Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Armádní Humvee se proměnil v radikální hračku na závodní okruhy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Skunk-Works je divize společnosti Mil-Spec Automotive, která se věnuje speciálním projektům a jejím prvním dílem je stroj pojmenovaný Track Titan.

Severoamerická společnost Mil-Spec Automotive má pro majitele a příznivce původního AM General Hummer H1 z let 1992 až 2006 připravenu velmi lákavou nabídku v podobě kompletního přepracování tohoto terénního vozu pro jeho další použití v běžném provozu.

Tato vozidla jsou samozřejmě náležitě extrémní, ale Mil-Spec Automotive se prostřednictvím své divize Skunk-Works rozhodla dokázat, že Hummer, resp. původní armádní HMMWV může být ještě extrémnější. Výsledkem je Track Titan.

Tento stroj zahájil svou kariéru v roce 1987 jako AM General HMMWV, který byl vyroben přímo pro armádní potřeby. Po vyřazení ze státních služeb jej získala společnost Mil-Spec Automotive, která jej využívala jako mulu při vývoji H1 Launch Edition, nabízeného nyní zákazníkům.

Po ukončení vývojového programu nebylo původně armádní vozidlo, které není schváleno pro běžný silniční provoz, uloženo někam do kouta, ale stalo se základem divize Skunk-Works, která jej proměnila v Track Titan.

Ten svým vzhledem tak trochu připomíná armádní kreaci na Lotus Seven. Minimalistická karoserie s plátěnými dvířky a střechou si zachovala svůj vojenský nátěr, ale ukrývá v sobě motor i podvozek naladěný pro dovádění na závodních okruzích.

Track Titan ke svému pohonu využívá turbodiesel Duramax V8 o objemu 6,6 l, který je naladěn na nejvyšší výkon 605 kW (811 k) a točivým momentem 2033 N.m. Tyto hodnoty míří na všechna čtyři kola prostřednictvím šestistupňové automatické převodovky Allison 1000.

Podvozek opustil veškeré ambice pro jízdu v terénu, což více než důrazně naznačuje snížení světlé výšky o téměř 180 mm. Čistě silniční zaměření vozu pak odhalují i použitá kola, která obouvají lepivé pneumatiky Pirelli P Zero. Brzdový systém s kotouči s vnitřním chlazením a šestipístkovými třmeny nese značku Wilwood.

Proměnu armádního terénního vozidla ve sportovní automobil, který je naladěn přímo pro dovádění na závodních okruzích pak uzavírá interiér. V něm jsou namontována sportovní sedadla Sparco a volant Momo.

Trak Titan je údajně velmi zábavnou hračkou, která bohužel není schválena pro běžný silniční provoz a není ani na prodej. Cílem tohoto projektu je především prezentovat schopnosti divize Skunk-Works, připravující se na další zajímavé kreace. Samotná společnost Mil-Spec Automotive pak má v plánu vedle své modernizace modelu H1 nabídnout i podobně laděný Mercedes-Benz třídy G a Land Rover Defender.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
6. 10. 2018 20:14
Zajímavé
Je zvláštní vidět auto který prostě v paměti je armádní v nějáký úpravě :-) zajímavý nápad
5. 10. 2018 21:03
To musí...
To musí být teda drahá hračka >:D