Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Maserati GranTurismo na prvních fotkách. Pravověrce moc nepotěší

David Bureš
Diskuze (0)

Také Maserati do budoucna chystá modely s elektrickým pohonem. První už se rýsuje pro letošní rok.

Elektrický pohon je trend, který, ať se nám to líbí, či ne, nezadržitelně postupuje automobilovým světem. Pracují s ním tak i značky, od kterých bychom to možná ani nečekali. Patří mezi ně též Maserati, které na rozdíl od konkurence v rámci elektrifikace nabídky chystá zcela přeskočit plug-in hybridy a raději se hodlá plně věnovat elektromobilům. První už je na cestě.

Jedná se o novou generaci Maserati GranTurismo, které v dosavadním provedení, ukončeném na konci roku 2019, sázelo na vidlicový osmiválec společně vyvinutý s Ferrari. Ten už novinka nedostane, jako první se u něj počítá s čistě elektrickým pohonem. Maserati Granturismo tak bude první sériový elektromobil výrobce s trojzubcem ve znaku, nikoliv však jediný. Hned vzápětí se elektrického pohonu dočká také supersport Maserati MC20. Jaké parametry však tyto elektronovinky dostanou, zatím není jasné. 

Dobrou zprávou pro tradiční fanoušky GranTurisma je pak fakt, že se i v jeho případě počítá také se spalovacími motory. Jen takový derivát dorazí až později a už pod kapotou nebude osmiválec vyvinutý s Ferrari. Maserati nově sází na motory z vlastní dílny, a tak by GranTurismo mělo být dalším modelem s nově vyvinutým třílitrovým šestiválcem biturbo, který debutoval v MC20.

O přípravách elektrického GranTurisma víme už od loňského roku, až nyní se však automobilka pochlubila prvními snímky. Automobil na nich zatím zůstává ukrytý pod vrstvou kamufláže, zřetelné jsou však obdobné motivy jako u MC20 - vertikálně orientované světlomety nebo nízko usazená maska chladiče. Zvolená kamufláž pak naznačuje uchování označení GranTurismo, právě takový nápis se na maskování objevuje. V minulosti se přitom spekulovalo o použití jména Alfieri, z konceptu kupé prezentovaného v roce 2014 na oslavu 100 let od založení značky.

Nová generace Maserati GranTurismo je součást renesance sportovně založené luxusní značky z Modeny. Ta byla zahájena loni, uvedením superauta MC20. Letošní rok má být ve znamení právě nového GranTurisma a SUV Grecale. Od GranTurisma by opět měla být odvozena otevřená verze, které by se mělo dočkat také MC20. Zajímavostí je přitom fakt, že Maserati vůbec nepočítá s plug-in hybridy, které vidí jen jako ústupek emisním normám. Místo toho chce kombinovat mildhybridy s čistě elektřinou poháněnými vozy.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme