Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin DB5 pro každou příležitost. Tato úžasná sbírka je zrovna na prodej

Jan Zajíc
Diskuze (0)

DB5 patří mezi nejslavnější modely značky Aston Martin. Třeba i díky tomu, že si zahrál v několika bondovkách.

Aston Martin DB5 se vyráběl v letech 1963 až 1965 a za tu dobu podle dostupných zdrojů vzniklo jen 1059 exemplářů. Největší část z nich tvořila kupé, existují však také jiné karosářské verze: kabriolet a shooting brake.

Otevřené varianty bylo vyrobeno 123 kusů a praktičtějšího "skorokombi" dokonce jen 13. Shooting brake z kupátek dělal nezávislý karosář Harold Radford.

Aston Martin tak vlastně měl řešení i pro zákazníky, kteří po DB5 toužili, ale kupé jim připadalo buď málo praktické, nebo "nudné" v tom smyslu, že si v něm nemohli dostatečně užívat slunce a vítr ve vlasech.

Současně to ale také znamená, že movití zájemci mohli mít Aston Martin DB5 pro téměř každou příležitost: kupé jako "daily" na každý den, kabriolet pro slunečné dny a shooting brake, když bylo potřeba odvézt něco objemnějšího.

Teď šanci vlastnit kompletní nabídku karosářských verzí ikonického Astonu máte i vy. Hezkou sbírku zmíněných provedení, navíc ve specifikaci Vantage se čtyřlitrovým řadovým šestiválcem o výkonu 242 kW, totiž nabízí prodejce Nicholas Mee.

Auta jsou údajně po důkladné renovaci ve stavu nových exemplářů. Jen cena není zrovna přátelská, to se ale asi dá čekat. Prodejce žádá 4 miliony liber, což je v přepočtu asi 119 milionů korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme