Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi stále počítá se spalovacími motory, včetně dieselů

Ondřej Mára
Diskuze (55)

Německá značka má sice velké plány v oblasti elektrifikace, stále však nezanevřela ani na tradiční spalovacími motory. A v jejich vývoji bude ještě nějakou chvíli pokračovat.

V rozhovoru pro Automotive News Europe to naznačil Markus Duesmann, který zastává pozici šéfa Audi. Podle jeho slov totiž potrvá ještě nějakou chvíli, než se za benzínovými a naftovými motory definitivně zatáhne opona. Jak navíc dodal, současné spalovací motory koncernu patří v současnosti k těm nejhospodárnějším.

Automobilka Audi si již před časem stanovila poměrně ambiciózní cíl: nabídnout svým zákazníkům do roku 2025 celkem 20 elektrifikovaných modelů. Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že se vývoj nových modelů zaměří pouze na elektrifikaci. Značka ale stále počítá i s vývojem a prodejem klasických spalovacích motorů.

Duesmann, který je kromě jiného členem představenstva společnosti VW zodpovědným za výzkum a vývoj, navíc dodává, že zákazníci Audi stále milují vznětové motory. Automobilka tak nepřestává pracovat na jejich dalším vývoji, který by je měl za cenu obrovských investic zachránit před stále přísnějšími emisními regulacemi.

Video se připravuje ...

I přes nemalé investice přitom automobilka i nadále počítá s dalším vývojem spalovacích motorů, jehož cílem bude vytvořit co nejhospodárnější pohonné jednotky, uvedl Duesmann. V rozhovoru také zmínil svůj názor, podle kterého bude „smrt“ spalovacích motorů výsledkem politického rozhodnutí a rozhodně neproběhne simultánně po celém světě.

Pokud budeme věřit jeho vizím, pak by měla Evropa patřit k jedněm z posledních trhů, kde najdou spalovací motory své útočiště. A to platí především pro rozvojové, kde se jim nejspíš bude dařit ještě pěkných pár let. Z prohlášení některých západních států je však jasné, že na některých místech začnou tradiční spalovací motory mizet obzvláště rychle.

Na rozdíl od řady prémiových konkurentů přitom Audi nespoléhá pouze na elektrickou budoucnost. Modely řady A3, A4 i A5 je totiž možné pořídit ve verzích g-tron, které umožňují spalování stlačeného zemního plynu – tedy CNG. Kromě toho navíc Audi rozvíjí i koncepty vozů s vodíkovými palivovými články. Vodík je ale zajímavý i pro další prémiové výrobce, jako je například BMW.

Hlavní důraz je však stále kladen na elektrifikaci, což ostatně potvrzují i nedávno zveřejněné snímky a videa nového elektrického modelu e-tron GT, jehož premiéra by se měla odehrát ještě před koncem tohoto roku.

Ondřej Mára
Diskuze (55)

Doporučujeme

14. 10. 2020 09:39
Re: ....
Na Slovensku máte celkem drahé jídlo.
Jinak, osobně mi svíčková moc nechutná, je celkem nudná, někde jsem četl, že Argentínci z ní dělají jenom polívku, grilují prorostlejší kousky:)
13. 10. 2020 22:53
Re: Re: Nikdo elektricky auta nechce, za vsechno muzou dotac
Ty jsi případ na psychiatrii 😁😁😁 čistek benzín je jako kalašnikov pro děti. EV je 2x špinavější než TDI ale na to máš v hlavě bramboračku, aby Ti to došlo.😱
13. 10. 2020 18:51
Re: ....
Tak to bud rad,ze pravu hovadziu svieckovu tak lacno kupujes.
Tiez sem tam z fariem kupujeme svieckovu na grill,ale urcite nie tak lacno..tu mas par prikladov cien z fariem. (od 32,90 po 42,55 euro/kg-BIO)

..a ktomu si vzdy dam aj tu brokolicu a cuketu :-!

https://www.masodomov.sk/…ova-farma-turova

https://www.gazdovia.sk/…-svieckova-1-kg/

https://www.kukkoniashop.sk/…a-z-mladeho-byka

https://vyzretemaso.sk/…prava-svieckova/
13. 10. 2020 15:31
Re: Nikdo elektricky auta nechce, za vsechno muzou dotace
zrovna ty elektrické dodávky bych předepsal zákonem všem těm kurýrům, co rozvážejí po městě, podle mého ideální řešení, a zrychlování je fakt úplně okrajové pro tenhle druh dopravy, přískokem po městě...
13. 10. 2020 13:43
Re: Nikdo elektricky auta nechce, za vsechno muzou dotace
Hladší chod určitě ne, ale že by mě nějak uchvátila odezvou na plyn nebo ochotou zrychlovat nad 80kph (prázdná), to tedy ne.
Najednou? No to zcela jistě ne, stačilo by podstatně méně. Už u jednotek procent vozového parku to bude problém.
Ale nebudu brát nikomu sci-fi scénáře o rychlonabíječkách na každém rohu, na sídlištích, desítky u čerpacích stanic atd. ;-)