernu Stellantis. Půjde o zcela nové SUV využívající shodný základ jako Alfa Romeo Stelvio, které doplní obdobně velký model Levante. Oproti němu bude Grecale chtít být praktičtější a zároveň sportovněji orientované, s ambicí být nejrychlejší a nejlépe akcelerující SUV své kategorie. Levante se oproti tomu prezentuje spíše jako gran turismo na dlouhé vzdálenosti.

I přes shodný technický základ se Stelviem a stejné místo výroby - závod Cassino - se Grecale od svého sourozence zřejmě odliší nabídkou motorů. Podle všeho dostane agregáty vlastní konstrukce, ať už elektrifikovaný čtyřválec známý z Ghibli nebo vidlicový šestiválec odvozený od toho v MC20. Vyloučen pak není ani příchod čistě elektrické verze.

V tuto chvíli každopádně není jasné, zda posunutí premiéry Grecale ovlivní i další budoucí plány Maserati. Letos se totiž měla představit rovněž nová generace modelu GranTurismo, nově nabídnutá také v čistě elektrické verzi. O té je ale zatím ticho po pěšině, stejně jako o dříve avizované otevřené verzi MC20 nebo MC20 s elektrickým pohonem.

David Bureš
Diskuze (10)

Doporučujeme

20. 10. 2021 12:33
Re: Italové
Tak jak to asi mohlo dopadnout, kdyz italske firmy vedou frantici...
20. 10. 2021 11:05
Re: Italové
A to se spousta lidí obávalo PSAizace Fiatu.
19. 10. 2021 18:22
Re: Italové
.... je vidět že ta fúze nezlomila jejich charakter a dál si jedou svoje :D :-! Já se tím bavím.... Alfa totálně v mínusu, nemá cenu ani odemykat fabriku kvůli těm pár vyrobeným autům, ale jezdí se F1 :-[]
19. 10. 2021 13:42
Re: Italové
To bude nejaký omyl. Také odklady, to robí len Tesla...
19. 10. 2021 13:31
Re: Maserati zcela neomylně....
No to si napsal moc hezky👍