Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bertone GB110: Limitka spalující palivo z plastového odpadu vychází z Lamborghini

Filip Melich
Diskuze (0)

Bertone slaví své 110. narozeniny novinkou GB110. Vůz půjde do limitované produkce, vychází z Lamborghini a slibuje jezdit na palivo vyrobené z plastového odpadu.

Celosvětově známé designérské studio Bertone bylo založeno před 110 lety. Původní společnost sice svoji činnost ukončila v roce 2014, ale nyní se s novým vedením vrací ve velkém stylu. Bratři a podnikatelé Mauro a Jean-Franck Ricci práva na používání jména Bertone získali v roce 2016 a pro návrat studia do automobilového světa připravili vůz, který se nebojí velkých slibů.

Bertone GB110 dle tiskové zprávy používá základ od německého výrobce, i když v bočním prosklení a vnějších zpětných zrcátkách lze rozeznat Lamborghini Huracan. Ono to ale smysl dává, protože Huracan sdílí základ s Audi R8. Na rozdíl od obou supersportů má ale model GB110 vzhůru výklopné dveře – podobně jako jiné výtvory Bertone či Lamborghini.

Video se připravuje ...

Pohon novinky zřejmě bude zajišťovat desetiválcový motor, podobně jako u Huracanu a R8, ale v této aplikaci bude zřejmě spoléhat na nějakou formu asistence. Produkovat totiž má 1.100 koní (až 820 kW) a 1100 Nm. Otáčkové maximum motoru je údajně kolem 8.400 ot/min, použita je nespecifikovaná sedmistupňová převodovka a o přenos síly na silnici se budou starat všechna čtyři kola.

Přední kola mají obouvat pneumatiky o rozměrech až 255/30 R21, zatímco ta zadní 335/25 R22. Zrychlení z 0 na 100 km/h se má odehrát za 2,79 sekundy, sprint z klidu na 200 km/h zabere 6,79 sekund a na 300 km/h rovných 14 sekund. Maximální rychlost supersportu údajně bude 380 km/h.

A aby těch novinek náhodou nebylo málo, auto má jezdit na palivo vyrobené společností Select Fuel z plastového odpadu. Budoucí majitelé palivo pro auta dostanou, ale zatím není zřejmé, jestli půjde o jednorázový příděl a pak budou tankovat benzín, nebo zda budou zajištěny dlouhodobé dodávky.

Bertone plánuje GB110 postavit v limitovaném počtu 33 kusů, přičemž dodávky zákazníkům mají odstartovat v roce 2024. Ceny ani bližší informace v tuto chvíli společnost neposkytuje, takže si budeme muset ještě počkat. Na druhou stranu Bertone už nyní slibuje, že se v budoucnu můžeme těšit na více podobných výtvorů.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme