Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley EXP 100 GT: Takhle má vypadat grand tourer v roce 2035

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Bentley v rámci oslav 100. výročí svého založení představuje koncept, který má nabízet pohled do budoucnosti luxusního cestování. Vedle svého designu přitahuje pozornost i prvky výbavy a řešením pohonu.

Bentley Motors Limited založil W. O. Bentley v lednu roku 1919 a v letošním roce tedy tradiční britská značka luxusních automobilů slaví 100. narozeniny. V rámci oslav vydala výjimečnou knihu o své minulosti i současnosti, představila novou generaci modelu Flying Spur a také speciální edice svých modelů Mulsanne, Continental GT i Continental GT Convertible a nejnověji koncept cestovního vozu budoucnosti.

Bentley EXP 100 GT s karoserií dlouhou 5,8 m a téměř 2,4 m širokou využívá tradiční tvary vozů své značky napříč celou její historií a zároveň je posouvá do budoucnosti. Plynulé linie se zde prolínají s ostře řezanými hranami a futuristický styl exteriéru tohoto konceptu umocňuje řešení osvětlení, které v případě zadních partií využívá 3D OLED.

Video se připravuje ...

Přístup do interiéru, v němž došlo k propojení trvale udržitelných materiálů s nejmodernějšími technologiemi, umožňují dveře s délkou kolem dvou metrů, které se vyklápí nahoru a dopředu. S ohledem na tradice výrobců luxusních automobilů ve Velké Británii působí interiér EXP 100 GT možná až příliš strohým a vzdušným dojmem, což má být údajně záměr.

Luxus budoucnosti již nemá představovat masivní obložení či sedadla ve stylu nadýchaného sofa, ale naopak prostor a moderní technologie. Ty v případě Bentley EXP 100 GT zastupují například adaptabilní biometrická sedadla, která sledují pozici i teplotu pasažéra a pod toho se nastavují.

Dalším prvkem luxusní výbavy budoucnosti má být Osobní asistent v podobě palubní umělé inteligence, upravující nastavení vnitřního prostředí od teploty a proudění vzduchu přes osvětlení až po multimediální systém na základě znalostí zvyků svého majitele.

Pro další zvýšení pocitu maximálního pohodlí je EXP 100 GT vybaven systémem úpravy vzduchu, díky němuž přináší vůně z přirozeného světa a současně zanechává venku znečištění z městského provozu. Inteligentní technologie je také navržena tak, aby zmizela ze zorného pole řidiče, kdykoli bude chtít ještě lepší zážitek z jízdy.

Bentley EXP 100 GT vedle svého designu a výbavu zaujme i řešením pohonu. Pod kapotou sice nemá velkoobjemový osmiválec nebo dvanáctiválec, ale díky čtveřici elektromotorů se může pochlubit nejvyšším výkonem 986 kW  (1340 k) a točivým momentem 1500 N.m. Tyto hodnoty umožňují vozu o hmotnosti 1900 kg akceleraci z 0 na 100 km/h za méně než 2,5 s a dosažení maximální rychlosti 300 km/h.

Baterie konceptu mají disponovat pětkrát vyšší hustotou energie oproti v současnosti využívaným řešením a poskytovat dojezd kolem 700 km. Na osmdesát procent kapacity má být možné tyto baterie dobít během pouhých patnácti minut. Samozřejmostí pro automobil budoucnosti je možnost plně autonomní jízdy bez zásahu řidiče, ale nechybí zde ani možnost převzít volant a užívat si řízení.

Zdroj: Bentley Motors

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme