Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autobusy Mercedes-Benz a Setra pro IAA

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Koncern Daimler si pro letošní veletrh užitkových vozidel v Hannoveru vedle nákladních automobilů a dodávek připravil i přehlídku autobusů značek Mercedes-Benz a Setra.

Daimler již tradičně patří k největším vystavovatelům na IAA v Hannoveru. Letošní ročník pořádaný od 25. září do 2. října nebude výjimkou. Značky Mercedes-Benz a Setra zde předvedou zástupce svých modelových řad městských, meziměstských i dálkových autobusů a chybět nebudou ani mikrobusy.

Mercedes-Benz Citaro patří s více než 40.000 prodanými vozidly k bestsellerům mezi linkovými autobusy a zároveň je nejprodávanějším autobusem v celé historii své značky. V Hannoveru se představí kloubové Citaro G v novém provedení, rozšiřujícím stávající nabídku verzí. Tato novinka bude vybavena horizontálně umístněným šestiválcem OM 936 h, poskytujícím z objemu 7,7 l výkon 260 kW (354 k) a točivý moment 1400 N.m.

K populárním zástupcům své kategorie patří Mercedes-Benz Intouro, který má i do příštího roku vstoupit s celkovými délkami od 12,14 m do 13,32 m a samozřejmostí jsou všechny pohonné jednotky, splňující Euro VI.

Zájezdový Mercedes-Benz Tourismo se na IAA představí s vyspělým systémem nouzového brzdění a sledováním neúmyslné změny jízdního pruhu, protože tyto asistenční systémy budou od příštího roku pro tuto modelovou řadu standardem. Novinkou je rovněž možnost objednání tohoto autobusu s šestiválcem OM 470 o výkonu 315 kW (428 k) a točivém momentu 2100 N.m i pro dvounápravové verze. Doposud byla tato pohonná jednotka vyhrazena jen pro třínápravová Tourisma.

S novým systémem automatického brzdění Active Brake Assist 3 bude vystaven Mercedes-Benz Travego. K dispozici pak má být tato novinka od poloviny roku 2015. Další novinkou pro Travego je i Predictive Powertrain Control, přispívající ke snížení spotřeby paliva.

Divize Mercedes-Benz Minibus GmbH patří mezi přední výrobce minibusů v západní Evropě a na letošním IAA ji budou zastupovat vozidla, vycházející z důkladně modernizovaného modelu Sprinter.

Setra se v Hannoveru zaměří především na svou řadu luxusních zájezdových autobusů ComfortClass 500 a veřejnosti předvede letošní novinky této řady. Těmi jsou nejkratší verze S 511 HD a nejdelší provedení S 519 HD spolu s ekonomicky zaměřenými modely S 515 MD a S 516 MD, vhodnými pro linkový provoz a zároveň i pro využití na delších turistických trasách.

Novinkou v nabídce linkových autobusů Setra se stane nízkopodlažní provedení MultiClass LE, které bude k dispozici v délkách 12,33 m a 13,04 m a má se stát vhodným doplněním pro MultiClass UL.

Vrchol nabídky značky Setra bude na IAA zastupovat dvoupatrový dálkový autokar S 431 DT TopClass s celkovou délkou 13,89 m a sedadly pro 83 cestujících, který bude vybaven řadovým šestiválcem OM 471, poskytujícím z objemu 12,8 l výkon 375 kW (510 k) a točivý moment 2500 N.m.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)