Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi Q7 s umělou inteligencí se naučilo samo řídit (+videa)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Automobilka Audi ve spolupráci se společnosti nVidia na veletrhu spotřební elektroniky CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegas představují SUV, který disponuje umělou inteligencí.

Audi patří k automobilkám, které se intenzivně věnují vývoji automobilů s autonomními systémy řízení a její vývojové prototypy již před lety zvládly například výjezd na Pikes Peak či dojet po běžných silnicích ze Silicon Valley do Las Vegas.

Zásadním krokem ve vývoji autonomních systémů řízení u ingolstadtské automobilky má být strategické partnerství se společnosti nVidia. Nejnovějším výsledkem této spolupráce představeným veřejnosti je prototyp Audi Q7, který předvádí své schopnosti v rámci letošního veletrhu spotřební elektronicky CES.

Tento konkrétní automobil má na přídi dvojici megapixelových kamer spolupracujících s palubními systémy a pokročilým procesorem nVidia Drive PX 2, umožňujícím učit za provozu a rychle vyhodnocovat komplexní požadavky.

Audi Q7 díky tomu disponuje vlastní umělou inteligencí a své schopnosti neustále upravuje a zdokonaluje. Nejprve se tento prototyp učí sledováním způsobu řízení a trasy, kterou se pohybuje lidský řidič a následně již využívá svých vlastních schopností a podnětů, které jeho systému řízení poskytují kamery.

Na veletrhu CES se prototyp pohybuje ve venkovní expozici po dráze, která byla sice vytyčena předem, ale neplánovaně se na ní mění podmínky, kdy je zde například vytyčena objížďka, s níž si musí vůz poradit sám bez zásahu řidiče. Podle oficiálních materiálů se toto Audi Q7 naučilo řídit samo za čtyři dny.

Automobilka již dříve potvrdila, že systém automatického řízení poprvé uvede v nadcházející generaci modelu A8, chystaného pro rok 2017. Cílem Audi je, aby nová A8 uměla sama zaparkovat a automaticky jezdit v kolonách do rychlosti 60 km/h. Tato schopnost má za cíl zvýšit bezpečnost posádky a ulevit řidiči, který díky tomu získá více volného času.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)