Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka BMW se díky oživení prodeje vrátila k zisku

Diskuze (0)

Německý výrobce luxusních aut BMW hospodařil ve druhém čtvrtletí s čistým ziskem 4,8 miliardy eur (122,2 miliardy Kč) po ztrátě 212 milionů eur před rokem.

Výsledky byly lepší, než očekávali analytici, zejména díky oživení prodeje po pandemii. Automobilka ve svém dnešním sdělení také díky příznivým výsledkům zlepšila výhled na celý rok, ale upozornila, že ve druhém pololetí se bude muset vypořádat s negativními dopady způsobenými růstem cen surovin a nedostatkem čipů.

Analytici v anketě společnosti Refinitiv čekali zisk 2,2 miliardy eur. Hospodaření podpořilo také rozpuštění rezerv kvůli pokutě v Evropské unii. Automobilka si totiž původně zaúčtovala na pokutu za antimonopolní chování vyšší rezervy. Tržby se zvýšily o 43 procent na 28,6 miliardy eur.

Odbyt se ve druhém čtvrtletí zvýšil téměř o 45 procent na více než 702.000 vozů. V Evropě vzrostl o 75 procent a v USA o 88 procent. Prodej v Číně, která byla hlavním tahounem návratu automobilky k zisku ve druhé polovině loňského roku, vzrostl o 12 procent.

Automobilku zatím relativně méně ovlivnil globální nedostatek čipů než jiné výrobce v automobilovém průmyslu. Analytici to přičítají jejím silným vztahům s dodavateli.

Za celý rok nyní automobilka očekává provozní marži v automobilovém segmentu na horním konci svého rozpětí sedm až devět procent.

Diskuze (0)

Doporučujeme