Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin má dnes 100 let: Toto je 10 nejlepších modelů

Diskuze (1)
Britský výrobce sportovních aut vznikl 15. ledna 1913, jeho historie je proto na den přesně sto let dlouhá. Bylo to ale hodně napínavé století.

Před rovnými sto lety vznikla v Londýně automobilka Aston Martin. Zakladatelé Robert Bamford a Lionel Martin firmu pojmenovali podle sebe. Nejprve se zaměřili na závodění a už po roce přejmenovali společnost na Aston Martin – podle závodu do vrchu Aston Hill Climb.

První prototyp vlastní konstrukce vznikl v roce 1915, výroba se ale rozeběhla až po válce – se čtyřválcovým modelem 1,5 Litre v roce 1922. V meziválečném období automobilka několikrát změnila majitele a dokonce stála i na pokraji bankrotu. Tento vývoj ale nebránil postupnému vzestupu značky Aston Martin na poli silničních i závodních aut.

Opravdový rozvoj ale přišel až po druhé světové válce a je spojen se jménem průmyslníka Davida Browna. A to doslova, protože všechny modely vytvořené za vlády tohoto majitele mají v názvu zkratku DB – od prototypu DB1 až po DB6 a první DBS z přelomu 60tých a 70tých let.

Aston Martin DBR1 (1956)

První poválečná dekáda vytvořila zdravý základ výjimečného postavení Aston Martinu a také zatím největší závodní úspěch této značky. Speciál DBR1 svoji tříletou kariéru korunoval v sezóně 1959 vítězstvím nad Ferrari a Porsche v seriálu World Sportscar Championship a hlavně triumfem v závodě 24 hodin Le Mans. Za volantem se tehdy střídali Roy Salvadori a Caroll Shelby, který je známější v souvislosti s Fordem a Chryslerem.

Dohromady vzniklo jen pět kusů DBR1 a vedle toho další čtyři ryze závodní stroje. S typy DBR4 a DBR5 se Aston Martin dokonce pokoušel proniknout do šampionátu Formule 1. Automobilka ale podcenila nástup monopostů s motorem uprostřed, Astony vyznávající klasickou koncepci rychle ztratily jakékoliv šance na úspěch.

astonmartin astonmartin

Aston Martin DB4 GT Zagato (1960)

Řada DB4, vyráběná od roku 1958, je prvním opravdu úspěšným Astonem. Nový trubkový rám Superleggera byl osazen zcela novým řadovým šestiválcem 3,7 l. V případě zkrácené a odlehčené verze DB4 GT se poprvé objevily světlomety s průhlednými kryty, odvozený závodní model DB4 GT Zagato pak znamenal počátek úspěšné spolupráce s italskou karosárnou.

Lehká hliníková karoserie je dílem designéra Ercole Spady. Šestiválec v Zagatu dosahuje výkonu 230 kW (317 koní) a s malým kupé zrychlí na stovku kolem šesti sekund. Extrémně vzácné auto (vzniklo jen 19 ks) bývá označováno jako nejcennější Aston Martin všech dob.

astonmartin astonmartin

Aston Martin DB5 (1963)

Kdo by neznal DB5? Vždyť o Jamesi Bondovi slyšel každý a tento vůz je jeho vůbec neslavnějším filmovým autem. Zatím se objevil už v pěti filmech, od klasiky Goldfinger po nejnovější Skyfall. Ve skutečnosti se ale mimořádně ceněná DB5 od evolučního předchůdce DB4 Vantage příliš neliší, hlavním rozdílem je lepší výbava. Evoluci pak završil model DB6 z let 1965 až 1970, který přenesl známé tvary karoserie na zcela novou platformou s prodlouženým rozvorem.

Na základě DB5 pak vznikl i první kabriolet s dnes již tradičním označením Volante. Úspěšnou filmovou kariérou se ale může pochlubit jedině kupé DB5. Kdo si chce koupit jedno z 898 vyrobených kupé, musí proto počítat s pořizovací cenou přes 10 milionů korun.

astonmartin astonmartin

Aston Martin Lagonda (1976)

David Brown svoji automobilku v roce 1972 prodal, o tři roky později pak přišel bankrot. Slavnou značku ale naštěstí zachránili soukromí investoři. Mezitím ale pod vedením avantgardního designéra Williama Townse vznikal unikátní čtyřdveřový model Lagonda. Kromě ručně vyráběné karoserie extrémně hranatých tvarů se mohl pochlubit revoluční elektronikou. Jako první auto na světě měl Aston Martin Lagonda digitální LED přístrojový štít, ovládání palubních systémů dotykovými spínači a paměť elektrických sedadel.

Automobilka investovala do vývoje těchto systémů všechny dostupné prostředky a málem opět zkrachovala. Výroba se rozjela až tři roky po představení a Lagonda se stala nejdražším sedanem své doby, aby se automobilce vůbec vrátily vynaložené prostředky. Původní design s výklopnými světly byl natolik nadčasový, že vydržel až do roku 1987. Poslední tři roky se pak Lagonda vyráběla ve faceliftovaném provedení.

astonmartin astonmartin

Aston Martin V8 Volante (1978)

Po celá 70tá a 80léta ale samozřejmě patřila i nadále sportovním kupé a kabrioletům. Aston Martin se zaměřil výhradně na osmiválcové motory a své sportovní vozy nazval jednoduše V8. Osmiválcové modely vydržely s několika facelifty ve výrobě od roku 1969 až do 1989, nástupcem se pak stal model Virage.

Motor o objemu 5,3 litru měl výkon od 228 kW (310 koní) v základním provedení až po 318 kW (432 koní) ve verzi V8 Vantage X. Nejsilnější varianty se svou rychlostí vyrovnaly supersportům Ferrari Testarossa. Díky V8 se Aston Martin také opět objevil v bondovce, a to ve filmu The Living Daylights s Timothy Daltonem.

astonmartin astonmartin

Aston Martin DB7 (1994)

Od roku 1987 automobilku vlastnil americký koncern Ford. Pro Aston Martin postavil novou továrnu, nabídnul sdílení techniky s Jaguarem a najal designéra Iana Calluma. Výsledkem těchto změn se stal model DB7, který předznamenal všechny další Astony až do současnosti. Karoserie navržená jediným designérem stála na platformě od Jaguaru, stejný původ měl i šestiválcový motor: 3,2 l s kompresorem o výkonu 246 kW (335 koní). Vznikl tak do té doby prodejně nejúspěšnější Aston Martin.

Rok 1999 přinesl facelift a dvanáctiválcový motor pro DB7 V12 Vantage. Agregát 6,0 V12 vznikl ve spolupráci s Fordem a Cosworthem, původně měl 308 kW (420 koní). Postupně prošel řadou modernizací a dodnes představuje hlavní pohon Aston Martinů.

astonmartin astonmartin

Aston Martin V8 Vantage V600 (1997)

Tradice osmiválcových hliníkových kupé ale pokračovala po boku DB7 dál. S vyšší cenovkou a v podstatně menších sériích vznikal od roku 1989 model Virage. Po čtyřech letech se přidal V8 Vantage, kde 5,3litrový motor doplnily dva kompresory. Výsledný výkon dosáhl na 404 kW, tedy 550 koní.

Od roku 1997 byl ale v nabídce ještě silnější model. Označení V600 prozrazovalo výkon rovných 600 koní (441 kW). Aston Martin tak nabídl nejvýkonnější a jedno z nejrychlejších aut své doby – dvoutunové kupé se dokáže rozjet až na 320 km/h.

astonmartin astonmartin

Aston Martin V12 Vanquish (2001)

Na novém topmodelu si Aston Martin poprvé vyzkoušel použití modulární hliníkové konstrukce a dokonce přidal pár karbonových dílů. V provedení Vanquish S se výkon šestilitrového dvanáctiválce dostal až na 382 kW (520 koní). Slávu si tento model, vyráběný výhradně jako kupé, získal díky nasazení v bondovce Die Another Day.

astonmartin astonmartin

Aston Martin DBS (2006)

Tento model je úzce spjatý s Českou republikou – propagační fotografie se fotily v Praze, bondovka Casino Royale se zase natáčela v Karlových Varech. Kromě toho se DBS mihlo i v pokračování této série nazvaném Quantum of Solace.

Zajímavé je ale i technické pozadí. DBS stojí na půli cesty mezi DB9 a závodním DBR9, a proto jako první silniční Aston dostalo povrchové díly karoserie z karbonu a karbon-keramické brzdy. Kupé bylo lehčí, výkonnější a rychlejší než tehdejší DB9, ale také podstatně dražší.

astonmartin astonmartin

Aston Martin One-77 (2009)

Zatím nejdražší model ve své historii představil Aston Martin před třemi lety. Exklusivní kupé vzniklo jen v počtu 77 kusů a každý z nich stál milion liber, tedy přes 30 milionů korun. Karoserii tvoří hliníkový skelet a karbonové díly, motor 7,3 V12 vznikl kompletním přepracováním známého šestilitru, nejvyšší rychlost přesahuje 350 km/h. Díky síle 750 koní (551 kW) se jedná o nejsilnější atmosférický motor v historii. Zatím se dokázalo přiblížit jen Ferrari F12berlinetta s výkonem 740 koní.

Tvary One-77 předznamenaly další rozvoj firemního designu, který se promítá do nejnovějšího modelu – druhé generace Aston Martin Vanquish.

astonmartin astonmartin

Diskuze (1)
16. 1. 2013 09:59
Gratulace
Náhled na fotogalerii potěší. Lepší než se koukat na "auto roku" >:D