Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi láká na příchod konceptu A9

David Bureš
Diskuze (2)
Chystaný model Ingolstadtu se má postavit Porsche Panamera. Na trh by mohl dorazit za dva až tři roky.

Audi se chystá rozšířit nabídku svých modelů ještě o luxusnější model, než je dnešní velký sedan A8. Náznak tohoto automobilu poprvé uvidíme na letošním autosalonu v Los Angeles, kde výrobce bude prezentovat koncept, který patrně ponese označení A9.

Automobilka na premiéru vozu láká pomocí následujícího snímku, který jako první zveřejnil server Auto&Design. Na tmavém snímku není moc vidět, ze střechy auta však vyplývá, že bude mít sportovní siluetu. To ostatně přiznává i šéfdesignér Audi Marc Lichte, který magazínu Auto&Design řekl: „Audi zde pevněji zdůrazňuje sportovní proporce, což je něco, co bude charakterizovat celou nadcházející generaci aut.“

Lichteovým úkolem je více odlišit jednotlivé modely značky, aby si nebyly navzájem tak podobné jako dnes. Lichte, který do funkce šéfa designu Audi nastoupil letos v únoru, však přiznává, že vozy značky nadále budou jasně rozpoznatelné. Provedení jednotící masky single frame však bude sportovnější než dosud.

O vzhledu Audi A9 zatím moc nevíme. V minulosti se spekulovalo o tom, že tento model bude sportovně laděný crossover, nebo čtyřdveřové kupé. Nynější snímek naznačuje, že novinka bude spíše čtyřdveřovým kupé. Auto by se tak zařadilo nad modely A5 a A7, které jsou sportovně střiženými liftbacky.

Novinka bude patrně více než pět metrů dlouhá. Technicky vzejde z platformy MLB, kterou používá například model A8.

Koncept pro Los Angeles neukáže jen možné rozšíření nabídky značky ale také možnou podobu interiérů budoucích Audi. Ta má pokračovat v trendu nastoleném nejnovější generací TT – analogové budíky v nových modelech nahradí digitální displej.

Letošní ročník autosalonu v Los Angeles startuje 18. listopadu a potrvá až do 30. listopadu. Organizátoři již potvrdili 25 světových premiér, které se na této autoshow představí. Zatím nespecifikované novinky zde vedle Audi představí také BMW nebo Mercedes-Benz.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - AUDIRS6
15. 10. 2014 11:00
Re: Těšme se, ale...
"4 dverove kupe" v Ingolstadte vedia rozhodne lepsie - vid najnovsi koncept TT Sportback ;-) :yes: , takze o to by som sa nebal...
Skor som zvedavy na dizajnerove napady z hladiska do buducnosti.
...a, vypada to na zaujimave rozuzlenie dalsej takej technickej "vojny" v ramci koncernu, ked vedenie chcelo nanutit Audi platformu MSB od Porsche pre nasledujucu A8 a teda aj A9...no a zrazu vsetci pisu o MLB-Evo...tak som zvedavy :-)
14. 10. 2014 23:02
Těšme se, ale...
Tak jen aby pan Marc Lichte neudělal někde chybu a pak se časem nekál jako je tomu jinde nad Panamerou ;-) Každopádně jsem na to auto velmi zvědavý.