Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar: Zemřel Karel Loprais

Michal Štěpanovský ČTK
Diskuze (7)

Dnes ráno zemřel po krátké těžké nemoci jeden z nejslavnějších českých automobilových závodníků historie, Karel Loprais. Bylo mu 72 let.

Legendární jezdec závodních kamionů Tatra startoval devatenáctkrát na Rallye Dakar. Šestkrát jí Karel Loprais dokázal vyhrát a stal se jedním z nejslavnějších osobností této soutěže. Po jeho boku vyrostl synovec Aleš Loprais, který se v Saúdské Arábii chystá na aktuální ročník.

"Opustil nás muž, který obecně šetřil slovy a ještě méně mluvil sám o sobě. Přesto si svými činy, úspěchy, chováním, jednáním, vystupováním, přístupem k životu, ale i typickým plaše vypadajícím úsměvem získal úctu, respekt a srdce několika generací svých kolegů, soupeřů, fanoušků motoristického sportu i široké veřejnosti," uvedli zástupci rodiny na facebooku.

Video se připravuje ...

Karel Loprais se na dakarské rallye představil poprvé v roce 1986 a o dva roky později si připsal premiérové vítězství. Všechny triumfy, poslední v roce 2001, vybojoval za volantem kamionu Tatra, s jinou značkou v legendárním závodě nestartoval. Naposledy se na Dakaru představil v roce 2006, kdy rallye nedokončil.

Michal Štěpanovský ČTK
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - Ronault.
30. 12. 2021 22:12
Re: KareL
Taky jsem měl tu čest s ním hovořit, je to legenda nejen motorsportu.
Avatar - KANKUNEN
30. 12. 2021 15:15
Ten chlap mi udělal spoustu radosti,
byly to krásné chvíle, když vyhrával.
Avatar - white label
30. 12. 2021 15:09
KareL
Znal jsem ho i osobně, kromě velkých sportovních úspěchů to byl taky dobrý a bodrý chlap. :yes:
30. 12. 2021 13:49
Vzpomínky
V roce 2005 jsem se s touto legendou potkal během Dakaru, kam jsme s kamarády na týden vyrazili fandit.

Pár dní jsme tenkrát doslova žili v blízkosti týmu. A jeho členové nás párkrát tahali z písku, když jsme zapadli – tím jsme se trošku poznali a ve finále trávili večery/noci společně s týmem.

Pan Loprais na pokec moc nebyl, byl to celkem tichý a uzavřený člověk. Ale když něco řekl, tak to mělo váhu.

Teď se mi ty krásné vzpomínky vrací.....

Čest jeho památce
Avatar - petr petrumr
30. 12. 2021 12:46
tatra
Včera jsem byl v kopřivnici v muzeu tatra a jak jsem byl v jeho místnosti a studoval fotky, tak jsem nic ještě netušil. Byl to pán řidič.